Έκφραση που έχει τις ρίζες της σε ατάκα του Μάνου Χατζηδάκι.

Η ατάκα είχε περίπου ως εξής: Μία από τις κάμποσες φορές που ο μεγάλος μας συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις βγήκε από την ντουλάπα, αναφέρθηκε σε μία συνήθη προκατάληψη ή και πραγματικό φαινόμενο, ως εξής (στο περίπου): «Για μας τους καλλιτέχνες, λένε ότι είμαστε ή αριστεροί ή ομοφυλόφιλοι. Πάντως εγώ αριστερός δεν είμαι!».

Η ατάκα έμεινε διάσημη για πολλούς λόγους:

α) Περιέγραφε με χιούμορ ένα φαινόμενο, που σκανδαλίζει πολλούς ομοφοβικούς και εθνόκαυλους, ή αποτελεί απλώς προκατάληψή τους, ήτοι την ομοφυλοφιλία και αριστερίστικες τάσεις στους κύκλους της τέχνης.

β) Ήταν ένας πετυχημένος αυτοσαρκασμός του Χατζηδάκι, που αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα ότι οι καλλιτέχνες της γενιάς του ήταν στρατευμένοι αριστεροί, όπως ο έτερος γίγας Θεοδωράκης, ή και ο Σαββόπουλος (ο Θεός να τον κάνει αριστερό!), ο Λοΐζος κ.ο.κ. Ο Χατζηδάκις αντιθέτως αντιπροσώπευε την δεξιά κουλτούρα.

γ) Ήταν ένας πολύ χιουμοριστικός τρόπος να βγει απ' την ντουλάπα.

Από τότε όταν έχουμε αμφιβολία για ύποπτο, και τελικά διαπιστώσουμε ότι έχει αρραγή δεξιά φρονήματα, το τελευταίο αυτό γεγονός λειτουργεί ως το κρίσιμο στοιχείο για να πούμε «πάντως αριστερός δεν είναι!» και να τον εντάξουμε στην χορεία των κιναιδουάρδων.

Σημειωτέον ότι υπάρχει και ψυχολογική βάση: Πολλοί γκέι κάνουν υπεραναπλήρωση για την περιθωριοποίησή τους, με το να ενταχθούν σε κυρίαρχα δεξιά πρότυπα εθνικού καθωσπρεπισμού. Ως προς την ακροδεξιά απόκλιση, το φαινόμενο σχετίζεται με το λήμμα γκεϊστάπο. Παραδείγματα αποτελούν από την μυθοπλασία ο ακροδεξιός του American Beauty και από την πραγματική ζωή ο ακροδεξιός Αυστριακός πολιτικός Georg Heider (Θεός σχωρέστον!), που ύστερα από μια καριέρα άτεγκτης ακροδεξιάς πολιτικής αποδείχθηκε μετά θάνατον ότι «πάντως αριστερός δεν ήταν». Βέβαια ο θάνατός του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ήταν αρκετά περίεργος, -η εκδοχή της δολοφονίας δεν αποκλείστηκε- και οπωσδήποτε πολύ τραγικός.

Η φράση χρησιμοποιείται κι από τους αριστερούς ως επίρρωση του ανδρισμού τους.

- Τι γίνεται με τον Σάκη; Χθες στην «Εθνική» τον είδα να την οπισθογράφει την επιταγή!
- Πάντως αριστερός δεν είναι! Τον είδες ποτέ να διαβάζει «Ελευθεροτυπία» ή «Ριζοσπάστη»; Όλο με την «Βραδινή», τον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Χώρα» μου γυρίζει...

Μάνος Χατζηδάκις (από Hank, 13/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

«ή και ο Σαββόπουλος (ο Θεός να τον κάνει αριστερό!)» > ο θεός να τον κάνει και καλλιτέχνη!

#2
Vrastaman

Μια 'αλλη φοβερή ατάκα του Μάνου προς την «ΑΥΡΙΑΝΗ» που παλιαδερφή τον ανέβαζε κίναιδο το κατέβαζε: «Είναι χειρότερη και από το AIDS!».

#3
GATZMAN

Εγραψες πολυγραφότατε αδελφέ. Ο Ωριγένης είσαι;

#4
Hank

Δεν ξέρω αν πρέπει να το εισπράξω ως κομπλιμάν, δεδομένου ότι ο Ωριγένης αυτοευνουχίστηκε. Απλώς, έχω εθιστεί στο σλανγκ-τζι-αρ κι ο ψυχαναλυτής μου μού σύστησε ομοιοπαθητική. Λέω να ανεβάσω καμιά εξηνταριά λήμματα ακόμη μονοκοπανιά, κι εκεί πιστεύω να αρχίσω να στερεύω. Ωριγένειος τακτική κι αυτή. Υπήρχε μια αίρεση, οι νικολαίτες νομίζω, που συνέστηναν να καταπονείς το σώμα σου με οποιαδήποτε κατάχρηση, ως μέσο για την απελευθέρωση του πνεύματος...

#5
Vrastaman

> απελευθέρωση του πνεύματος...

Συνώνυμο του μας βγάζεις την ψυχή ;

#6
GATZMAN

Αυτοευνουψίστηκε, ε; Δεν το ξερα.
Οπότε προκειμένου να απελευθερωθεί το πνευμα, παλκωνόμαστε στο οινόπνευμα

#7
Vrastaman

Εισίν γαρ ευνούχοι οίτινες εκ κοιλίας μητρός εγεννήθησαν ούτως, και εισίν ευνούχοι οίτινες ευνουχίσθησαν υπό των ανθρώπων, και εισίν ευνούχοι οίτινες ευνούχισαν εαυτούς δια τήν βασιλείαν των ουρανών. Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω (Κατά Ματθαίον 19:12)

#8
GATZMAN

Αμην λέγω υμίν

#9
Hank

Βράστα, είσαι πολύ επαίων! Σπέκια! Αυτό ακριβώς ερμήνευσε κυριολεκτικά ο Ωριγένης και την έκανε. Πάντως η Εκκλησία τον καταδίκασε ως αιρετικό για αυτήν την πράξη. Αλλά τον 12ο αιώνα, ο φιλόσοφος Αβελάρδος στο Παρίσι, που τον ευνούχισε ο θείος της μαθήτριάς του που είχε γκαστρώσει, βρήκε στο παράδειγμα του Ωριγένους πηγή παρηγοριάς! Αυτός έκανε βέβαια την ανάγκην φιλοτιμίαν!

#10
knasos

Χαχα, μου το είχε εξιστορήσει ο πατέρας μου και δεν τον πίστευα! Όντως έχει πολλές χρήσεις!

#11
Vrastaman

...μακάρι κι' άλλοι αγριοχρίστιανοι να ερμήνευαν τον λόγο του Κυρίου πιο κυριολεκτικά ...

#12
Stravon

Ο άνθρωπος έχει βρει 1000 και έναν τρόπους να απαξιώσει τη φύση του. Παράξενο ζώο. Παρεμπιπτόντως δεν είδα κανέναν να κόβει τον αντίχειρα του από φιλοσοφικά κίνητρα. Λες να το δούμε και αυτό ως κίνηση απαξίωσης του ανθρώπινου πολιτισμού; Το κίνημα των αυτοαντιχειροτόμων.