Σύνθεση από το λαϊκό «δώσε βάση» και το κουλτουριάρικο «νόημα», όπως στα «το νόημα του έργου, της ταινίας, του βιβλίου» κ.ο.κ. Χρησιμοποίησε πολύ την ατάκα ο Χάρρυ Κλυνν σε έναν ήρωα λαϊκού Ελληνάρα που σε εποχή Μελίνας και κουλτούρα να φύγουμε γούσταρε να δει κουλτουριάρικες ταινίες κι άμα λάχει τις ανέλυε κιόλας, λέγοντας «δώσε βάση στο νόημα» κάθε φορά που επρόκειτο να πει υπερκουλτουριάρικη ατάκα.

Γενικά, η έκφραση λέγεται για να χαρακτηρίσει φαινόμενα υπερκουλτουρίασης, όπως ταινίες Αγγελόπουλου, Ταρκόφσκι κ.ο.κ. Επίσης, όταν ήρωας τέτοιου έργου πρόκειται να εκστομίσει φοβερή φιλοσοφικούρα ή ο σκηνοθέτης δίνει υπερβολική έμφαση σε σκηνή με και καλά συμβολισμό. Και όταν οποιοδήποτε πρόσωπο αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να εκστομίσει βαρυσήμαντη πομπώδη ατάκα.

- Δώσε βάση στο νόημα! Την βλέπεις την μύγα που στα τελευταία είκοσι λεπτά της ταινίας προσπαθεί να αναρριχηθεί στο καλαμάκι του φραπέ, για να γλιτώσει την μάταιη τούτη ζωή της; Και με τέτοιες μουσικές συγχορδίες! Σίγουρα κάτι θέλει να πει ο Κισλόφσκι, αλλά τι;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

..ή ένννοια έχει πλέον εκφυλιστεί και σημαίνει και «δώσε κώλο»

#2
jesus

δε βρήκα καλύτερο απόσπασπα στο συσιφόνι, αλλά τι να κάνουμε. η ταινία υπάρχει στο γκρηκμούβις πάντως κ είναι έπλοτς.

#3
Hank

Μπράβο ρε Ιησού που έσπευσες να βρεις το απωλωλός μύδι!

#4
Hank

Ουδέν κρυπτόν υπό το συσιφόνι! Την βρήκα την άργκιουαμπλυ πιο «δώσε βάση στο νόημα» σκηνή έβερ, από τον Δεκάλογο του Κισλόφσκι, κι αρχίζει στο 4.45, αυτήν εννοούσα και στο παράδειγμα. Την επαναλαμβάνει αυτούσια ο Τάνοβιτς στην ταινία «Κόλαση».

#7
jesus

τελικά ο γιατρός την πήδηξε την οργανιάρα;

#8
Hank

Δεν θυμάμαι από τότε που το είδα, εσύ τι κατάλαβες;

#9
Galadriel

Γαμάτο λήμμα, ωραίος ορισμός. Σίγουρα κάτι θέλει να πει ο Κισλόφσκι, αλλά τι; Θέλει να ευχαριστήσει τους γονείς του για όσα έκαναν γιαυτόν, την εταιρία παραγωγής του που τον υποστήριξε, την γραμματέα του για την ηθική ανόρθωσή του που επανειλημμένα πέτυχε, και όλους όσους πάνε και βλέπουν τις ταινίες του και του παρέχουν το φρέσκο χαβιάρι μπελούγκα και την σαμπάνια που πίνει το πρωί, ο καλλιτέχνης.

#10
Hank

Νομίζω ότι το βρήκα το απωλωλός μύδι που έψαχνε ο Ιησούς

#11
allivegp

Υπάρχει και το «Προσέξτε τους στίχοι».