Σύφιλη: γνωστό αφροδίσιο μεταδοτικό νόσημα, που τα παλαιότερα χρόνια ως γνωστόν ήταν ανίατος λόγω ελλείψεως ανάλογης φαρμακευτικής αγωγής.

Η νόσος κατέληγε σε τρέλα. Όταν λοιπόν κάποιος συφιλιάζεται σημαίνει ότι τρελαίνεται.

Πήγα να ζητήσω ένα χαρτί από την εφορία και, μόλις έφτασα μετά από ώρες στο κατάλληλο γραφείο, η υπάλληλος λιμάριζε τα νύχια της! Συφιλιάστηκα! Χρειάστηκαν πέντε νομάτοι να την πάρουν από τα χέρια μου!!!

Friedrich Nietzsche: Οι κακές γλώσσες λένε ότι η "τρέλα" του και το "τρελό" βλέμμα στα τελευταία χρόνια της ζωής του οφείλονται σε επίσκεψη σε συφιλιάρα. (από Hank, 04/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Εύγε! Ομολογώ ότι δεν είχα καταλάβει ότι σήμαινε αυτό. Νά 'ναι καλά το Δημόσιο Πρόχειρο! Μπορώ να χώσω κι ένα τρίβιουμ τώρα.

#2
Hank

Trivia: Friedrich Nietzsche: Οι κακές γλώσσες λένε ότι η «τρέλα» του και το «τρελό» βλέμμα στα τελευταία χρόνια της ζωής του οφείλονται σε σύφιλη που κόλλησε από επίσκεψη σε συφιλιάρα. Υπάρχει και η πιο ακραία εκδοχή που υποστηρίζει ο Kauffman, και νομίζω μια σχετική ταινία, ότι ο Nietzsche κόλλησε επίτηδες σύφιλη, ως μια μορφή άσκησης και αυθυπέρβασης που ήθελε να κάνει στα πλαίσια της ιδιάζουσας φιλοσοφικής του αναζήτησης. Βέβαια όλα αυτά, ακόμη και το αν ο Φρειδερίκος είχε σύφιλη ή κάποια άλλη αιτιολογία της τρέλας του (ημικρανίες κατά Γιαλόμα) ανήκουν στην σφαίρα των εικοτολογιών.

#3
Επισκέπτης

μερσώ χανκ! αν ψάξεις θα βρεις αρκετά μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και της ιστορίας που πέθαναν από σύφιλη.

#4
Vrastaman

Εκτός από τον Νίτσε...

... Adolf Hitler, Al Capone, António Botto, Beau Brummell, Benito Mussolini, Camilo Castelo Branco, Charles Baudelaire, Charles VIII de France, Edouard Manet, Franz Schubert, Frederick Delius, Gaetano Donizetti, Guy de Maupassant, Heinrich Heine, Henri de Toulouse-Lautrec , Henry VIII, Hernando Cortez, Hugo Wolf, Ivan o Τρομερός Terrible, John Keats, Karen Blixen, Leo Tolstoy, Manuel Maria Barbosa du Bocage, Mikhail Vrubel, Ναπολέων Βοναπάρτης, Niccolò Paganini, Oscar Wilde, Paul Gauguin, Robert Schumann, Scott Joplin, Vincent Van Gogh, Vladimir Ilyich Lenin, Κώστας Καρυωτάκης...

...και πολλοί άλλοι...

#5
Galadriel

Ωραίο! Ήξερα ότι θα πει τρελαίνομαι αλλά δε ήξερα γιατί...

#6
poniroskylo

Παίζει πολύ η έκφραση συφιλιάστηκε άσχημα ή συφιλιάστηκε χοντρά ως συνώνυμη του τα πήρε στο κρανίο

#7
Vrastaman

@ ΡΤΠ αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος ορισμός κτοκττμγ

#8
vikar

Όντως, κι' εγώ το ξέρω να σημαίνει «τα παίρνω», «τσαντίζομαι». Και «τρελαίνομαι» βέβαια, με αυτήν όμως τη σημασία πάλι.

#9
Vrastaman

Arse το ανεβάσει κάποιος/α/ο!

#10
Vrastaman

OK το αναλαμβάνω!

#11
allivegp

To παράσιτο «τρεπόνημα το ωχρό», στο οποίο οφείλεται η εν λόγω νόσος, νικήθηκε το 1929 με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Α. Φλέμινγκ.
Σήμερα, τα κρούσματα της «Σ» είναι σπάνια, και αφορούν κυρίως τις δερματικές εκδηλώσεις της νόσου. Στην παραπάνω λίστα του Βράστα, θα προσέθετα τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον «δικό μας» Γεώργιο Βιζυηνό.

#12
Hank

Το περιγράφει στο ημιαυτοβιογραφικό διήγημα «Αι Συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας». Λυπηρό.