To YouTube.

Εννοείται ότι η συγκεκριμένη λεξιπλασία δεν θα μπορούσε να προκύψει αν δεν είχαν προηγηθεί τα εμπνευσμένα σωλήνας, ο, εσύ-σωλήνα, το, συσιφόνι και παιδί του σωλήνα, το - ώμοι, γίγαντες, Νεύτων κ.λπ.

Ειδικά δε από το εσύ-σωλήνα οι διαφορές είναι πολύ μικρές, αλλά οι λεπτομέρειες αυτές, κατά τη γνώμη μου, δίνουν στο συσωλήνα και ένα μικρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, ο συσωλήνας:

  • είναι κατά ένα γράμμα και μια συλλαβή συντομότερος από το εσύ-σωλήνα Αυτή ακριβώς η προτεινόμενη αποβολή του αρχικού ε- κάνει την λέξη απλούστερη στην εκφορά. Βασικά, λέγεται πιο εύκολα. Δοκιμάστε το.
  • είναι γένους αρσενικού και κλίνεται όπως ακριβώς ο σωλήνας, αποφεύγοντας έτσι κάποιες δυσκαμψίες που ίσως παρουσιάσει στο λόγο ο κατασκευασμένος ουδέτερος τύπος, ειδικά στην ονομαστική και, αύριο-μεθαύριο, και στον πληθυντικό.
  • παραπέμπει στην αλήστου μνήμης Τσιτσιολίνα και, συνεπώς, μας βοηθά να θυμόμαστε τη λέξη πιο εύκολα.

Θέτω τον συσωλήνα στην κρίση του σλανγκεπώνυμου πλήθους.

- Εγώ, πάντως την Έλενα Πούτση από το συσωλήνα την έμαθα... εκεί με το βίντεο που λέει η πίτσα της Πούτση και λέει κι ο δικός σου... πού θα πάει, θα γίνει το σαρδάμ... χαμός, δικέ μου... - Τι λες, ρε μαλάκα... από πού την έμαθες, λέει; Πώς το είπες; - Απ' το συσωλήνα, ρε... το Γιου Τουμπ... δεν το ξέρεις;
- Τι συσωλήνα και σωλήνα και πίπες μου λες, ρε μαλάκα... ακούς εκεί συσωλήνα... τζανταλίνα μανταλίνα και στον κώλο σ' μια σωλήνα... και στον κώλο συσωλήνα... δεν πας να κάνεις καμιά δουλειά, λέω 'γω...

Κάποιος τεχνίτης του φωτομάγαζου εύκολα θα μπορούσε να φτιάξει και τον λογότυπο του συσωλήνα. Λέμε τώρα. (από poniroskylo, 05/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
pavleas

τιούμπανο..!

#2
GATZMAN

Στος!

#3
Hank

Θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος όλων των όρων σε πλαίσια υγιούς ελεύθερου ανταγωνισμού και έχω εμπιστοσύνη στην σλανγκική συνείδηση του σλανγκεπώνυμου πληρώματος ότι τελικά θα επιβιώσει ο καλύτερος.

Η φωτογραφία της Τσιτσιολίνας πολύ ρομαντική!

#4
Vrastaman

Άξιος! By the way (που θα έλεγε και ο Κίμων Κουλούρης) η λέξη tube ετυμολογείται από το λατινικό tubus. Το online λεξικό Liddell-Scott έχει τις Ελληνικές λέξεις ΤΥΒΟΣ και ΤΥΒΙΟΝ χωρίς όμως να δίνει ορισμό. Εαν κάποιος έχεί πρόσβαση σε άλλο αρχαιοελληνικό λεξικό, ας μας πει εαν ο ΤΥΒΟΣ έχει σχέση με το tubus! Εαν έχει, τότε καταθέτω στο τραπέζι και το ΣυΤυβος ;-)

#5
Galadriel

Επ! Πώς το χασα εγώ αυτό το λήμμα! Λοιπόν την αναφορά στην φωτό δεν την κατανόησα, αλλά και μόνο που με σκέφτηκες μου φτάνει. Μούατς.

#6
Vrastaman

...ο Σκύλος μαλλον θέλει να πει οτι σεβόμενος την παρουσία σου δεν ανέβασε την Τσιτσιολίνα σε φάση doggie-style. Την προϊστορική εκείνη περίοδο (5 Φεβρ.) ο όρος θρασυμήδεια δεν είχε ακόμα σλανγκογραφηθεί!

#7
Galadriel

Η καταπίεση είναι κακή. Κάτω η καταπίεση! Ζήτω η επανάσταση! (πονηρό, σε ντόγκυ στάιλ δεν την βρήκα, μάλλον δεν είμαι αρκετά έμπειρη στο γούγλε-γούγλετέτοιων θεμάτων, σο, ελπίζω να αποκατέστησα έστω και στο ελάχιστο το κακό που σου 'κανα - μήδι 4).

#8
Hank

Ήκιστα μεν Θρασυμήδεια, μάλιστα δε Αρχιμήδεια τυγχάνεις! Γιατί η Τσιτσιολίνα μου θυμίζει την Αναΐδα; Είναι καρατσεκαρισμένο ότι γεννήθηκε γυναίκα;