Σημ. συντάκτριας: ομολογώ ότι το πορνό δεν το κατέχω διόλου, μου φάνηκε προκλητικό για διερεύνηση όμως (επειδή). Σο, το 'ψαξα, έπαθα μια μόρφωση, και παραθέτω συνοπτικά τα ευρήματα από το research στο διαδίκτυο, με τις κυριότερες πηγές σε links.

Προέλευση:
Η έκφραση έγινε διάσημη από τον Κώστα Γκουσγκούνη, ο οποίος είναι ένας ζωντανός μύθοςτου ελληνικού πορνό (λέει), τέλος πάντων το όνομά του το ξέρουν και οι πέτρες. Πειστήριο - media 1.

Μια σπουδαία ελληνική ταινία πορνό του 1984 (ένα αριστούργημα του είδους σύμφωνα με τους επαΐοντες των σχετικών fora) , στην οποία όμως δεν συμμετέχει ο Γκουσγκούνης, να το διευκρινίσουμε αυτό, έχει τον τίτλο «Σκύψε ευλογημένη», με υπότιτλο «τα πιο ωραία και ευλογημένα Ελληνικά σκυψίματα». Η υπόθεση αυτής περίφημη «2 λεσβίες μεταβαίνουν σε ένα χωριό παριστάνοντας τις καλλιτέχνιδες με σκοπό να ανακαλύψουν το αρχαίο άγαλμα του γυμνού έρωτα. Στο μεταξύ «ζευγαρώνουν¨με ένα βοσκό (Παύλος Καρανικόλας) και παραλίγο με το λυκόσκυλο του! Το άγαλμα βρίσκουν στο οργιώδες φινάλε της ταινίας στη σπηλιά ενός βοσκού (ο cult αστέρας Νότης Πιτσιλός).» Πειστήριο - media 2.

Συνοψίζοντας δηλαδή το «σκύψε ευλογημένη» είναι μια έκφραση που καθιερώθηκε μέσω του Ελληνικού πορνό των 70s-80s.

Χρήση στην καθομιλουμένη
1. Ο παπάς τελεί Ευχέλαιο. Οι πιστοί προσκυνούν και, όπως προβλέπεται, σκύβουν. Άμα καμία κάθεται σαν το κούτσουρο γιατί δεν έχει πάει ποτέ στην εκκλησία η γαϊδούρα και δεν ξέρει από αυτά, δεν θεωρείται κακό για τον παπά να της πει την περίφημη φράση, «σκύψε ευλογημένη», για να κάνει την δουλειά του ο άνθρωπος, να πάρει τα φράγκα και να φύγει μια ώρα αρχύτερα. (Παράδειγμα 1)

Κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας σε αυτό τον τομέα έχουν διατυπωθεί, αδίκως όπως αποδείχθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί λέει ότι υπήρξαν παπάδες που απαιτούσαν από τις πιστές, εκτός από το πετραχήλι, να παίρνουν και πίπες. Αίσχος, ντροπή και όνειδος για όλα τα ρεμάλια του κερατά που διαδίδουν τέτοιες φήμες για τους εκπροσώπους του ιερατικού σώματος, φτου φτου πίσω μου σε έχω σατανά. (Παράδειγμα 2)

  1. Άμα ο ομιλητής δεν είναι παπάς, αυτό που υπονοείται (με σαφήνεια όμως) στην φράση είναι «σκύψε να σε γαμήσω / να μου πάρεις μια πίπα». Συναφείς εκφράσεις προστακτικής: «πιάσε μου τα αρχίδια», «βάλτον στο στόμα σου» κ.λπ., που όμως είναι εντελώς προχώ με την κακή την έννοια - ενώ στην περίπτωση της φράσεως ενδιαφέροντός μας, ο χαρακτηρισμός «ευλογημένη» δίνει έναν τόνο ευλάβειας και σεβασμού, που απαλύνει το άγριο του πράγματος.

Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της φράσης από τον μη-παπά (στο εξής θα αναφέρεται ως «υποκείμενο») είναι δίκοπο μαχαίρι, κυρίως όταν πρόκειται για κυρία / κύριο (στο εξής θα αναφέρεται ως «αντικείμενο») με την / τον οποίο δεν υπάρχει σεξουαλικό προηγούμενο, γιατί υπάρχουν δύο πιθανά επακόλουθα:

Θετικό επακόλουθο: Το αντικείμενο είναι πρόθυμο - το αποτέλεσμα της φράσης μπορεί να είναι από βολικό μέχρι ευχάριστο. Πού να σκέφτεται τώρα τι θέλει αυτός για να τον ικανοποιήσει, το λέει από μόνος του και ξεμπερδεύει το πράμα, σκύβει λοιπόν το αντικείμενο και προσφέρει την επιθυμητή ικανοποίηση χωρίς πολύ σκέψη. (Παράδειγμα 3)

Αρνητικό επακόλουθο: το αντικείμενο έχει ρομαντική διάθεση, είναι γλυκό και τρυφερό και θέλει στοργή και προδέρμ για να λειτουργήσει - η φράση αυτή (όπως και οι άλλες προστακτικές) μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ξενέρωμα, so, παίζει να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Σε αυτή την περίπτωση το υποκείμενο μένει με την ψωλή στο χέρι να της δίνει διαταγές και αυτή να υπακούει κι άλλη φορά να μάθει να σέβεται και να είναι πιο διακριτικό, άιντε. Παράδειγμα 4.

  1. Η φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν διάλογο εκδηλώνοντας περιφρόνηση για το υποκείμενο (παράδειγμα 5) ή το αντικείμενο (Παράδειγμα 6)

Ασίστ: paparas

Παράδειγμα 1
-Πάτερ μου την ευλογία σας.
-Σκύψε ευλογημένη.

Παράδειγμα 2
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ Ή ΣΚΥΨΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ
Έχω κάτι προβλήματα με μερικές πιστές που δεν επιθυμούσι όπως ευλογηθούν με τον πρέποντα τρόπον. Τι ποιώ τέκνο μου;
+О КЕФТЕС ГАР ВАРУС+
...Κι εσύ Πάτερ μου... Μήπως τους δείχνεις κατ' ευθείαν την αγιαστούρα σου, και σκιάζονται; Δεν αφήνεις να σκύψουν πρώτα (για να δεχτούν την ευλογία πάντα) και μετά σιγά σιγά και με το μαλάκό, να περάσεις στο παρασύνθημα; (από blog)

Παράδειγμα 3
-Σούλαμε τρελαίνεις, καμιά δεν με καυλώνει όπως εσύ όταν μου κάνεις γούστα.
-Μιλάς με γρίφους Σταύρο μου. Τί θες να κάνω Αντρούτσο μου;
-Σκύψε ευλογημένη!!!
-μμμμ (σλουρπ, γλυψ)

Παράδειγμα 4
-Έλα μωρέ Κώσταααα (μούτρωμα)... Πάλι με σουβλάκια ήρθες; Ο Αντρέας της Μαρίας λουλούδια της φέρνει, αυτός είναι τζέντλεμαν...
-Άσε με βρε Ελένη τώρα, τί με πρήζεις με τα χαζά του σκατόφλωρου, αφού ξέρεις πόσο σ' αγαπάω (χάδι στο κεφαλάκι της Ελένης)
-(σύντομος δισταγμός...) Άντε, τέλος πάντων, δεν θέλω να τσακωνόμαστε... (χάδι στο κεφάλι του Κώστα). Τί να κάνω για να φιλιώσουμε;
-(λάμπει ξαφνικά το πρόσωπό του) Άντε επιτέλους! Νόμιζα ότι δεν θα ρώταγες ποτέ! Σκύψε ευλογημένη!!! (το χάδι στο κεφαλάκι της Ελένης γίνεται πίεση προς τα κάτω)
-(έκρηξη) Ε, άντε γαμήσουρε Κώστα, είσαι και πολύ μαλάκας τελικά!
(ζμπάμ πόρτα)

Παράδειγμα 5
-Το αφεντικό με έχει πεθάνει ρε, ούτε ξέρει τι ζητάει, μόνο «σκύψε ευλογημένη» δεν έχω ακούσει ακόμα εδώ μέσα και μου φαίνεται δεν αργεί κι αυτό, άει σιχτίριμε τον μαλάκα, αύριο θα παραιτηθώ.

Παράδειγμα 6
ΣΚΥΨΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ έλεγε ο Γκουζγκούνης. Σκύψε Ελληνάρα λεω εγώ. Αφού σ' αρέσει, πρόβλημά σου. Δικός σου είναι ο κώλος οτι θες τον κάνεις.. (από blog)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

**Παράδειγμα 4: το χάδι στο κεφαλάκι της *Μαρίας αναφέρεται στην Ελένη, αυτά παθαίνεις άμα γράφεις γκουμούτσες.

#2
Hank

Mes-τό πληροφοριών λήμμα! Ο ζήλος και η εργατικότητά σου πρέπει να ανταμειφθούν. 1. Το «γλυψ» θυμίζει Μικυμάου, λυγμ, μούμπλε μούμπλε, γούγλε γούγλε κ.ο.κ. Θα καθιερωθεί! 2. Υπάρχει και «μπαγαποντόχαδο» στο κεφάλι και καλά με κατωφερή φορά. Σύνηθες φαινόμενο!

#3
Vrastaman

Εναλλακτικά: Σγούψε, ευλογημένη!

#4
Vrastaman

Ξεχασα να πω, σπεκ ;-)

#5
slangprof

Αστρασπέκια για το λήμμα, τα παραδείγματα και την έρευνα που έκανες.

#6
GATZMAN

Σπεκίσιμο! Ενα λήμμα σκέτη ευλογία

#7
poniroskylo

Ρε συ mes, φοβερό! Μου πήρε ένα μήνα να το βρω αλλά έδωσα ρέστα! Πώς από το ευχέλαιο το πήγες στο πότισμα του γκαζόν - μόνον εσύ, όλα τα λέιζερ πάνω σου, εδώ, σε σένα! Άξια!!!

#8
Galadriel

Στω, πονηρό. Το γκαζόν;

#9
iron

γκαζόν = η μουνότριχα γαλλιστί. http://www.imdb.com/title/tt0113149/

#10
Fotis Nitsiopoulos

η σκηνή με το σκύλο είναι όλα τα λ7. Εκεί που γίνεται το εξωτερικό γύρισμα(πάνω σε μια κουβέρτα σε μια στάνη, που σταδιάλα τη βρήκανε) ένας παρακείμενος κόπρος, από ένστικτο προφανώς, πάει και μυρίζει, διακριτικά στην αρχή κι ύστερα όλο και πιό απροκάλυπτα τον κώλο του πρωταγωνιστή που δεν δίδει και τη δέουσα σημασία. Σε κάποια φάση ο σκύλος παραπλησίασε τον αγκομαχώντα πρωταγωνιστή, οπότε κάνει μία αυτός(με προφορά κιόλας)
-Αρ ιδέτε, ιδέτε. Θα μας γαμήσει ου σκύλους!!!
Να 'σαι καλά που με το θύμισες Mes. Έγραφα και γελούσα

#11
Galadriel

Επίκαιρο μήδι άπλοαντεντ.

#12
Επισκέπτης

Ντροπη ρε σεις να το χαρακτηριζετε καταλληλο για ολους..τοχει γραψει και γυναικα σαν δε ντρεπομαστε!!

#13
Galadriel

Νταξναούμ μας ξέφυγε, το διορθώκαμε.

#14
poniroskylo

Πραγματικά, δηλαδή, ντροπή... Α, και είναι Dies Irae, αγαπητέ, όχι Die Irae...

#15
patsis

Ντροπή και αίσχος. Η συζητήσεις για το σεξ πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Καθολική απαγόρευση του σεξ τώρα. Πού είναι το κράτος; Γιατί καθεύδουν οι αρμόδιοι;

#16
patsis

Δεν θέλω κουβέντα για το Η, οκ;

#17
vikar

(Πάτσις, πολύ το δουλεύεις το θηλυκό το άρθρο εσύ... Να το προσέξεις, για' θα καταλήξεις να γράφεις ποίματα σάν τον αλεξανδρινό...)

Σχετικά με το σχόλιο του/της Ντίε Ίραε. Γνώμη μου είναι να καταργηθεί εντελώς η διάκριση ανάμεσα σε κατάλληλο και ακατάλληλο λήμμα, μιά και συχνότατα βλέπεις ας πούμε, κακές λεξούλες σε ορισμούς, παραδείγματα, σχόλια ή και πολυμέσα όρων, οι οποίοι είναι όκέι κατα τ' άλλα. Μέσα σ' αυτό το σάιτ ποτέ δεν είσαι ασφαλής απ' αυτήν την άποψη.

Αν έχει κανένας πρόβλημα ή παιδιά λοιπόν, ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η αργκό είναι αυτή που είναι, και οι συντονιστές του σάιτ, απ' την εμπειρία μου, δέν έχουν καμιά ιδιαίτερη καύλα με τη λογοκρισία βωμολοχιών --απεναντίας, θα έλεγα.

#18
Khan