1. Ο γνωστός σλανγκιστής της αρχαιότητας, πρωτοπόρος στην εφεύρεση μηδιών, που έμεινε διάσημος για τις ρήσεις: «Δος μοι πα συνδεθώ, και ταν σλανγκ καταχωρίσω», και «μη μου τα μήδια τάραττε», στον μπαγαποντοδότη στρατιώτη που είχε έλθει για να τον μηδενίσει. (Ήταν συγκινητικό γιατί δεν τον ένοιαξε ο μηδενισμός του λήμματος, αλλά να παραμείνει ανέπαφο το μήδι. Μετά η ρήση έλαβε σλανγκική σημασία, ως «μη μου ταράζεις τα μύδια»).

  2. Ο σλανγκιστής που θεωρούμε ότι είναι ο καλυτερότερος ή απλά κορυφαίος στην ανάρτηση μηδιών. Το «Αρχιμήδης!» είναι ένα ιδιαίτερο είδος σπεκασμού ή σπεκιού που απευθύνεται σε λημματοδότη και σημαίνει ότι με το μήδι του ρίξαμε το μυδίαμα της αρκούδας. Γράφεται και «Αρχιμύδης» σλανγκική αδεία.

Υπάρχει όμως πολυσημία, που οδηγεί σε παρεξηγήσεις μεταξύ της σλανγκικής κοινότητας. Όπως το λολ (lol) μπορεί να σημαίνει laugh out loud, αλλά και lots of love και αν ας πούμε σου γράψει ο άλλος «πέθανε η μάνα μου χτες», μπορείς να του απαντήσεις «lol», αλλά μπορεί να τον προσβάλεις. Ιδίως αν σου πει κάτι όντως παρεξηγήσιμο λ.χ. «πέθανε η γάτα μου χτες». Έτσι και βάσει της πολυσημίας της λέξης «μύδι», όταν λες κάποιον «Αρχιμύδη», μπορεί να σημαίνει τα παρακάτω:
α) Αυτόν με καλά μύδια.
β) Αυτόν με καλά μύδια, δηλαδή τον αρχιδάτο.
γ) Αυτόν που είναι μύδι, δηλαδή Μουνιόθ.

Συναφώς, άμα τη εμφανίσει λαμπρών Αρχιμήδειων, που κοσμούν το σάιτ μας, ανεφάνη ο προβληματισμός ποιος είναι ο slangically correct τρόπος να απευθυνθείς σε μια Αρχιμήδεια. Κατ' αρχήν, ο ίδιος ο όρος «Αρχιμήδεια» είναι υπό αίρεση, διότι στην μπαμπαδίστικη σλανγκ είχαν μεγάλη πέραση σλανγκισμοί όπως: «Θεώρημα του Αρχιμήδη: Ένα αρχίδι κι ένα μύδι κάνανε τον Αρχιμήδη» και «δος μοι παστό, και να δεις πώς το τρώγω!». Οπότε κάπως ο όρος «Αρχιμήδης» είναι ανοίκειος να αποδοθεί σε εκπρόσωπο του ωραίου φύλου. Παρομοίως τα «Μήδεια» και ιδίως «Μέδουσα» παραπέμπουν στην vagina dentata, της οποίας κατά τους/τις Γιαλόμες αποτελούν σύμβολα. Περιμένουμε να νομοθετήσει το slang.gr επί του θέματος και μέχρι τότε χρησιμοποιούμε παραπάνω όρους με την δέουσα προσοχή. Επίσης, όταν λες σε μια σλανγκίστρια «σπέκια για το μύδι σου» ή «το μύδι σου είναι αστερίας» ή «είσαι Αρχιμήδεια» μπορεί να φας και καμία τσάντα στο κεφάλι, δεδομένου των τριών διαφορετικών σημασιών του μυδιού, που είδαμε παραπάνω, καθώς και της πολυσημίας μεταξύ αστεριού (ήδη με δύο σημασίες) και αστερία. Ενώ μπορεί αντιθέτως να θεωρηθεί ότι την λέμε και σβόγκα ή Σουγκλάκο, αν το μύδι ετυμολογηθεί από εδώ. Μέχρι το slang.gr να νομοθετήσει και επί αυτού του θέματος, συνιστάται η ορθογράφηση του μυδιού με ήτα «μήδι», όταν κάνουμε κομπλιμάν σε σλανγκίστρια, εκτός αν θέλουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με ένα παράτολμο υπονοούμενο.

Τέλος, σε παρεξηγήσεις οδηγεί και το «Γανυμήδης»= αυτός που γάνυται, χαίρεται με τα μύδια. Λέμε «είμαι ο Γανυμήδης σου» ή σκέτα «Γανυμήδης!», για να εκφράσουμε ότι χαρήκαμε/γελάσαμε πολύ με το μύδι του συσλαγκιστή. Αλλά κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε ότι θέλουμε να γίνουμε το boy-toy του συσλαγκιστή, όπως ο Γανυμήδης ήταν του πούστη Δία. Όπως και με την φράση «όλοι οι αστερίες του ντουνιά για πάρτη σου!», μπορεί να σημάνει ότι είμαστε πουστερίες.

Υπάρχουν δύο λύσεις: Ή να νομοθετήσει επισήμως το slang.gr επί των θεμάτων, ύστερα από έναν γενναίο κοινωνικό διάλογο. Ή να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες εκφράσεις, και να δημιουργεί ο παραλήπτης το νόημα, όπως του αρέσει.

Τέλος, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη θα ήθελα να απονείμω το αριστείο του Αρχιμήδη από κοινού στους χρήστες Vrastaman και Χαλικούτη. Στον πρώτο για την πληθώρα ανύπαρκτων μηδιών, λ.χ. τον καραλολάτο Μάο, και στον δεύτερο για το καλύτερο μήδι στα χρονικά, εδώ.

Διάλογος σλανγκιστών από το λήμμα μύδι:

Vrastaman: Mes, το μύδι σου θυμίζει και αστερία ;-) (σ.ς.: Αναφορά σε μήδι, που όντως παρίστανε αστερία).

Mes: Vrasta καλό μου, θέλω να πιστεύω ότι το σχόλιό σου «το μύδι σου θυμίζει αστερία» αφορά type error. Το μύδι μου θυμίζει διάφορα πράγματα πιθανώς στους εξαιρετικά τυχερούς γνωρίζοντες, αλλά, όχι, το αποφάσισα, δεν θα κάνω δήλωση επί του συγκεκριμένου («και ο υπουργός δήλωσε »no comment«»).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Ρε Khan, πιάσε κόκκινο!!!!

#2
Hank

Μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως εγώ κι εσύ είμαστε ένας σπαστήρ με δύο ταυτότητες. Είναι απίστευτο πώς πάει στις ίδιες κατευθύνσεις το μυαλό μας!

Πιάσε Μ.Α.Ο

#3
GATZMAN

Κάργασπέκ!

#4
Hank

Για να θυμηθούμε και τους Monty Python (βλ. 3ο μύδι): «The inclusion of Archimedes is a bit of a surprise».

#5
Vrastaman

Monty Pythonιστής, spaster ego;

#6
Hank

#7
Vrastaman

Η κα Βρασταμαν πήγε να καλέσει τους συμπαθείς κυρίους με τις λευκές ποδιές και τις απόχες να με μαζέψουν το καλοκαίρι όταν έκανα DVD μαραθώνιο Flying Circus ;-)

#8
Galadriel

Έτς! Έτς! Έτς!