Το σκανκ ή σκανγκ είναι μια υδροπονική εκδοχή κάνναβης.(Αγγλ.Skunk). Τι είναι το Skunk; Το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με την κάνναβη, πρόσφατα το έμαθαν και οι μαμάδες μας και οι περιπτεράδες μας ...Ξέρουν τι είναι στην πραγματικότητα ή απλώς βρίσκει εφαρμογή ο κλασικός κανόνας της προπαγάνδας: «πες πες πες, κάτι θα μείνει»;

Η παραφιλολογία που υπάρχει και διαιωνίζεται σχετικά με το Skunk τείνει να φτάσει σε φαντασία το «Μαγαζάκι του Τρόμου» (το μαγαζάκι με το σαρκοβόρο φυτό που τρώει τους πάντες). Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε ακούσει σε συζητήσεις κάποιον – χρήστη κάνναβης συνήθως – να υποστηρίζει ότι το Skunk δεν είναι κανονικό χόρτο, αλλά «χημικό», «ποτισμένο», γενετικά μεταλλαγμένο και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ... Απ' την άλλη, η επίσημη προπαγάνδα, κράτος και διωκτικοί μηχανισμοί έπεισαν την κοινωνία ότι το Skunk είναι καινούργια μόδα και… πως να το κάνουμε; Δεν είναι σαν τα «αθώα» ελληνικά χόρτα που κάπνιζαν όταν ήταν νέοι ...

Δυστυχώς η αλήθεια απέχει κατά πολύ από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Ας πούμε μια μικρή ιστορία ...

Στις δεκαετίες του '60 και του '70 υπήρχε στο εξωτερικό και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το «κίνημα» των hippie. Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να είχαμε χούντα και τους χίπιδες να τους γνωρίζαμε μέσω της «Θείας μου της Χίπισσας», στο εξωτερικό όμως χιλιάδες ήταν οι νέοι που ακολουθούσαν το λεγόμενο « Hippie Trail» (μονοπάτι των χίπιδων): επισκέπτονταν χώρες που και το όνομα τους ακόμα ήταν τότε άγνωστο. Σημεία εκκίνησης ήταν η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Ελλάδα. Υπήρχε μάλιστα και λεωφορείο που ξεκινούσε από Αθήνα με προορισμό την Goa της Ινδίας. Όλα αυτά στα τέλη της δεκαετίας του '60. Λίβανος, Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ ήταν οι κυριότεροι προορισμοί. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των χωρών ήταν η ελεύθερη διάθεση μαριχουάνας ή χασίς χωρίς τα σημερινά ταμπού, μιας και όλες είχαν μακρόχρονη ιστορία σε αυτόν τον τομέα. Όταν γύριζαν στις πατρίδες τους πάρα πολλοί έφερναν μαζί τους σπόρια από τις τοπικές ποικιλίες που είχαν δοκιμάσει. Μέχρι τότε η διαθέσιμη μαριχουάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η ποικιλία που αποκαλούμε σήμερα Sativa. Όλη η μαριχουάνα που εισαγόταν, λαθραία, ήταν κυρίως απ' το Μεξικό, την Κολομβία και την Καραϊβική. Η εισαγωγή των ποικιλιών από Αφγανιστάν και Πακιστάν (την γενικότερη περιοχή του Ινδο-Καυκάσου, Hindu Kush) που ανήκουν στην «ποικιλία» που αποκαλούμε σήμερα Indica έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλη την κοινότητα των καλλιεργητών κάνναβης.

Το κλίμα των Ηνωμένων Πολιτειών (με εξαίρεση τη Φλόριντα) δεν ήταν κατάλληλο ώστε να ωριμάσουν μέχρι τέλους οι ποικιλίες από Μεξικό, Κολομβία και Καραϊβική. Αντίθετα οι ποικιλίες απ' τον Ινδοκαύκασο προλάβαιναν να ωριμάσουν και έμεναν κοντύτερες σε σχέση με τις προϋπάρχουσες, και έτσι ξέφευγαν και απ' την κατασκοπεία των ελικοπτέρων.

Επιπλέον αυτές οι ποικιλίες είχαν ένα πάρα πολύ έντονο άρωμα που έμοιαζε με την μυρωδιά του ασβού, χαρίζοντας τους το όνομα «Skunkweed». Τη δεκαετία του '70 στην Καλιφόρνια, ο επονομαζόμενος Sam the Skunkman, έφτιαξε και πουλούσε σπόρια από την ποικιλία Skunk 1. Εδώ πολλοί γουρλώνουν τα μάτια και λένε «πως το έφτιαξε»; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι ένα φυτό κάνναβης από το Μεξικό μπορεί να διασταυρωθεί με ένα άλλο από το Αφγανιστάν κλπ ; Όπως ακριβώς οι ντομάτες που καλλιεργούμε είναι διασταυρώσεις από παλιότερες ποικιλίες ντοματιών (ενδογενών και ξένων).

Το Skunk 1 ήταν μια διασταύρωση από Μεξικανικά, Κολομβιανά και Αφγανικά σπόρια και προέκυψε με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι βοτανιστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να αναπτύξουν μια διαφορετική ποικιλία ντομάτας, αγγουριού, πατάτας, που θα έδινε περισσότερη ποσότητα, μεγαλύτερους και ποιοτικότερους καρπούς και κυρίως που θα ήταν ιδανική για ένα συγκεκριμένο κλίμα. Συνεπώς ούτε γενετικές τροποποιήσεις έγιναν, ούτε «χημικά» χρησιμοποιήθηκαν, ούτε ο ΕΤ άφησε σπόρια πίσω του πριν μας αφήσει για να πάει στο σπίτι του ...

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Το κλίμα ανοχής που υπήρχε τη δεκαετία του '70 στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε τη θέση του σε ένα καινούργιο συντηρητισμό τη δεκαετία του '80 και οι καλλιεργητές κάνναβης βρίσκονταν υπό διωγμό. Αντιθέτως στην Ολλανδία είχαν αρχίσει να μπαίνουν τα θεμέλια των «εταιριών σπόρων». Το Skunk 1 έγινε αμέσως το νο1 καθώς ήταν το μόνο σταθερό υβρίδιο σε σπόρο εκείνη την εποχή. Πολλές εταιρίες άνοιξαν από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα και καθεμιά ανέπτυξε την δική της εκδοχή του Skunk, με τους περισσότερους να επικεντρώνονται στην Indica πλευρά του υβριδίου. Μέχρι και σήμερα σχεδόν το 50% των ποικιλιών που πωλούνται από Ολλανδικές εταιρίες σπόρων περιέχουν Skunk 1 στην γενεαλογία τους.
Άλλες γνωστές ποικιλίες που ήρθαν στην Ολλανδία από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι: Original Haze, Afghani 1, Hindu Kush, California Orange, Early Girl, Hawaiian Indica, Northern Lights, Big Bud, Hash Plant, G-13, Bubblegum.

Δείτε τις ποικιλίες κάνναβης σαν τις ποικιλίες των αμπελιών. Άλλο κρασί δίνει το Merlot, άλλο το Tokaji, άλλο το Cabernet Sauvignon.
Εάν δεν σου αρέσει το Merlot, δεν το πίνεις. Προτιμάς κάτι άλλο.
Αν δε σου αρέσει τίποτα από όλα, πίνεις ρετσίνα, δαιμονοποιείς τα «ξένα» εμφιαλωμένα και αναπολείς πόσο καλά κρασιά είχαμε τον παλιό καλό καιρό ...

-μην βάλεις ρε συ σκανγκ..είναι τρελόχορτο..

(από pavleas, 10/02/09)Come to me, my little summer rose... (από Vrastaman, 11/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Vrastaman

θνξ για την ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.
Όταν ήμουν νιούμπης φοιτητής στην Αμερική, όλοι μου έκαναν στο σήμα της ειρήνης λέγοντας «Dude, got any Kalamata founta;» Άβγαλτο Vrastaboy τότε, τους κοίταζα όλο απορία!

#2
Galadriel

Ορίστε μόρφωση και για τις ντρόγκες. Για μένα που δεν ξέρω την διαφορά μαριχουάνας - χασισιού, ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Θενξ.

#3
Vrastaman

Και εγώ που θεωρο'ύσα βέβαιο ότι το Mes ελιναι εκ του Mescaline....

#4
Hank

Α μπράβο! Κι εγώ αυτό νόμιζα!

#5
Galadriel

Οκ, ένα γούγλε-γούγλεκαι είδα τί είναι το mescaline. The story of my life - ερωτήσεις του τύπου «τί πίνεις και δεν μας δίνεις» αχαχαχαχα, hello;;; μπορεί να παίζει και my own natural high, non; Δεν χρειάζονται ουσίες καλά μου παιδιά όλα είναι στο μυαλό από πριν (πάρτε και το ηθικό δίδαγμα να σας βρίσκεται) :-P

ΥΓ My name is Mes. Valeria Mes. Τα 'παμε αυτά.

#6
Vrastaman

... dont worry,είμαστε καλά παιδιά με κακή βιβλιογραφία!

#7
pavleas

μερσώ για τα σχόλια(και τα ψηφίδια).Ορισμοί και λήμματα για «ουσίες» δεν πρέπει να λείπουν από ένα slang λεξικό,χωρίς να είμαι υπέρ ή κατά της χρήσης τους..
«όπου θέλεις πάνε ρώτα το κεφάλι μπαίνει πρώτα».

#8
Galadriel

Εννοούσα «δεν ΜΟΥ χρειάζονται», sorry για την παρανόηση, ο καθένας όπως την βρίσκει. Ούτως ή άλλως, η γνώση είναι δύναμη και τα λήμματα αυτά είναι ιδιαιτέρως πληροφοριακά - ειδικά τα καλά όπως αυτό.

#9
Ο ΑΛΛΟΣ

Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά. Ευχαριστούμε για το λήμμα, Παυλέα.
Απορία: Sativa δεν είναι η κλωστική κάνναβη; Αυτή όμως δεν είναι για να την ακούς, αλλιώς θα καπνίζαμε τα μπλουζάκια του Cannabishop.

#10
Επισκέπτης

Παιδιά μη παραπληροφορείτε παρακαλώ πολύ.Το σκανκ ναι μεν είναι διασταύρωση και όχι κάτι χημικό αλλά οι περισσότερες ποικιλίες έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε να έχουν υψηλή συγκέντρωση thc (η οποία όπως έχει αναμφίβολλα αποδειχθεί αυξάνει την πιθανότητα ψύχωσης-σχιζοφρένειας) και αναπόφευκτα χαμηλή συγκέντρωση cbd, η οποία όμως προστατεύει από τις ψυχωσικές ιδιότητες της thc.Κάντε μια έρευνα πριν ποστάρετε, δεν κάνει κακό.Διαβάστε έγκυρες έρευνες και όχι βιβλιαράκια του Γρίβα.Και προσέχετε τι πίνετε γιατί το σκανκ δεν είναι καθόλου αθώο χορταράκι.

#11
Ο ΑΛΛΟΣ

Κοιτάξτε, εδώ δεν είμαστε βέβαια εγκυκλοπαίδεια, ωστόσο συμφωνώ αρκετά με το Στέφανο: όταν κάποιος ούτως ή άλλως παραθέτει εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, είναι πράγματι σωστό να τις έχει κατά το δυνατόν ελεγμένες και να παραπέμπει στις πηγές του. Γιατί δεν το κάνεις εσύ Στέφανε;

Αλλά βέβαια μην ξεχνάμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται χαμός στη βιβλιογραφία, υπάρχουν εγκυρότατες (ή τουλάχιστον εγκυροφανέστατες) πηγές που αποδεικνύουν ακράδαντα το αντίθετο η μία από την άλλη. Ο μέσος αναγνώστης μπερδεύεται, τείνει να πιστέψει ότι οι συγγραφείς πρώτα τάσσονται υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης εκ λόγων συναισθηματικών ή και συμφέροντος και μετά βρίσκουν την επιστημονική στήριξη για τα επιχειρήματά τους, και καταλήγει να κάνει κι ο ίδιος το ίδιο, δηλαδή να επιλέξει με συναισθηματικά κριτήρια ποιον θα πιστέψει.

#12
Επισκέπτης

Κοίτα, ας μη το κάνουμε προσωπικό.Δεν είναι ο ρόλος μου να παραθέσω πηγές.Εσύ δίνεις ορισμό,εσύ φέρεις την ευθύνη της απόδειξης.Ένα πολύ καλό ντοκυμαντερ που είδα πρόσφατα είναι το BBC Horizon - Cannabis the evil weed το οποίο αναφέρεται κυρίως στο skunk.