Αυτός που ακούει ντίσκο μουσική.

- Την δεκαετία του '80, ή φρικιό θα ήσουν ή καρεκλάς ή σκυλί.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

τότε ήταν οι καρεκλάδες και οι ροκάδες. επίσης λέγαμε καρεκλάδικα τα ντίσκο κομμάτια (και καρέκλες), τα αντίστοιχα ρούχα, κουρέματα κλπ. λέγονταν έτσι επειδή και καλά τους πετούσαν καρέκλες οι ροκάδες (το βρήκα εδώ http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=26809.0) αλλά δεν ξέρω αν είναι όντως έτσι. Ξέρει κανείς με ακρίβεια;

#2
Cunning Linguist

Λοιπόν το αποφάσισα: σε αυτό το λήμμα θα κάνω πρόγραμμα! :)

#3
iron

γιααα να σε δω...

#4
knasos

Να βάλω ένα χεράκι; :P

#5
Επισκέπτης

Η λέξη είναι της δεκαετίας του 70 και περιγράφει έναν συγκεκριμένο τύπο νέου της εποχής που άκουγε βέβαια ντίσκο (μαύρη μουσική γενικότερα) , είχε συγκεκριμένη εμφάνιση (πολύ κοντά στο εμφανισιακό πρότυπο του έλληνα καρεκλά είναι παραδόξως ο Phil Lynott ο οποίος παρ' όλα αυτά ήταν ροκάς) και σύχναζε σε ντισκοτέκ.
Νομίζω ότι η λέξη βγήκε σαν υποτιμητική αναφορά στην εμφάνιση των παιδιών αυτών, υπονοώντας ότι θυμίζουν «γύφτους» (υπήρχαν τότε πλανόδιοι επαγγελματίες καρεκλάδες -όχι έμποροι, αλλά τεχνίτες που αναλάμβαναν μικροεπισκευές - τσιγγάνοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ο οποίοι γυρνούσαν στις γειτονιές φωνάζοντας «ο καρεκλά, καρέκλεε»)

#7
BuBis

Δείτε και συζήτηση εδώ

#8
iron

μπα, δεν ήταν μαύρη μουσική μόνο, καρεκλάδες ήταν και οι Bee Gees, για παράδειγμα. Ή κουβανοτέτοιες χορευτικές μουσικές. Όλα τα ντίσκο τεσπα. Αλλά και τα καψουροτράγουδα σαν του Τζο Ντασέν. Επίσης οι ροκάδες θεωρούσαν καρεκλάδικο και το Hotel California, θεναπώ είχε επέκταση ο όρος.

#9
Khan

Σπεκ στους τρεις τελευταίους σχολιάσαντες. Τα λίνκια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κττμγ, μου φαίνεται πιο πειστική ετυμολογία αυτό που δίνει ο γκεορ, και ως παρετυμολογία α πουστεριόρι αυτό που δίνει το μπουμπόλινκο (από το ξύλος και τις καρεκλιές), αλλά δεν βάζω και το κεφάλι μου στον ντορβά.

#10
Khan

ξύλο

#11
Επισκέπτης

Είμαι σχεδόν βέβαιος.Την λέξη την θυμάμαι από το 1975-76.Μαύρη μουσική δεν εννοώ μπλουζ, αλλά -εκτός από τα πρώτα ντίσκο τύπου black blood, commodores κλπ - κάποια πράγματα όπως Joe Tex,Diana and Marvin, Barry White αντε και temptations.Τα άλλα που λες Τζο Ντασσέν, Τέρρυ Τζακς, Ντέηβιντ Κάσσιντυ κλπ δεν ήταν αποκλειστικά καρεκλάδικα.Οι Μπη Τζης και ο Τραβόλτα που έγιναν ενθουσιωδώς δεκτοί από τους καρεκλάδες, είναι λίγο μεταγενέστεροι.

#12
Επισκέπτης

Μικρη παρενθεση... οι καρεκλαδες, αν θυμαμαι καλα, λεγονταν και γκιραπια (απο το Get up, φραση η οποια συχνα πυκνα απανταται σε μαυρα η μαυροειδη κομματια)

Συγχαρητηρια για το site!!!

#13
vikar

Ναί, έχουμε ήδη γκιράπης και γκιράπα. Νά 'σαι καλά για τα καλά σου λόγια.

#14
O DIMITRIS

Η έννοια του καρεκλά νομίζω πως είναι αρκετά διαφορετική και πιο σύνθετη. Καταρχάς ο καρεκλάς ήταν από τις κυρίαρχες μορφές στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα και στις αρχές του ογδόντα. Όσον αφορά τη Σαλονίκη και ιδιαίτερα την περιοχή της Τούμπας, ήταν ο τύπος που άκουγε όχι μόνο ντίσκο μουσική αλλά τα πρώιμα ράπ τραγούδια (τα κλασικά του τραγούδια ήταν το Rapper's Delight των The Sugarhill Gang και το Τhe breaks του Κurstis Βlοw ), είχε πενηντάρι πειραγμένο παπάκι και έκανε σούζες (με σέμπρικ εξάτμιση που έκανε περισσότερο θόρυβο), φορούσε κολλητό τζιν με άσπρη κάλτσα και σταράκια, μαύρο φλάι (το οποίο το φορούσε πολλές φορές ανάποδα με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα) και βέβαια είχε χαίτη. Ήταν αλητάκι και ωραίο τυπάκι, δούλευε σε συνεργείο αυτοκινήτων ή ήταν γενικά μαστοράκι και έαν πήγαινε γυμνάσιο ή λύκειο είχε σίγουρα μείνει μία ή δύο φορές.

#15
Khan