Ο αφροαμερικανός.

Η πατρότητα της εκφράσεως ανήκει σε μακαρίτη Έλληνα διπλωματικό, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’60. Ο καλός πρέσβης υπήρξε η επιτομή του ευπατρίδη gentleman και ευπροσήγορου οικογενειόρχη, ο οποίος ωστόσο το απολάμβανε το σοκολατάκι. Και πράγματι, τις ελεύθερες ώρες του αλώνιζε τα ghetto της Washington σε αναζήτηση στιβαρών και έγκαυλων μελαψών αγγλοσαξόνων όπως τους αποκαλούσε χαριτολογώντας. Και όλα αυτά στα πέτρινα εκείνα χρόνια που τόσο οι μαύροι όσο και οι ομοφυλόφιλοι στις ΗΠΑ βρίσκονταν στο απόλυτο περιθώριο!

Κάποιος νεαρός τότε διπλωμάτης, συγγενής μου, υποχρεώθηκε να του παραδώσει επιστολή του State Department που όχι και τόσο διακριτικά τον έκραζε για το πάθος του. Ο πάντα πρόσχαρος και εξωστρεφής διπλωμάτης για πρώτη φορά κατέρρευσε σκυθρωπά στο πουφ του.

Η έκφραση μελαψός αγγλοσάξων κυκλοφόρησε ευρύτατα τότε, και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σλανγκικά σε κύκλους απόμαχων του Υπουργείου Εξωτερικών. Ίσως ήρθε η ώρα να αναστηθεί, καθώς οι καιροί άλλαξαν και τύχη του πλανήτη πλέον επαφίεται σε ένα σχετικά νέο και στιβαρό μελαψό αγγλοσάξονα.

Πέρι: Evangel μου δεν ξέρεις τι χάνεις που μου είσαι τόσο ναζιάρικο! Χθες το βράδυ έπεσαν οι ατέλειωτες πούτσες με τον Peter, ένα δίμετρο μελαψό αγγλοσάξονα που μου γνώρισε το Λίλιαν!

Βαγγέλας: Τσσς! Πρώτα απ' όλα το αγόρι λέγεται Pierre και δεν είναι μελαψός αγγλοσάξονας, αλλά μελαψός Γαλάτης, απ' την Côte d’Ivoire, που αναγραμματίζεται και σε «erotic video», πράγμα και που γυρίζαμε προχθές μέχρι το πρωί! Μη μπλέκουμε τα πολιτικά μας με τα affaires de cul, mon cher!

(από pavleas, 12/02/09)(από Vrastaman, 02/11/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN


#2
iron

συγγενής σου; ή του;;;

#3
Hank

Άστραψες! Με το «Αφροαμερικανός» έχουμε καθαρίσει ως politically correct. Αλλά τον μελαψό Γαλάτη, πώς θα τον πούμε; «Αφρόγαλλο»; Θυμίζει φραπόγαλο και φραπέ, ίσως όχι τυχαία...

#4
xalikoutis

αφρόγαλλο....!! καλύτερο απ΄το σενεγαλογάλλος

#5
Vrastaman

@ Iron: συγγενής μου, ο κομιστής της επιστολής!

#6
DT Jesus

Βράστα, δεν ξέρω για το λήμμα αλλά μόνο και μόνο για το Cote d’Ivoire->erotic video, πάρε 10!

#7
Vrastaman

Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι DT!

#8
jesus

επίσης κ το θεϊκό λογοπαίγνιο στο a night on earth του jarmusch με τον ταξιτζή από την côte d'ivoire που τον δουλεύουν οι πελάτες ότι δεν βλέπει το χριστό του: ivorien -> il voit rien

#9
Vrastaman

Φοβερό έργο Χεσού!

#10
xalikoutis

πλούσια, λοιπόν, η δράση των διαπουστευμένων μας στις ΗΠΑ

#11
Vrastaman

«Υποβολή διαπουστευτηρίων» - Calling Dirty!

#12
patsis

Παίζει και μια πολύ παρόμοια λέξη, χωρίς ιδιαίτερη βέβαια ιστορία πίσω της. Δεν τη λέω, πάω στην αίθουσα σύνταξης και επανέρχομαι με δημοσίευση.