Ράτσα σκύλου. Η επίσημη ονομασία είναι Ελληνικός Ιχνηλάτης και είναι το κλασικό Ελληνικό κυνηγόσκυλο - ακριβέστερα, λαγωνικό. Ειδικότητα του τα μικρά θηράματα στο έδαφος, κυρίως οι λαγοί, αλλά τρεις-τέσσερις γκέκηδες μαζί δεν κωλώνουν να τα βάλουν και με αγριογούρουνο. Φημίζεται δε ο γκέκας και για το δυνατό του γαύγισμα που κατευθύνει τον κυνηγό. Είναι μια από τις δυο καθαρόαιμες Ελληνικές ράτσες που αναγνωρίζονται διεθνώς - η άλλη είναι ο Ελληνικός Ποιμαντικός, το κλασικό βουνίσιο τσομπανόσκυλο που τα βάζει με το λύκο.

Ο γκέκας είναι σκυλί πανέξυπνο και γενναίο αλλά μπορεί να γίνει και ατίθασσο και ξεροκέφαλο - αν η Ελλάδα είχε εθνικό ζώο δεν θα ήταν κακή επιλογή και σίγουρα θάταν προτιμότερη από την καρέτα καρέτα και την μονάχους μονάχους που είναι και κομμάτι boring. Ίσως, όμως, ο καημένος ο σκύλος νάχανε επειδή έχει Αρβανίτικο όνομα - δε ξέρω.

Πάντως, η λέξη γκέκας χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει και ανθρώπους, συνήθως νεαρούς εφήβους και μικρά παιδιά, που είναι ζιζάνια και φασαριόζικα αλλά ξύπνια κι έχουν κατά βάθος καλό χαρακτήρα. Είναι επιτιμητικός χαρακτηρισμός αλλά κρύβει και μια δόση περηφάνιας.

Το λήμμα ΔΕΝ είναι αυτοβιογραφικό. Το διευκρινίζω επειδή πολλά σενάρια γράφονται.

  1. Ο γκέκας πρέπει να γνωρίζει τους τόπους λεπτομερέστατα. Κάθε θαμνάκι, κάθε νεροφαγιά, κάθε πετρίτσα. Πηγαίνει αν ξέρει τα μέρη-συστημένος στα γιατάκια και ξετρυπώνει το θήραμα στο πι και φι. Αν το χάσει το ξαναβρίσκει με την ίδια ευκολία, Δεν ψάχνει άσκοπα. Τραβάει κατ' ευθείαν εκεί που ξέρει ότι πήγε να βρει το άσυλο του. Πολλές φορές μάλιστα το καταλαμβάνει «εξ' απήνης» και το πνίγει. Γι' αυτό όσοι κυνηγούν με τον γκέκα, συνήθως δεν ταξιδεύουν για να πάνε σε μακρινά μέρη που έχει κυνήγι. Μένουν στον τόπο τούς και πάντα μένουν ικανοποιημένοι. (Από το www.gpeppas.gr)

  2. - Α, ρε αφιλότιμο ... γιατί, βρε, έβαλες μουστάκι στη φωτογραφία της θειας Φωτούλας; Τι είπες ... γιατί έχει και στ'αλήθεια;;; Α, ρε γκέκα, θάρθω εκεί θα σου ισιώσω τα παΐδια ...

Κλασική φάτσα γκέκα (από poniroskylo, 12/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Μπραβο ρε συ! Έχω παραστεί σε field test στην ορεινή Αρκαδία μεταξύ Γκέκα και Beagle (που κακώς θεωρείται ο απόλυτος ιχνηλάτης) και το Beagle βγήκε μαλάκας. Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει και τρίτη άτυπη ράτσα Έλληνα κοπριτάμπουρα, το αινιγματικό κανίς – γκριφόν!

#2
GATZMAN


#3
iron

βρήκ' ο σκύλος τη γενιά του κι αναγάλλιασ' η καρδιά του

#4
poniroskylo

Χε-χε ... αρφ.

#5
knasos

Ο Γκέκας. Ο γιος του Γκέκα. Το παιδί του γιου του Γκέκα. Το σκυλί του παιδιού του γιου του Γκέκα. Το σπιτάκι του σκυλιού του παιδιού του γιου του Γκέκα.

Η ύπαρξη χαίτης και το γυάλισμα πάγκων είναι στα χαρακτηριστικά;