Η ψεύτικη και προσποιητή φιλία. Ο λύκος, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι ένα άγριο ζώο που δεν μπορεί να εξημερωθεί, όσο και αν προσπαθήσουμε. Μεταφορικά, κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τη φιλία: όσο κι αν προσπαθήσουμε να γίνουμε φίλοι με κάποιον που φύσει είναι σαν λύκος [μοναχικός και επιθετικός], το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Απόσπασμα από άρθρο του Ριζοσπάστη:

«Στη συνέχεια τόνισε: «Ας δούμε λίγο αυτήν την αμαρτία, το ΝΑΤΟ. Θέλουμε δε θέλουμε είμαστε μέσα σ' αυτόν τον οργανισμό. Που δεν είναι αμυντικός, αλλά επιθετικός. Που δεν είναι συμμαχία, αλλά λυκοφιλία. Που δεν καλύπτει τα συμφέροντα όλων των μελών του και κύρια κανενός από τους λαούς του».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
dryhammer

«είναι σαν λύκος [μοναχικός και επιθετικός]»
και όμως οι λύκοι είναι από τα πιό αγελαία ζώα, με δομή οργάνωση και ιεραρχία στην αγέλη. Ο απόβλητος της αγέλης, συνήθως ο ηττημένος στη μάχη για την κυριαρχία, ο μονιάς, που δεν μπορεί να κυνηγήσει τα πιό ζόρικα θηράματα όπως μια αγέλη, είναι αυτός που θα μπει πιό εύκολα στα χωράφια των ανθρώπων ψάχνοντας για πιό εύκολο φαί. Άρα λοιπόν ο όρος λυκοφιλία στηρίζεται στη μόνιμη παρεξήγηση περί λύκων.