Ξούρα> ξυρός (ξυράφι). Ή προφορά -ου- στη λέξη παραπέμπει σε παλαιότερη προφορά του γράμματος ύψιλον, λιγότερο ψιλή.

Ουσιαστικό = ξούρα θηλυκό, το ξύρισμα.

Επίσης, και στον πληθυντικό: ξούρες, με την ίδια έννοια.
Έριξε τις ξούρες του: ξυρίστηκε.

Κόντρα ξούρα (-ες): βαθύ ξύρισμα.

Μεταφορικά, λαϊκή γλώσσα: ψεύδη, ψέματα
«Άσε τις ξούρες!»: μη λες ψέματα!

- Μωρή πομώνα για να ξουρίζεις τη μούνα σου τ' αγόρασα το μαχθρί;

Να σου τα λούσω και να τα πάρω με το πιστολάκι; (από Galadriel, 24/02/09)

Βλ. και μπαγαποντοξούρα, η

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

πω πω μας ξυρησες

#2
Επισκέπτης

μήπως ξέρεις γιατί λέμε και γεροξούρας; Πολύ καλό το λήμμα σου!

#3
GATZMAN

Αψογος αδελφέ. Τώρα με το κρύο....ξουρίζει αυτόματα

#4
pavleas

Ο γεροξούρας είναι ο τυπικός στριμμένος καριόλης γέρος! Συνήθως δούλευε ως αγρότης, ψαράς ή οινοπαραγωγός μικρού διαμετρήματος σε χωριά και ως χτίστης,επιστάτης,ηλεκτρολόγος ή θυρωρός στην πόλη. Πλέον απαντάται στη βεράντα του, καθισμένος σε άσπρη πλαστική καρέκλα γύφτου ή σε δυο ψάθινες καρέκλες ταβέρνας (κώλος-πόδια). Η βεράντα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, η οποία προέρχεται από τα 2 εκατομμύρια γλάστρες με βασιλικό και κάρδαμο, καθώς κι από την κρεβατίνα από κληματαριά. Η βλάστηση είναι απαραίτητη για την κατασκοπευτική ζωή του γεροξούρα και δρα σαν καμουφλάζ. Οπλισμένος μονίμως με μια μυγοσκοτώστρα, ο γεροξούρας γκρινιάζει επί παντός επιστητού. Όταν έχουμε ΠΑΣΟΚ, γκρινιάζει ότι του τρώνε τα λεφτά. Όταν έχουμε ΝΔ, γκρινιάζει ότι ξανάρθε η δεξιά. Όταν ο δρόμος έχει λακκούβες, γκρινιάζει στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν του στρώνουν δρόμο, γκρινιάζει στους εργάτες ότι δε μπορεί να βγει. Ο γεροξούρας έχει την τάση να χώνει τη μύτη του παντού. Θα κάνει παρατήρηση στα «κωλοπαιδα» να «φυγουν απ το χωραφι» ακόμα κι αν το χωράφι δεν είναι δικό του.

Ρουχισμός: Άσπρο τραντέ φανελάκι μάρκας Palco ή από κάποια ελληνική βιομηχανία στην Καστοριά που έχει κατεβάσει ρολά, κουραδί υφασμάτινο παντελόνι που φτάνει μέχρι το στήθος με το φανελάκι από μέσα, δερμάτινη μαύρη ζώνη και από κάτω πλαστική καφέ παντόφλα «Πανερόπουλος» του χωραφιού.

Κουπ: βασιλόφρωνη γλιτσοχωρίστρα, την οποία φροντίζει με την τσατσάρα που μονίμως βρίσκεται δίπλα στη μυγοσκοτωστρα.

Αγαπημένες ατάκες: «Ουστ!», «Ασσστεεεάααλο» καθώς και οποιαδήποτε παρατήρηση περιλαμβάνει τη λέξη «εκεί»: «Εσυ εκεί!», «Φυγε αποκεί!», «Τι κάνεις εκεί;», «Αμα έρθω αποκεί....».

Πως θα τον εντοπίσετε: Δε χρειάζεται. Θα σας εντοπίσει αυτός. Απλά κάντε ότι πετάτε μια πέτρα σε ένα τζάμι. Ακόμα κι αν βρίσκεστε στην έρημο Γκόμπι και είστε βέβαιοι ότι δε σας βλέπει κανείς, τσουπ! Σε ντε τε ο γεροξούρας θα πεταχτεί απ' το πουθενά φωνάζοντας: «Ε! Τι κάνεις εκεί;;;». Στο χωριό, σε περίπτωση που λείπει απ'τη βεράντα, μην πάτε στο καφενείο. Ελέγξτε για μια σκιώδη φιγούρα πίσω από τις κουρτίνες του παραθύρου που βρίσκεται δίπλα στην εξώπορτα: είναι ο γεροξούρας σε stealth mode. Στην πόλη, είναι αυτός που θα ποδοπατήσει την έγκυο γυναίκα, τον ακρωτηριασμένο τυφλό και την 90αχρονη καλόγρια για να προλάβει την άδεια θέση στο λεωφορείο.

Υποδείγματα γεροξούρα: Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Γιώργος Τράγγας, Μαθουσαλίξ, Αλέξης Κούγιας (ανερχόμενο μέλος).

#5
pavleas

Ξουρισμένο κλόπι από gi gaga kouni beli.

#6
pavleas

Μερσώ για το μήδι!

#7
Vrastaman

Σπέκια Παβ!!!

#8
Galadriel

Χαπυτουομπλάιτζ :)

#9
Vrastaman

Στος και πάλι