Κλασική ύβρις που δηλώνει τον μειωμένης αντίληψης άνθρωπο.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε στην Αθήνα ένας Αλβανός που γύριζε στα διάφορα σπίτια των ελλήνων και μάζευε τον καθιερωμένο κεφαλικό φόρο. Ονομαζόταν Κιουλάκ Βογιατζή. Ήταν δύο μέτρα περίπου ψηλός και το άγριο πρόσωπο του ήταν κατάμαυρο και βλογιοκομμένο. Ο Κιουλάκ Βογιατζή κρατούσε πάντοτε στα χέρια του ένα κοντόχοντρο κόπανο και με αυτόν απειλούσε τον κόσμο. Έλεγε δηλαδή ότι θα τους σπάσει το κεφάλι, αν δεν του έδιναν μια χρυσή λίρα ή δύο φλουριά, όπως απαιτούσε ο κεφαλικός φόρος κάθε έξι μήνες.

Ο Κιουλάκ όμως αυτός ήταν τόσο κουτός, ώστε δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα διάφορα νομίσματα της εποχής εκείνης. Έτσι πολλοί Έλληνες που δεν είχαν να πληρώσουν, του έδιναν μερικές μπρούτζινες δεκάρες, που τις γυάλιζαν προηγούμενα για να φαίνονται χρυσές, και τον ξαπόστελναν. Από τότε, λοιπόν, έμεινε η φράση που τη λέμε συνήθως για τους ελαφρόμυαλους: τα μυαλά σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος. «Μπογιατζής» δεν ήταν άλλος από το Κιουλάκ Βογιατζή με τον κόπανο του.

Μεγάλος κόπανος ρε πίστη μου...

Γιώργος Κωνσταντίνου, The Κόπανοι, 1987. (από patsis, 15/08/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Μπράβο ρε Παυλέα, μορφωθήκαμε!

#2
Vrastaman

Σλανγκοπανεπιστήμιο!

#3
poniroskylo

Μπράβο που το βρήκες! Το είχα ψάξει όταν ανέβασα το το μυαλό σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος αλλά δεν μου είχε προκύψει.

#4
Fotis Nitsiopoulos

και καλά την πρώτη φορά.Όταν πήγε την ''είσπραξη'' στ΄αφεντικά του, δεν τον αντικατέστησαν τον κόπανο;Κάνω μια σκέψη γιατι κάπως δε μου κολλάει ο ορισμός, αλλά δεν το έψαξα γι' αυτό κάνω τουμπεκί.Η πλάκα είναι πως προβληματίστηκα αφού τον ψήφισα