Η οργή, τα νεύρα, ο θυμός. Η έκφραση μεταφέρθηκε από τη γαλλική γλώσσα και συγκεκριμένα από το διάσημο τραγούδι της ράπερ Keny Arkana "La Rage", που πραγματεύεται το θυμό της άγριας νεολαίας. Χρησιμοποιείται μόνο του, εν είδει επιφωνήματος. Μπορεί να εντοπίζει οργή που εμφανίζεται σε άλλον από τον ομιλούντα, όπως παρακάτω:

1) Καλά, η Αφροξυλάνθη μου έχει κάνει πέντε κλήσεις στο σκάιπ και δεν της έχω απαντήσει ακόμα. Σίγουρα λα ραζ!
2) Πήγα σπίτι αργά και η μάνα μου με περίμενε ξύπνια στον καναπέ. Άσε δεν σου λέω τίποτα, λα ραζ!

Ή μπορεί να δηλώνει οργή του ίδιου του ομιλούντα:

3) Και πάω, που λες, να βγω απ' το τραίνο και πέφτει πάνω μου μια γριά που έμπαινε. Λα ραζ!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Χαρακτηρισμός μιας κατάστασης έκρυθμης, η μάχης, η καυγά, αλλιώς η αναταραχή, η αναμπουμπούλα, ο πανικός, η σύγχυση, η φασαρία με φωνές, ποδοβολητά, κραυγές, οιμωγές.

Μέσ στον πανικό και την αντάρα δεν πήρα χαμπάρι για πότε μου ξάφρισε κάποιος το πορτοφόλι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Η "Κυρά" εδώ είναι η ερωμένη, βλ. "στον Περαία έχω σπίτι (οικογένεια) και στο Πέραμα Κυρά (γκόμενα)". Σημαίνει ότι έχοντας την οικονομική δύναμη μπορείς να κάνεις ο,τι θέλεις ακόμα και αυτό αν είναι μεμπτό.

-Φτάνει πια με τα τσιγαρα/ποτα/γκομενες/ποκεμον, παιδί μου... -Συγγνώμη ρε πατέρα σου ζήτησα δανεικά; Δουλεύω, και με τα λεφτά μου γαμώ και την Κυρά μου

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Αποτελεί έργο όχι σημαντικό και πιθανώς γίνεται – ολοκληρώνεται καταναγκαστικά, χωρίς δηλαδή να το θέλει ο κύριος του έργου ή ακόμα και αυτός που το υλοποιεί. Παλαιότερα τα πάρεργα δινόντουσαν για υλοποίηση σε υπαλλήλους/εργαζόμενους χαμηλότερης διοικητικά-μορφωτικά, κατάστασης αφού εξ’ ορισμού αποτελούσαν «αναγκαστικές αγγαρείες».

Δεν με νοιάζει τι κάνει ο τάδε προϊστάμενος, αυτό που κάνει αποτελεί πάρεργο για την εταιρεία.

Δεν μπορεί να καταλάβει ότι ασχολείται με πάρεργο, τόσο βλάκας είναι.

Του έλεγα ότι κάνει πάρεργο αλλά αυτός το είχε πάρει πολύ θερμά. Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι οι ΔΧ είναι πάρεργο του Κ/λογίου.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

συριζόπανο είναι ο κύριος μην δίνετε σημασία

σύνθετος όρος που καθιερώθηκε από το φοβερό και τρομερό Νίκου Ρούσση στην επική του μάχη με τα συριζοτρόλ που του επιτέθηκαν όταν υπερασπίστηκε την τιμή και την υπόληψη της αριστεράς, αρνούμενος να συγκαλύψει την υπόθεση με το καρότο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Αδόκιμες χρήσεις της λέξεως για:

α. για το διαζευκτικόν.

Τί θα πάρετε για πρωϊνό; Καφέ για γάλα;

β. για το προτρεπτικόν:

Για περάστε!

Ενίοτε χρησιμοποιείται και μόνο του, συνήθως από παιδιά μικρής ηλικίας.

Ένας μαθητής δείχνει κάτι σ' έναν άλλον. Ένας τρίτος, θέλοντας κι αυτός να δει, παρεισφρύει λέγοντας: -Για!

γ. για το αιτιολογικόν. Συντάσσεται με μέλλοντα.

-Γιατί φόρεσες το παλτό σου;
-Για θα φύγω.

δ. για το ερωτηματικόν. Συντάσσεται με άρνηση.

-Ρε παιδιά, πείνασα!
-Για δεν το λες τόσην ώρα;

ε. για το απειλητικόν. Συντάσσεται με την υποτακτική του ρήματος "κάνω" + την λέξη "πως".

Για να κάνει πως περνάει από δω και θα του δείξω εγώ!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

κάνω κάλτσα = βάζω χρήματα στην άκρα, αποταμιεύω, κάνω καβάτζα.

Πολύπειρος νυχτόβιος ταρίφας εξιστορεί σε ανυποψίαστους πελάτες:
-Έβαλα το γιο μου σε μια δουλειά και μόλις έκανε κάλτσα, δεν ξαναπάτησε στο πατρικό μας.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ψυχολογική κατάσταση ατομου που διέπεται από συναισθήματα θλιψης και οργής τα οποία πυροδοτουνται οταν φιλικα ή συγγενικά πρόσωπα προγραμματιζουν κοινωνικές συνευρέσεις απουσία του ατόμου.

Συναντάται συχνά σε άτομα που έχουν την επαγγελματική ιδιότητα του ψυχολόγου και ως απόρροια αυτού κ της ψυχοκοινωνικής τους ιδιοσυγκρασίας, ο αποκλεισμός τους επηρεάζει την ψυχική τους διαθεση με αποτέλεσμα την επιθετικη συμπεριφορά προς τα κοντινά πρόσωπα.

Εκφράζεται με εκρήξεις οργης, αποτομο πακετάρισμα για φυγή απο την Κύθνο, ακραίες γλυκουλιές, ψυχωτικά επεισόδια, σπασμωδικές αντιδράσεις και ακατάληπτο λόγο.

Λείπει ενα πλακάκι απο το καινούριο μου μπάνιο. Πως θα το αντικαταστησω;

Επαθα φομο. Μπατσελορ του γκονζο αυτοί; Βερολίνο εγω με τυχαία προσωπα.

Μαζωξη ραχατι εσεις χωρίς να πειτε τιποτα; Θα ειμαι διπλα εγω με παιδικές μου φιλες

Τα άτομα με φόμο δυνανται να απουσιάσουν απο κοινωνική συνεύρεση στην μοναδική περίπτωση ύπαρξης κατσαρίδας η και υποψίας αυτής.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Τρώω μέλι.

Έκφραση που υποδηλώνει πνευματική σύγχηση η οποία οφείλεται στις λάθος επιλογές φανταστικού συντρόφου. Εφόσον εσύ είσαι στην Ολλανδία και ο άλλος ειναι στην Ελλάδα και κόβει βόλτες στο Κολωνάκι και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για σενα, και εσύ καθεσαι και ασχολείσαι με το πώς θα ήταν αν ήσαστε μαζι, τότε το μόνο που μπορεί να σε βοηθήσει είναι μια κουταλιά μελι Ουτρέχτης. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει ακρόαση "Καστανοκόκκινους 5" "21 Πιλότους" "Διαίρεση της Χαράς" "Ραδιοκέφαλο" και μερικές φορές τον ραδιοφωνικό πομπο της Ιντερπολ. Φάε μέλι κανει καλο μωρη σκουπιδω.

Παράδειγμα εδώ -Μπουχουχου

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Χαμογελώ Πηγαία

Η έκφραση στην καθημερινή ζωή(?) προσδιορίζει ένα χαμόγελο χωρίς κακία. Βέβαια μετά από ενδελεχή έλεγχο στα σοκάκια και τα στενά της καλύτερης γειτονιάς της πρωτευούσης, διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιείται και με διαφορετικό τρόπο. Το να χαμογελά κανείς πηγαία στο Κολωνάκι, προσδιορίζει το πόσο εχει καβαλήσει το καλάμι. Χαμογελάς λίγο πηγαία? Τότε είσαι ενας ναρκισσακος απο τους πολλους που υπάρχουν. Χαμογελας αρκετά πηγαία? Τοτε είσαι ένα τσουτσέκι τουλάχιστον και σου αξίζει να μετακομίσεις για πάντα στο Μενίδι. Κατεβάζεις τα ουίσκια όπως κατεβαζαν οι ινδιάνοι το νερό της φωτιάς στο Λούκι Λούκ? Μήπως τυχαίνει να σου αρέσει ο αυνανισμός μπροστά στον καθρέφτη καθημερινά και πάντα μια συγκεκριμένη ώρα? Αυτό το τελευταίο ειδικά σε κανει να χαμογελας πολύ πηγαία βλέποντας το είδωλο σου στον καθρέφτη και ξέροντας οτι αυτη ειναι η μοναδική που θα εμπιστευτεις ποτε σου. Και ένα δάκρυ κύλησε. λεζάντα εικόνας

Μου αρεσε πολύ αυτο που μου είπες, χαμογελασα πηγαία

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε