Η κυριολεκτική έννοια της έκφρασης αυτής είναι «βάζω γράσο στις ρόδες του αραμπά για να κυλάει πιο εύκολα». Ο αραμπάς είναι το τετράτροχο κάρο, το οποίο αποτελούσε και το βασικότερο μέσο μεταφοράς στο παρελθόν.

Καθότι την σήμερον δεν υπάρχουν πια πολλοί αραμπάδες και αραμπατζήδες, η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται μόνο για την μεταφορική της έννοια. Σημαίνει ότι κάνω εκδουλεύσεις και δώρα σε κάποιον, ο οποίος έχει την δύναμη να κάνει τα πράγματα να κυλήσουν προς όφελος μου (δηλαδή το δόντι).

- Ο Γιώργος βλέπω είναι στις καλύτερες βάρδιες και υπηρεσίες. Δεν έχει χάσει μεροκάματο και γράφει όλο υπερωρίες. Μα πώς γίνεται αυτό;
- Μα καλά δεν ξέρεις ότι τις προάλλες είχε πάλι τον προϊστάμενο στο εξοχικό του; Και συνέχεια τον φορτώνει δώρα. Τον αλείφει τον αραμπά.

(από danielo, 26/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Φάτος Νάνο = φάε τον νάνο = τελείωσε το τσιγάρο που είναι πια μικρό.

Έκφραση που λέγεται μεταξύ χασικλήδων όταν κατά την διάρκεια της πόσης και ενώ το τσιγαριλίκι έχει σχεδόν τελειώσει, πασάρεται ο μπάφος στον τελευταίο με την προτροπή αυτός να τον τελειώσει κάνοντας τις καρκινιάρικες.

Πληροφοριακά ο Φάτος Νάνο ήταν πρωθυπουργός της Αλβανίας...

Πασάρει τον μπάφο που είναι στα τελευταία του λέγοντας:
«Δεν θέλω άλλο, Φάτος Νάνο.»

(από danielo, 17/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ως καρκινιάρικες χαρακτηρίζονται οι τελευταίες τζούρες του μπάφου. Και αυτό διότι είναι καυτερές και ιδιαίτερα ανθυγιεινές και καταστροφικές για τον λαιμό και τα πνευμόνια. Δεν τις φοβούνται οι πεπειραμένοι μπαφόβιοι και τα χαρμάνια, οι οποίοι τις παίρνουνε αναλαμβάνουν να τελειώσουν το τσιγαριλίκι μέχρι και την τζιβάνα.

Συζήτηση μπαφοκατάστασης όπου κάποιος τα έχει παίξει:
- Ω ρε πούστη μου όλα γυρίζουν, δεν θέλω άλλο, θα ξεράσω! Σβήσ'το το γαμίδι!
- Καλά, καλά, χαλάρωσε και άσε τις καρκινιάρικες για μένα...

(από danielo, 17/01/09)

Δες ακόμη: καυτή, μπριζολάτη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Στέλεχος είναι ο χαρακτηρισμός ενός εργαζομένου, τον οποίο η εταιρεία στην οποία εργάζεται τον έχει πιάσει κορόιδο ή κότσο.

Ως στέλεχος χαρακτηρίζει μια εταιρεία έναν εργαζόμενο όταν:

  1. Του δίνει ένα τίτλο τύπου manager και άλλες τέτοιες παπαριές,
  2. Τον αμοίβει με κατιτίς παραπάνω από το κανονικό της σύμβασης αλλά
  3. Τον φορτώνει με περισσότερες ευθύνες,
  4. Τον βάζει να δουλεύει 12ωρα και 15ωρα ή Σαββατοκύριακα και
  5. Δεν του πληρώνει τις υπερωρίες που δικαιούται.

Ο εργαζόμενος νιώθει μεγάλο στέλεχος = κορόιδο όταν διαπιστώσει ότι αν δούλευε σαν ένας απλός εργαζόμενος και πληρωνόταν τις υπερωρίες του και πιο πολλά θα έβγαζε και δεν θα τον πρήζανε τόσο και θα ήταν καλύτερα στην προσωπική του ζωή.

- Γιώργο , πήγα τώρα στον διευθυντή μου και του είπα ότι δεν μπορώ να έρθω και το άλλο σαββατοκύριακο στην δουλειά γιατί έχω κάποιες σημαντικές κοινωνικές υποχρεώσεις. Και ξέρεις τι μου απάντησε; Ότι δεν γίνεται να λείψω γιατί είμαι σημαντικό κομμάτι στην εταιρεία, ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά πάνω μου και άλλα τέτοια...
- Σε βλέπω και σε θαυμάζω. Μπράβο σου Γιάννη! Είσαι μεγάλο στέλεχος!
- Ρε σύ Γιώργο δεν κόβεις το δούλεμα που τα έχω πάρει στο κρανίο! Άντε!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ως αμοιβάδα λογίζεται κάποιος που είναι παντελώς (μα παντελώς!) ηλίθιος, δηλαδή ο βλακόβλακας ή ο αρχιηλίθιος. Και αυτό διότι η αμοιβάδα είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ανήκει στα πρωτόζωα, δηλαδή στα πιο πρωτόγονα είδη που υπάρχουν στον πλανήτη.
Οι αμοιβάδες παρουσιάζουν ορισμένα «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά:

  1. Αντιδρούν μόνο σε απλά ερεθίσματα.
  2. Ζουν παρασιτικά.
  3. Δεν έχουν όργανα (άρα ούτε και εγκέφαλο...).
  4. Μπορεί να είναι ακίνδυνες, λίγο επικίνδυνες (προκαλούν κοιλόπονο και διάρροια) ή ακόμα και πολύ επικίνδυνες (σου τρώνε τον εγκέφαλο!).

Χρησιμοποιούνται συχνά από τους επιστήμονες ως πειραματόζωα...

Και, τέλος, αμοιβάδες υπάρχουν παντού!

Δεν καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει! Του μιλάω εδώ και μια ώρα, του τα έχω πει 10 φορές και συνεχίζει να με κοιτάει σαν ηλίθιος με το βλέμμα της αγελάδας. Ρε σε τι αμοιβάδα πέσαμε...

Πειραματόζωα. (από Galadriel, 19/10/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ανήκεια στην μεγάλη και γνωστή οικογένεια των -μούνα, -γκόμενα.

Είναι συνώνυμο της χαζομούνας. Αναφέρεται σε όμορφες γυναίκες (μούνες) με χαμηλό δείκτη IQ (τούβλα).

Αυτό άλλωστε είναι σύμφωνο με το εξής (σεξιστικό) αξίωμα: το άθροισμα ομορφιάς και νοημοσύνης σε κάθε γυναίκα είναι σταθερό.

- Η τηλεόραση έχει γεμίσει με γλάστρες και τουβλομούνες. Ανοίγουν το στόμα τους και δεν μιλάνε, φτύνουν βλακείες. Άι κιου ραδικιού.
- Μα φυσικά, η τηλεόραση είναι τόοοοσο γενναιόδωρη. Μας προσφέρει την αποχαύνωση απλόχερα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ως τέτοιος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνηθίζει να σκαλίζει την μύτη του (ή αλλιώς το «το δίκαννό» του) αρειμανίως και να αποθηκεύει σε διάφορα μέρη τα προϊόντα εξόρυξης διαφόρων χρωμάτων, υφών και ποσοτήτων.

Αγαπημένα μέρη του κακαδέμπορα για εκτέλεση της ανασκαφής μπορεί να είναι παντού αλλά προτιμά να το κάνει όταν είναι μόνος:
1. Στο αυτοκίνητο όπου αποθηκεύει τα κακάδια σε χαρτομάντηλο που βρίσκεται για αυτόν τον σκοπό καβατζωμένο δίπλα του ή κάτω από το κάθισμα του οδηγού.
2. Στο σπίτι όταν βλέπει τηλεόραση καθώς τεντώνεται να φτάσει και να τα κολλήσει κάτω από τον καναπέ, πολυθρόνα, κρεβάτι κτλ (μπράβο ο αίλουρος!).
3. Μπροστά στο υπολογιστή με άνετο χώρο αποθήκευσης κάτω από το γραφείο.
4. Στην τουαλέτα πάνω στα κωλόχαρτα.

Το πρόβλημα με τον κακαδέμπορα είναι όταν ανακαλύπτουν τα αποθέματα του αφυδατωμένα και σε μορφή σταλαγμίτη. Τότε γίνεται ρόμπα...

- Γιωργάκη τί πράγματα είναι αυτά!!! Καθάριζα το γραφείο σου και από κάτω γινόταν χαμός. Γιατί είσαι τόσο βρωμιάρης παιδάκι μου!; Ποιανού παιδί είσαι εσύ;;
- Ρε μάνα μην τον παρεξηγείς τον Γιώργο. Απλά είναι κακαδέμπορας! Πού να δεις τί γίνεται κάτω από τον καναπέ!

Βλ. και σχετικό λήμμα καρκαδομπαρμπαλίγκρα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Είναι μια έκφραση η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ σε σχέση με την οικονομική και επιχειρηματική δυστοκία που είναι διάχυτη στην νεοελληνική πρωτίστως αλλά και στην παγκόσμια πραγματικότητα. Έχει ευθεία αναφορά στο σεξ για να γίνει πιο γλαφυρή. Η έκφραση αυτή θέλει να δώσει θάρρος σε αυτόν που προσπαθεί και έχει ως στόχο να τον κάνει να σταθεί στην δύσκολη και αδιέξοδη στιγμή πιο αισιόδοξα και θετικά.

Μην σκοτίζεσαι, σκέψου κάποιον που αγωνίζεται να καταφέρει κάτι, αλλά οι συνθήκες δεν του το επιτρέπουν, αντιμετωπίζει δυσκολίες, στεναχωριέται και στο τέλος όταν το καταφέρει, έχει φάει τόση πίκρα που δεν ευχαριστιέται την επιτυχία του. Μαλακία δεν είναι; Θα ήθελες και εσύ το ίδιο;

- Ρε σύ Νίκο, έχω εκείνο το κωλόσπιτο για πούλημα, το έχω βγάλει εδώ και τόσους μήνες στην γύρα και τίποτα! Μου το ζητάν να το πουλήσω τζάμπα. Όχι τίποτα άλλο, στεναχωριέμαι γιατί περιμένω αυτά τα χρήματα να τα ρίξω στην δουλειά μου και δεν μπορώ.
- Μα γιατί κάνεις έτσι αφού ξέρεις ότι είναι δύσκολες εποχές. Παρακαλετό μουνί, ξινό γαμήσι. θα έρθουν καλύτερες μέρες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Νοικοκυρά χαρακτηρίζεται η γυναίκα η οποία κατά την εκσπερμάτωση καταπίνει όλο το σπέρμα του συντρόφου της.

- Η Μαριώ είναι και η πρώτη στην πίπα και στο τέλος νοικοκυρά..., δεν άφησε σταγόνα να πέσει κάτω. Τα καθάρισε όλα!
- Αμάν να μου κάτσει και μένα μια τέτοια αδελφάκι μου.

Βλ. και σχετικό λήμμα καταπιόλα ή πουτσοστραγγίχτρα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Η εγκυμονούσα. Αντίστοιχα το χαβιάρι είναι η εγκυμοσύνη.

- Τι γίνεται ρε φίλε; Έμαθα ότι η Σουζάνα είναι χαβιαρωμένη. - Ναι, την είδα με μια κοιλιά να! Μπράβο ο Βασιλάκης, την έκανε πάλι την δουλειά του!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία