Παράφραση, που περισσότερο μοιάζει με διόρθωση, κλασικής παροιμίας, που ξεστομίζεται από εξυπνάκηδες, σοφούς του κώλου.

Διότι, αφενός, κανείς δεν είναι σε θέση να συμβουλεύσει κάποιον τόσο ανεύθυνα, και αφετέρου, υπάρχουν τόσα και τόσα πράγματα που απαιτούν τη βιασύνη μας, που μόνο ένας ηλίθιος θα προσέθετε ακόμα ένα.

- Μαλαααάκα... πρέπει να πάμε την ντουλάπα στην αποθήκη και να φέρουμε από την αυλή το ποδοσφαιράκι! Σήκω!
- Πωωω ρε, καλά δεν αράζουμε όμορφα και ωραία; Μην κάνεις σήμερα ό,τι μπορείς να αφήσεις για αύριο...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Έκφραση που χρησιμοποιείται για μία κατάσταση, της οποίας έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες (κοινωνικά, πολιτισμικά ή οικονομικά) για να συμβαίνει εύκολα. Προέρχεται από τη διαδικασία ζύμωσης του γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιού.

Φερέλπις νέος πίνει καφεδάκι με τον παππού που δεν επικοινωνεί με τις κάτω χώρες σε πλατεία. Περνάει ένα ξέκωλο και ο παππούς σκανάρει..περνάει δεύτερο, τρίτο..στο τέταρτο ο παππούς δεν κρατιέται και αναφωνεί με θλίψη και απογοήτευση: «Τώρα που το μουνί έγινε γιαούρτι, εγώ δεν έχω κουτάλι».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Έτσι χαρακτηρίζεται μια συνήθεια που αντανακλά τον τρόπο ζωής του εν λόγω λαού. Μπορεί μεν να είναι αμφιβόλου ποιότητος (όχι πάντα), αφήνει δε μια ικανοποίηση (κλανιά) και πολλές φορές μια αίσθηση πληρότητος. Αναφέρεται σε μουσική, φαγητό, σινεμά, αρχιτεκτονική, tv κ.α.

- Ρε Τάκη, είσαι να πάμε απ' του Jay Jay's να σκίσουμε καμιά μοσχαρίσια με το αίμα της; Βαρέθηκα το φασουλόρυζο, κοντέυουμε Σπαρτιάτες. - Αμάν με τις αμερικλανιές σου, ρε μπας και είσαι της NSA; - Ναι, γι' αυτό μπουκώνεις το μπριζολίδι σε dt και μετά μας τα πρήζεις με το Zeitgeist.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ιδιοφυές μαγειρικό παρασκεύασμα για τις δύσκολες οικονομικά ώρες.

Η θρεπτικότητά του, καθώς και η νοστιμάδα του, αλλά και η φιλοσοφία «δεν πετιέται τίποτα» το έχουν καταστήσει δημοφιλές σε νοικοκυριά, από φοιτητές που δεν βγάζουν το μήνα, ως τη μάνα που ταΐζει λόχο.

Πρόκειται, φυσικά, για την τροποποιημένη φασολάδα που έμεινε από χθες, ξαναβρασμένη με μια χούφτα ρύζι.

- Πω ρε πούστη μου, μας βλέπω να τη βγάζουμε με βουτυρόμελο σήμερα. Αύριο θα 'χω λεφτά... και αν! - Τη φασολάδα από χθες την πέταξες; - Όχι, αφού η κουζίνα είναι σαν το Περλ Χάρμπορ μετά την επιδρομή από τα Τζαπόνια. Δεν μπαίνω εκεί μέσα. - Τέλεια, θα σου φτιάξω ένα φασουλόρυζο να στανιάρεις, και θα τη βγάλουμε Ζαγοράκης.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Μικρό σε μέγεθος πτηνό. Το σπουργίτι, το καναρίνι, καθώς και το μικρό κοτοπουλάκι. Χρησιμοποιείται τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, για να δηλώσει κάτι που ενώ είναι μικρό στο μάτι, είναι εν δυνάμει ελπιδοφόρο.

  1. - ...κι εκεί που έψαχνα στην αποθήκη του παππού για το πριόνι, βρήκα δυο παγίδες, που τις είχε φτιάξει όταν ήτανε νέος! - Για μουνιά; - Για τσόνια ρε λιγούρη… τι μουνιά;

  2. Πατέρας με υιό τα πίνουνε στο στέκι του δεύτερου, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα των γενεών, που είναι πιο φαρδύ και από τη Μάγχη. - Ρε Τάκη, σαν πολύ δε σου τρίβεται το Σοφάκι; Το «έβαλες»; - Τι λες ρε πατέρα; Αυτή πάει ακόμα σχολείο και εγώ πήρα πτυχίο πρόπερσυ…
    - Μικρό είναι και το τσόνι, το καλαμπόκι το καταπίνει όμως!

(από pavleas, 30/01/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία