Προέρχεται από τον Δημήτριο Καμπέρο: Στις 13 Μαϊου 1912 πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους αφού τροποποιήθηκε το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο, έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων την ώρα. Στις 11 Οκτωβρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη του αναγνωριστική αποστολή κατά την έναρξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Με το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1918) απασχολήθηκε ως εκπαιδευτής νέων αεροπόρων και για ένα διάστημα διατέλεσε διοικητής της Σχολής Ικάρων.

Από την προέλευση της, η φράση θα έπρεπε να αναφέρεται στον παράτολμο. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσεις το χαζό και ακόμα πιο πολύ την χαζή, την συννεφοπαρμένη.

- Είδες τι έκανε η Ιουλία; Βγήκε στους δρόμους και φώναζε ότι είδε τον Michael Jackson στην τουαλέτα της.
- Άντε μωρέ την τρελοκαμπέρο. Τι πρέπει να κάνω εγώ που εχθές έτρωγα με τον Elvis παγωτό στην κουζίνα μου...

Δημήτριος Καμπέρος (από Khan, 27/01/12)

Βλ. και τρελοκαμπέρω

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Η πραγματική χρήση αναφέρεται στην κλειστή ιστιοδρομία, όπου το σκάφος ορτσάρει στον άνεμο (γωνίες μικρότερες των 45°) και οι ιστιοπλόοι τραβάνε την τζένοα (φλόκο, μπροστινό πανί) όσο το δυνατόν πιο μέσα για να μαζεύουν τον αέρα. Εντυπωσιακή πλεύση με μεγάλες κλίσεις.

Όταν το σκάφος φτάσει στο λιμάνι, η φράση αλλάζει χρήση και αναφέρεται στα στενά (όχι πάντα στεγνά) t-shirt που κρατούν φυλακισμένα τα πλούσια στήθη κυριών, δεσποινίδων κ.λπ. κ.λπ. που ασφυκτιούν κάτω από το ύφασμα.

Καπετάνιε, πάρε μάτι την ξανθιά που μας κοζάρει από το bar, φέρμα η τζένοα!!!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο μικρός γερανός στην πλάτη της καμπίνας του οδηγού σε φορτηγά, που χρησιμοποιείται για να ανεβάζει και να κατεβάζει αντικείμενα από την καρότσα του.

Το φορτηγό είναι εφοδιασμένο με αναδιπλούμενα ποδαρικά για αυξημένη ευστάθεια κατά τη διαδικασία φόρτωσης/εκφόρτωσης.

- Ρε μάστορα, με τι έφερες την παλέτα με το λίπασμα; Πώς θα την κατεβάσουμε από το φορτηγό; Χάθηκε να τη φέρεις με το φορτηγό με το παπαγαλάκι να τελειώνουμε; Τώρα πρέπει να την σπάσουμε και την κατεβάσουμε σακί σακί.

(από vzoom, 10/08/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία