Περιπολία αστυνομικών, πολλά στρουμφάκια μαζί που βολτάρουν στον δρόμο με τη γνωστή στάση -ευθυτενείς, χεράκια διπλωμένα πίσω στη μέση, αγέρωχο βλέμμα και καλά βλοσυρό και απειλητικό... τς τς τς... Συχνάζουν σε γήπεδα, συγκεντρώσεις, ομιλίες, συναυλίες, πορείες... και γενικότερα όπου μαζεύεται πολύς κόσμος και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια.

Άσε ρε φίλε, βγήκαμε τρέχοντας από το γήπεδο να γλιτώσουμε τη φασαρία και πέσαμε πάνω σε μια μπατσοθύελλα... τι να σου λέω... μας πήραν στο κυνήγι και παραλίγο να μας συλλάβουν.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Βλάχος και γκαβός από το ένα μάτι = ας ημουν βλαχος και ας είχα μόνο ένα μάτι . Δηλωτικό της υπεροχής των βλάχων, της εξυπνάδας και της οξυδέρκειας τους. Αποδεδειγμένα άλλωστε. Οι μεγαλύτεροι εθνικοί ευεργέτες ήταν βλάχικης καταγωγής. Αυτό διότι διέθεταν προσωπική περιουσία και η κτηνοτροφία που ήταν η κύρια ασχολία τους απέφερε πολλά κέρδη. Οι βλάχοι ήταν πάντα κύριοι του εαυτού τους και ανεξάρτητοι, σε αντίθεση π.χ. με τους «καραγκούνηδες», οι οποίοι ήταν οι γνωστοί κολίγοι, άνθρωποι δεμένοι στη γη, στα χωράφια και υποταγμένοι στον εκάστοτε γαιοκτήμονα.

Μωρέ... ας ήμουν βλάχος και γκαβός από το ένα μάτι!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός όρος και υβριστικά.

Στην κυριολεκτική του έννοια σημαίνει «πανί για το μουνί», δηλαδή σερβιέτα.

- Άντε φύγε από 'δω ρε μουνόπανο !

- Άμα σας πετύχουμε μετά το μάθημα ρε μουνόπανα, θα σας γαμήσουμε !

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία