Ο κερατάς.

Η ετυμολογία από το έμβλημα της ομάδας του NBA Milwaukee Bucks, που απεικονίζει ένα ελάφι, βλέπε και τάρανδος. Σχηματίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο με τον οπαδό της Ρόμα και χρησιμοποιείται σε ανάλογα συμφραζόμενα.

Χρησιμοποιείται και με το πλήρες όνομα της ομάδας ως οπαδός των Μιλγουόκι Μπακς.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΑΝΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΝΣΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΟ ΚΩΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΝΑ ΓΚΟΜΕΝΟ ΧΑΠΑΤΟ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΟΠΑΔΟ ΤΩΝ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ, ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΩΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΑΝΑ ΣΟΥΤΙΕΝ, ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙΣ ΚΥΡΙΑ. [...] (από γκρουπ στο φεϊσμπούκ)

Το έμβλημα των Milwaukee Bucks και των απανταχού οπαδών τους.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο γύφτος.

Η ετυμολογία από το όνομα της φυλής των Ρομά. Χρησιμοποιείται πολύ στο ιντερνέτι, συνθηματικά για λόγους αποφυγής της λογοκρισίας των σόσιαλ μύδια και περιπαικτικά.

[...] ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΌΠΟΥ ΣΥΝΕΥΡΈΘΗΚΑ ΜΕ ΚΆΠΟΙΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΜΑ.. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΚΑΘΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ) ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΡΟΜΑ .ΟΛΑ ΚΥΛΟΥΣΑΝ ΟΜΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) ΟΠΟΥ ΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΡΟΜΑ ΣΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΛΑ ΤΟΤΙ ΦΩΝΑΞΕ "ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ" ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΟΠΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΜΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΕΑ ΟΠΑΔΩΝ ΡΟΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ (ΚΛΟΤΣΟΜΠΟΥΝΙΑ). [...] (από γκρουπ στο φεϊσμπούκ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Σε σύνταξη "είχαμε+ουσιαστικό στην αιτιατική (χωρίς άρθρο)", σημαίνει ότι το "ουσιαστικό στην αιτιατική":

Η αντιδιαστολή που υπονοείται είναι προφανώς "είχαμε, αλλά πλέον δεν έχουμε".

Φοριέται στα σόσιαλ μύδια, εσχάτως ακούγεται και παραέξω.

  1. -Πάω να χτυπήσω κάναν φραπέ να στανιάρω.

    -Είχαμε φραπέ, έκανα τον τελευταίο και βαρέθηκα να πάω να πάρω.

  2. -Αυτή η στροφή είναι ό,τι πρέπει για παντιλίκια, δες τώρα τι θα γίνει.

    -Κατάλαβα, είχαμε αμάξι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Όπου Παντέλος, ο αδικοχαμένος (;) λαϊκός βάρδος Παντελής Παντελίδης.

Η φράση προέρχεται από επική φωτοσοπιά του Παντελίδη και του Μαραντόνα, λίγο μετά τον θάνατο του δεύτερου, της οποίας ο δημιουργός συνόδευσε με τη λεζάντα "να προσέχεις τον Παντέλο" (βλ. μήδι).

Έκτοτε η φράση χρησιμοποιείται εν είδει μακάβριου αστεϊσμού για θανάτους γνωστών προσώπων ή αποχωρήσεις από τη θέση που κατέχουν, καθώς και για συμπεριφορές που θα επιφέρουν τον θάνατο (κυριολεκτικά ή μεταφορικά για μεγάλη καταστροφή) σε αυτόν που τις πράττει.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε σόσιαλ μύδια, αλλά ακούγεται και σε προφορικό λόγο.

Παραδείγματα στα μήδια.

Η αρχή του κακού.

...και η συνέχεια

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Φράση (και κατόπιν λέξη) που δηλώνει είτε μεγάλη έκπληξη και σοκ, είτε οργή, η οποία όμως πάλι προκύπτει αναπάντεχα (το ωνασουγα, δηλαδή, δε θα ταίριαζε σε μια παγιωμένη δυσάρεστη κατάσταση, αλλά σε μια ξαφνική αναποδιά).

Εκ του "ω να σου γαμήσω", το οποίο δεν απευθύνεται σε κάποιο πρόσωπο ή αντικείμενο, αλλά γενικώς. Το "-μήσω" παραλείπεται είτε για λόγους ευπρέπειας, είτε για να δείξει ότι το αισθητήριο που προκαλεί την αντίδραση είναι τόσο ισχυρό, ώστε στη μέση της φράσης κόβεται η μιλιά του λέγοντος.

Εκ των υστέρων τα εναπομείναντα μέρη της φράσης συμπτύσσονται σε μία λέξη, ως "ωνασουγα". Η λέξη αυτή, αντίθετα με τους κανόνες της καθομιλουμένης ελληνικής, θα τονιζόταν στην πρώτη συλλαβή της "ώ", με έναν δευτερεύοντα τονισμό στο "σού".

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα γιατί η φράση χρησιμοποιεί το "ω να σου γαμήσω" αντί του "ω να σε γαμήσω". Ίσως αφαιρετικά από το "ω να σου γαμήσω το Χριστό/Παναγία/ό,τι", ίσως και ως υπερδιόρθωση από τη Θεσσαλονικιώτικη σύνταξη.

Από τα βίντεο που στο τέλος κολλάει πάντα ένα «ΩΝΑΣΟΥΓΑ».

Αν μας μαθαίνει κάτι αυτό το βίντεο, εκτός από την διαολεμένη τύχη, είναι το πόσο μία GoPro μπορεί να αποκαλύψει τους εν δυνάμει δολοφόνους στο δρόμο.

Αυτός ο μοτοσικλετιστής ούτε έτρεχε, ούτε έκανε επικίνδυνες προσπεράσεις.

Απλά έτυχε να βρίσκεται εκεί την λάθος ώρα και στιγμή.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Η λέξη που καρφώνει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας συζήτησης που έχει ψοφήσει κι έχει περάσει κάνα δεκάλεπτο αμήχανης σιωπής, όπου οι παρευρισκόμενοι κοιτάνε το ταβάνι, κροκοδειλιάζουν, θυμούνται κάποια παλιά τους πρώην, σκέφτονται ότι πρέπει να πάνε στην εφορία ή απλά εύχονται να βρίσκονταν οπουδήποτε αλλού.

Το "αυτάαα..." είναι το σφύριγμα που σηματοδοτεί και επίσημα τη λήξη της κουβέντας, οπότε και όλοι αρχίζουν να μαζεύουν κινητά-κλειδιά-τσιγάρα και να παίρνουν την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Σε κάθε παρέα υπάρχει κι ένας τύπος που είναι ο πρώτος που θα πει "αυτάαα..." μετά από ένα ικανό διάστημα αμήχανης σιωπής. Είναι ο τύπος που συμπαθούν λιγότερο οι υπόλοιποι.

Περιττεύει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Πασπαρτού ιντερνετικός σχολιασμός, φοριέται ως απάντηση σε περιπτώσεις όπου εκστομίζεται κάποια χοντρή μαλακία ή για καταστάσεις Ελλαδιστάν.

Ο εκφέρων την έκφραση δεν είναι απαραίτητα και μνημονιάκιας (αν και μετά το τρίτο το μακρύτερο που υπέγραψε ο Αλέκσης, τα όρια γίνονται σαφώς πιο δυσδιάκριτα-και μάλλον σε αυτό το σημείο του χωροχρόνου άρχισε να εμφανίζεται και η φράση, μια και κάπου αρχίζεις να συνηθίζεις-παράβαλε και το γνωστό ανέκδοτο "με τρεις φορές πούστης γίνεσαι;"), ως εκ τούτου η έκφραση δε φέρει καθαρά πολιτική χροιά.

Μπορεί, για την ακρίβεια, κανείς να πει ότι τα μνημόνια στην εν λόγω έκφραση είναι απλά ένα απροσδιόριστο υπέρτατο κακό/τιμωρία, το οποίο ο εκφέρων την κοτσάνα (ή αντίστοιχα ο σοφός ελληνικός λαός) αξίζει να λούζεται εις τους αιώνας των αιώνων.

Σημείωση: το "μέχρι να σβήσει ο ήλιος" μπορεί, αναλόγως την άποψη του καλλιτέχνου, να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε έκφραση που δείχνει σημείο στο απώτατο μέλλον που θα έχει πεθάνει ως και ο Μητσοτ... you get the point που λέμε και στο χωριό μου στο Πούτσεστερ.

Εσύ λοιπόν που διαβάζεις άρθρο που σχολιάζει τις εξελίξεις του Survivor και σχολιάζεις: Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος! Διαβάζεις άρθρο που παρουσιάζει την συναυλία της Πάολα και σχολιάζεις:Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος.Εσύ που διαβάζεις την ανάρτηση σχετικά με το Pride που έγινε στην Αθήνα ή τις αναρτήσεις που ενημερώνουν για τις συναυλίες στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής και γράφεις σχόλιo: Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ρημαδοήλιος. Κάτω απο αναρτήσεις γνωστών e shop που πουλάνε την πραμάτεια τους εσύ εκεί εύχεσαι Μνημόνια και μετά υπερήφανα κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη λέγοντας απο μέσα σου "έγραψα πάλι". (απεδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

άμπε λαλέ, αμπελαλέ

Ο όρος αποτελεί παραφθορά του Amber Alert, του γνωστού σήματος για τα εξαφανισμένα παιδιά, από τον έγκριτο δημοσιογαύρο Τάκη Τσουκαλά και χρησιμεύει, ιδιαίτερα στα συμφραζόμενα του σχολιασμού αθλητικών σάιτ, για να δηλώσει ότι κάποιος εξαφανιζόλ, μούγκαφον και τα τοιαύτα.

AEK ολέ και...ΑΜΠΕ ΛΑΛΕ!
[...]Στο γήπεδο, λοιπόν, υπήρξε η ΑΕΚ και οι… ΑΜΠΕ ΛΑΛΕ ντε. Ο αντίπαλος με εκτός τόπου και χρόνου προπονητή (ακόμη να καταλάβει τι, που και με ποιον έπαιζε) δεν παρουσιάστηκε ΠΟΤΕ, μα σε κανένα σημείο του αγώνα στο γήπεδο με κάποιο αγωνιστικό σχέδιο, ή έστω με κάτι σαν αγωνιστικό σχέδιο…
Απ'εδώ.

(από ThomasTheBarbarian, 12/02/15)(από ThomasTheBarbarian, 12/02/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Κάτι απολύτως ανάλογο με το είπα, ξείπα, την παρόλα μου τη χέζω. Χρησιμοποιείται εβραίος σε αθλητικά συμφραζόμενα.

Με λένε Ρίζο, κι όπως θέλω τα γυρίζω
Ο Βλάσης Τσάκας για άλλη μια φορά... διέψευσε τον εαυτό του. Ο εκπρόσωπος του Πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ μετά την... κωλοτούμπα της αποχώρησης της Κυριακής, έκανε άλλη μια και σήμερα.
Απ'εδώ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Επίσης, σκωπτικά, και ο γνωστός οινοποιός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Άγαλμα του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη θέλει να στήσει ο Μπουτάρης

Άγαλμα του σφαγέα του Ελληνισμού θέλει να στήσει στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης. Συνεχίζει να προκαλεί ο εθνικά επικίνδυνος κρασοπατέρας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, θέλοντας να αυξήσει τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ottoman Heritage Tour». Επιπλέον, θέλει να ανακαινίσει τεμένη και παλιά οθωμανικά κτήρια και να οργανώσει «ξενάγηση οθωμανικής κληρονομιάς». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήθελε να απαγορεύσει στους Ποντίους να τιμήσουν τη μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων τους από τον Κεμάλ. Και τώρα θέλει να στήσει άγαλμά του στην πλατεία Αριστοτέλους. Και ωραία, το στήνει. Πόσο καιρό θα μείνει...;
(εδώ)

Από το παράδειγμα δεν φαίνεται να είναι παρατσούκλι του Μπουτάρη, αλλά απλός χαρακτηρισμός. Παρακαλούμε αν κάποιος έχει άλλο παράδειγμα να το καταθέσει στα σχόλια.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία