Είναι γενικώς το πραματάκι που εξέχει· από την μωρουδιακή (και κάθε άλλη δυνατή) πιπίλα, το βύσμα (το νορμάλ ντε, το βαρβάτο!), το usb στικάκι, του σπρέι το ακροφύσιο, το κουρδιστήρι, το άλλο που άμα το τραβήξεις παθαίνει φούιτ το λάστιχο, μέχρι και τη μηχανή του καφέ και τη συσκευή για τα κουνούπια (!).
Και προφάνουσλυ, εδώ, στα πιπιρόλια υπάγονται, και πάντως με γουτσική χαριτωμενιά, τα κατεξοχήν εξέχοντα εξαρτήματα, τα πέη πουά ή τα σκέτα πέη, ή κι οι πέουλες.

Συνώνυμα: μπλιμπλίκι, μαραφέτι, ματζαφλάρι.

  1. Το ίδιο όμως κάνετε κι οι Μεσαρίτες όλοι,
    και πιπιλίζετε κι εσείς το ίδιο πιπιρόλι.
    Και δεν αναγουλιά κιανείς το βύζαχτρο να φτύξει,
    και σ’ όσους σασε παίζουνε τα ντόδια ντου να τρίξει.

    (Απ' το candianews)

  2. Άσε μαρή μάνα... έφερε χθες η αδερφή μου μια ταινία να δούμε... γαλλική!!! Βρε καλή μου, βρε χρυσή μου, ας δούμε μια άλλη, της λέω μόλις άκουσα το πρώτο "αλό". Όοοοοχι, αυτή θα δούμε, μου λέει..., θα 'ναι καλή το νιώθω... μια ώρα μετά βγήκε ένας με το πιπιρόλι του και κατούρησε μέσα σε ένα τζακούζι και απέκτησε λίγο ενδιαφέρον η ταινία. ΕΔΩ

  3. -Μα είναι δυνατόν ένα "βύσμα" να είναι θηλυκό; (169 βρίσκει ο Γκούγκλης)
    -Πρόχειρη απάντηση, χωρίς γκουγκλικές στατιστικές, από τον καιρό που έπαιζα με τα βύσματα. Θυμάμαι στις συνδέσεις του μαγνητοφώνου, π.χ., ότι υπήρχε βύσμα με πιπιρόλι (προεξοχή) που έμπαινε σε υποδοχές, αλλά μπορούσε να υπάρχει και θηλυκό βύσμα με υποδοχή που δεχόταν το αρσενικό, π.χ. για επεκτάσεις ΕΔΩ

  4. Και κατι ακομα... Για να συνδεσω και την κιθαρα για να ηχογραφησω χρειαζομαι διπλο πιπιρολι? Επειδη για input μου δινει Left Right... (noiz)

  5. Εχει κανεις εμπειρια απ'αυτο το μπλιμπλικι ή πιπιρολι ή μαραφετι???: lol: Δουλευει οντως ή ειναι μουφα? Με ενδιαφερει γιατι ειναι βαρυς ο συμπλεκτης του ttr κ μετα απο καμποση ωρα δεν παλευεται καθολου. (forum.dirt-bike)

Αριστερά το θηλυκό βύσμα και δεξιά το πιπιρόλι

  1. Funny. Συνάδελφος αναφέρεται στα στικάκια usb ως "πιπιρόλι". ΕΔΩ

  2. ΚΟΥΡΔΙΣΤΗΡΙ = ΠΙΠΙΡΟΛΙ ΘΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (εδώ)

  3. Έχει πλάκα ο Καρατζαφέρης με τα καλαμπούρια του. Αλλά δεν αντέχω τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Ορθόδοξου, τον Αϊβαλιώτη. Που κάθε φορά που έχει τα δεκαπέντε δευτερόλεπτά του για το τηλεοπτικό του sound bite, κορδωμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, μας ξεφουρνίζει το καλομελετημένο αστειάκι που ετοίμαζε από το πρωί. Θα ήθελα να βρω εκείνη τη στιγμή το πιπιρόλι απ' όπου ξεφουσκώνει. (lexilogia)

  4. σκέφτηκα "ραδιενεργό σπέρμα" καθώς έβαζα καφέ στο πιπιρόλι του εσπρέσσο. ΕΔΩ

  5. εγώ έχω μόνο ένα πλαστικό πιπιρόλι που μπαίνει στο εσωτερικό του χερουλιού στην οπή εκχύλισης. Στο μοντέλο 2011 καλαθάκι για διπλό γιοκ! Έχει μόνο ένα για μερίδα και ένα για μονό και διπλό... (greekespresso)

  6. Κατι άσχετο, οντως αυτο το πιπιρόλι με το αντικουνουπικο ζουμί απο κατω επίσημα ονομάζεται το μηχανάκι για τα κουνούπια; ΕΔΩ

  7. Mia aporia Grafitades Apantiste
    Arxisa ta Graffiti prin mia bdomada k 8elo na rotiso kati... To pipiroli {opos to lene} pou exei to spray k vgazi to xroma iparxoun gia na vgazi poli-megalo- kserete gia skies gonies kai diafora poli xroma ligo xroma leptes grames tetia pramata exoun ta graffiti magazia gia na paro>>?? Alios an kserete doste kapio link.. (hiphop)

  8. -τι μπορεί να είναι αυτά τα pali που τα στεφανώνει/ κοσμεί ο σκούφος του δόγη;
    -Είναι οι πάσσαλοι με τις ρίγες που δένουν τις γόνδολες και που υπάρχουν σε όλα τα κανάλια, με επιστέγασμα εκείνο το πιπιρόλι που μοιάζει περισσότερο με ρώγα του μπιμπερού (άντε, του μπιμπερό, άκλιτο, κατά τον Ντιντερό) παρά με το κέρατο στο σκούφο του Δόγη. Poles στα αγγλικά. (lexilogia)
    το πιπιρόλι του μπιμπερού του palo

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Πηχάκι που χρησιμοποιείται ως πρόχειρο μέτρο από τους καραβομαραγκούς. Μεταφέρει ουσιαστικά τη μέτρηση από ένα τμήμα του σκαριού στο άλλο και μετά πετιέται. Απαντάται στις αρχές του 15ου αιώνα σε Ιταλικά ναυπηγικά κείμενα ως morello.

Για να βρεις σωστά το βιάρισμα της κουπαστής καλό είναι να πάρεις μερικά μορέλλα πρώτα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Η λέξη προέρχεται από τα γαλλικά (marqué(e) που σημαίνει σηματοδοτημένο, κατηγοριοποιημένο, ταμπελαρισμένο). Στην ανωτάτη ελληνική μαστορική σλανγκ μαρκέ σημαίνει «για τον συγκεκριμένο τύπο». Ο χαρακτηρισμός μαρκέ πάει συνήθως σε εργαλεία και ανταλλακτικά. Κάποιες φορές (λανθασμένα κττμγ) υπονοεί και το «κατά παραγγελία» (custom made).

Όπως λέει και ο σύντροφος Μαρξ, σκοπός κάθε εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, και ύστερα όλα τα άλλα. Οπότε οι μεγάλες εταιρείες θέλοντας να βγάλουν και από την μύγα ξίγκι, πατεντάρουν μηχανισμούς και εξαρτήματα των τελικών βιομηχανικών ή καταναλωτικών προϊόντων τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν αυτά τα μηχανήματα χαλάνε, ή όταν χρειάζονται συντήρηση, να αναγκάζουν τον ιδιοκτήτη να απευθύνεται στην ίδια εταιρεία (ή στο συμβεβλημένο συνεργείο, που ο μηχανικός του ακολουθεί συγκεκριμένα σεμινάρια και ο ιδιοκτήτης του πληρώνει νταβατζιλίκι στην μαμά εταιρεία). Άρα κονομάνε και από εκεί. Βεβαίως οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι το κάνουν αυτό για την ασφάλεια του τελικού χρήστη, ώστε να μην ανοίγονται τα μηχανήματα από άσχετους και άλλα τέτοια φίδια...

Ένα παράδειγμα για να γινόμαστε πιο κατανοητοί: Τα μεγάλα επαγγελματικά εργαλεία της γερμανικής BOSCH (κομπρεσέρ π.χ.), για να τα λύσεις, έχουν γύρω στις δέκα ασφάλειες, που συγκρατούν τα εξαρτήματα μεταξύ τους. Κάποιες από αυτές είναι επίτηδες καλυμμένες ή περιπλεγμένες, δυσκολεύοντας ή καθιστώντας αδύνατον για κάποιον να τις απασφαλίσει (με τα κανονικά εργαλεία). Η BOSCH βέβαια παράγει και πουλάει (ακριβά) στα συμβεβλημένα συνεργεία, ένα εργαλείο (μαρκέ), ακριβώς για την αφαίρεση αυτών των ασφαλειών.

-Μάστορα, ψάχνω ένα εργαλείο για αυτό εδώ το παξιμάδι.
-Για δώσ' το εδώ. (βάζει γυαλάκι πρεσβυωπίας) Μπα δεν το 'χουμε. Είναι μαρκέ. Νομίζω ότι έχω δει ξανά τέτοια τετράγωνα μπουλόνια. Πρέπει να είναι από εξωλέμβια.
-Δίκιο έχεις, αλλά που θα βρω;
-Θα πάρεις τηλέφωνο στην εταιρεία από όπου την πήρες, και ή θα σου το πουλήσουν, ή θα σε στείλουν σε κάποιο συνεργείο εξειδικευμένο. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι αφότου τα βγάλεις, να έρθεις εδώ και αν δεν είναι μαρκέ και τα μπουλόνια, να σου δώσω κάποια συνηθισμένα, να μην παιδευτείς την επόμενη φορά.
-Μερσί αφεντικό...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Απαραίτητο εργαλείο, για κάθε μάστορα που σέβεται τον εαυτό του. Για τους μικρότερους, να πούμε ότι το αλφάδι είναι ένα απλό όργανο που σου δείχνει αν κάτι είναι ίσιο, ή ευθυγραμμισμένο, με την βοήθεια υγρού. Βέβαια τα καινούρια τρέντι αλφάδια χρησιμοποιούν λέϊζερ.

Αλφάδι ονομάστηκε, μάλλον από το αρχαίο αιγυπτιακό αλφάδι, το οποίο ήταν ένα ξύλινο ισοσκελές «Α», που από την κορυφή του κρέμονταν μία κλωστή με ένα βαρίδι. Το οριζόντιο ξυλαράκι, είχε ένα σημάδι στη μέση ακριβώς, όπου ήταν και το σημείο αλφαδιάσματος. Με αυτόν τον τρόπο λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι αλφάδιαζαν κάθε πέτρα που έβαζαν στις πυραμίδες.

Η λέξη πέραν συμβολισμών (αναρχία, μασονία) και μαστορικής ευθυγράμμισης, περιγράφει και καταστάσεις που είναι αρμονικές, που μας κάθονται καλά, που είναι ευθυγραμμισμένες με τα γούστα μας, ή καταστάσεις μεγάλου πιώματος.

-Αγάπη μου τι έγινε με τις διακοπές;
-Όλα εντάξει. Εγώ θα πάω Κέρκυρα, εσύ Χίο, και τα παιδιά Κρήτη. Υπέροχα θα είναι.
-Κρυάδες. Εισιτήρια βρήκες;
-Τα πήρα. Έκλεισα και ξενοδοχείο, έκλεισα και αυτοκίνητο. Αλφάδι όλα. Δεν θέλω να μου ανησυχείς, θα σε έχω βασίλισσα.
-Να φιλήσω τον πρίγκηπα μου;
-Μίλα μου πρόστυχα...

-Ρε Τάκη, κοίτα ένα κορμί που μπαίνει...
-Αυτό είναι που λέμε κορμί αλφάδι, φίλε μου

-Πως περάσατε χθες;
-Στην αρχή καλά. Κάποια στιγμή όμως, αλφαδιάζαμε το πάτωμα.
-Κατάλαβα....

-Τι έγινε; Τα βρήκες τα λεφτά για την επιταγή;
-Ναι ο κουμπάρος μου, μου ξηγήθηκε αλφάδι. Είπε εγώ είμαι εδώ. Και μου έδωσε και αβάντζο δύο μήνες για την επιστροφή.
-Ντεκλαρέ ο κουμπάρος.

Ο πρόγονος του αλφαδιού. Βλ. β παρ/φο ορισμού (από GATZMAN, 30/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία