Επιλεγμένες ετικέτες

Επιπλέον ετικέτες

Στην ποικιλία της Σαλαμίνας (< Αμαλίτσα < Αμαλία). Κέρμα 25 λεπτών (1/4 δραχμής) επί Όθωνα και 20 λεπτών επί Γεωργίου. Χρησιμοποιείται στην Κούλουρη, λόγω κάποιων ομοιοτήτων που φέρει η φορεσιά της Κούλουρης με τη φορεσιά της Αμαλίας, την οποία καθιέρωσε ως βασίλισσα, αντικαθιστώντας τη μουσουλμανική μαντίλα που έβλεπε να φοράνε οι γυναίκες της Ελλάδας και θέλοντας να φέρει τον ευρωπαϊκό τρόπο ενδυμασίας.

Οι μαλίτσες στολίζουν το τάσι πάνω στο φέσι της κουλουριώτικης φορεσιάς.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Απόδοση στα ελληνικά του αγγλικού όρου φαμ, σημαίνει τη λεσβία η οποία έχει στερεοτυπικά θηλυκά χαρακτηριστικά, όντας το αντίθετο της μπουτς ή νταλίκας.

Έβλεπες τη νταλίκα και τις άλλες που ήταν τα γυναικάκια, δηλαδή γυναίκα κανονική με το φουστανάκι της, το παπουτσάκι της, το ταγεράκι της, την μπλουζίτσα την ξώβυζη, που συνοδεύεται, που δεν έχει μάτια για άλλον, με το μαλλί κομμωτήριο. (Άννη Σιμάτη, Οι νταλίκες και τα γυναικάκια τους. Θηλυκοί ανδρισμοί και πολιτικές της γυναικείας ομοερωτικής επιθυμίας, Futura, Αθήνα 2022, σ. 44).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο Αγρινιώτης, επειδή χρησιμοποιείται στο Αγρίνιο ο χαρακτηρισμός αυτός για αδελφό ή συγχωριανό εκ του αδελφούλης.

Πήρα μετάθεση στους φούληδες.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Σκωπτικό προσωνύμιο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (2019-2023) ακά Κούλη, ο οποίος θεωρείται από τους χρησιμοποιούντες την έκφραση ότι συγχέει υπερβολικά τον θεσμό με το πρόσωπό του, όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Μόνο όταν το διέταξε ο κουλουδοβίκος σηκώθηκαν τα ελικόπτερα να σβήσουν τις φωτιές. Πριν δεν το είχε σκεφτεί κανείς.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Σκωπτικό προσωνύμιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω θεωρούμενης ταύτισης του θεσμού με το πρόσωπό του, κατά το πρότυπο του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

  1. Τιναφτό ρε; Ο Λουδοβικούλης σκουπίζει τις μύξες του και δίνει το βρώμικο χαρτομάντιλο στο δουλικό του. (Τουίτερ). 2.Ο ΛουδοβιΚούλης της Πάρνηθας ως μετρ στην εφαρμογή λαϊκών γνωμικών Για όσους/ες εξακολουθούν να μη δέχονται το... πετσωμένο αξίωμα ότι ο πρώην Τσώρτσιλ, νυν Μωυσής και εσαεί ΛουδοβιΚούλης Μητσοτάκης είναι υπόδειγμα ενός «ανθρώπινου πρωθυπουργού» που νοιάζεται για τον λαό («Συμπολίτες μου!»), τι πιο τρανή απόδειξη από το γεγονός ότι ο πολυχρονεμένος αφέντης είναι – πλην όλων των άλλων – ένας επιτελικός μετρ στην πρακτική εφαρμογή λαϊκών γνωμικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. (Ντοκουμέντο). 3. Χαρακτήρισε μόλις ο Λουδοβικούλης τα social media "επικίνδυνα για τη δημοκρατία" ή ακούσαμε λάθος; (Τουίτερ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

"Αλλά κάνει ο Μωυσής λάθη; Και αν κάνει, πρέπει να το παραδεχθεί στο πόπολο, διακινδυνεύοντας την αυθεντία του;" από εδώ: https://m.tvxs.gr/mo/i/336648/f/news/egrapsan-eipan/o-moysis-mitsotakis-kai-i-sympsifistiki-syggnomi.html

Ο χαρακτηρισμος προέκυψε από τον Θανάση Μαυρίδη, ο οποιος σε άρθρο του στο Liberal τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ανεφερε: «Οι Εβραίοι χρειάστηκε να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα για να ξεφύγουν από τους Αιγύπτιους. Ο Κυριάκος καλείται ως νέος Μωυσής να βρει λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν αδιέξοδα και να οδηγήσει έτσι έναν τυραννισμένο λαό στην γη της επαγγελίας».

Δυστυχώς για τον Μαυρίδη, ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιείται ειρωνικά και με διάθεση σαρκασμού και επουδενί με τον θαυμασμό που ο ίδιος αρχικά τον υιοθέτησε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο ενήλικας άντρας που φέρεται ανώριμα και σαν μικρό παιδί. Χρησιμοποιείται κατ' εξοχήν ειρωνικά.

- Του είπα ότι είναι μαλάκας κατάμουτρα και στράβωσε τέρμα. Με έσβησε απ' το Facebook!
- Ρε μην ασχολείσαι, είναι πολύ παιδάκης ο τύπος

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Στην γλώσσα των αυτιστικών οπαδών της επίπεδης γης, σφαιρούλης είναι ο κανονικός άνθρωπος, δηλαδή αυτός που πιστεύει πως η γη είναι σφαιρική. Στα μάτια των επιπεδιστών ο σφαιρούλης είναι ο καθημερινός χρήσιμος ηλίθιος, το πρόβατο της κοινωνίας, ο σκλάβος των εβραίων σιωνιστών, αυτός που δεν έχει "κάτσει να διαβάσει δεί βίντεο στο youtube να ξεστραβωθεί".

Συνήθως οι επιπεδιστές ρωτούν τον σφαιρούλη εαν "πονάει" από το κριντζ τα απίστευτα επιχειρήματα τους που κλονίζουν την ψεύτικη ζωή που ζούσε τόσα χρόνια

Γιατί το νερό δεν πέφτει προς τα νότια? Πονάς σφαιρούλη?

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ακόμα μία αργκοτική ονομασία για το σκανκ.

Ετυμολογικά προέρχεται από το αγγλικό skunk του οποίου αποτελεί σύντομο υποκοριστικό.
Βλέπε και το λήμμα σκανούρι.

-Είναι σκου;

-Μπα, αλβανός αγίνωτος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο ρουφιανος! Κοινώς και ως Χαφιές ,Καρδερίνα, Κελαϊδονι κ.α.( Πιθανόν να εχει βγει και απο το γούφ γούφ του σκύλου που με το γάβγισμα...καρφώνει)

-Ρε αυτός με κάρφωσε στο αφεντικό οτι λούφαρα

-Ρε τον ρούφ ρούφ!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε