Επιλεγμένες ετικέτες

Επιπλέον ετικέτες

Κατάφαση με έντονα εμφατική σημασία. Χρησιμοποιείται ως απάντηση-επιβεβαίωση προηγηθείσας δήλωσης.

Συνώνυμα της μη-σλανγκικής: πράγματι, όντως, σίγουρα, οπωσδήποτε, έτσι είναι.

  1. - Ο Νίκος είναι μεγάλο λαμόγιο.
    - Ξεκάθαρα.

  2. Δηλαδή εσείς θέλετε να πάμε Σαββατιάτικα να ακούσουμε live την Μποφίλιου; Δεν πάτε καλά, ξεκάθαρα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Αυτός που λέει συνεχώς μάλιστα, μάλιστα κύριε, δηλαδή ο γιέσμαν, ο νενέκος, ο ναισεολατζής, ο ναιναίς, ο μαλιστάς, ο μειοδότης, ο εθελόδουλος, ο οσφυοκάμπτης.

(Γύρω από το δημοψήφισμα Ιουλίου 2015 στην Ελλάδα χρησιμοποιείτο διχαστικά για να στιγματίσει τους οπαδούς του Ναι, σε αντίθεση με τους οπαδούς του Όχι, πλέον όμως αφότου και το ίδιο το κυβερνών κόμμα του Όχι πρότεινε το δικό του Αριστερόνιο (Αριστερό Μνημόνιο) και ζήτησε την έγκρισή του από τη Βουλή, οι μαλιστάκηδες είναι μάλλον ενωτική κατηγορία, περιλαμβάνοντας σχεδόν όλους τους βουλευτές και πολιτικούς πλην ΛαΚΚΕδαιμονίων και κάποιων ακόμη).

Yes men

  1. Είμαστε τα γατάκια των social media. Γιατί καταλήγουμε να γίνουμε μαλιστάκηδες των social media και των μεγάλων παικτών του ίντερνετ. (Εδώ).
  2. Την Κυριακή ο λαός (εκτός από τους παλαιόθεν και νυν εθελόδουλους) θα αντισταθεί και θα βροντοφωνάξει: «Όχι» στη νέα κατοχή. «Όχι» στα σχέδια και στην προπαγάνδα των πορνών του φόβου και της τρομοκράτησης (συστημικά κανάλια), που θέλουν να μας επιβάλουν οι φωλέες των Ευρώσυμμοριτών, που λέγονται ΔΝΤ και γραφειοκράτες της Ε.Ε. Και για τους εθελόδουλους, τα οσφυοκαμπτικά μαλάκια; Τους Μαλιστάκηδες, τους Ναιμεναλλάδες και τους Αλλουβρεχείς : «Ανάξιος όποιος κάπου ακούει το προσκλητήρι των καιρών, σάλπιγγα ή τύμπανο, τ’ ακούει, δεν λέει Παρών» (Κωστής Παλαμάς). (Εδώ).
  3. Νομίζω ότι οι σαμαρικές μαγκιές είχαν αποδέκτη όχι τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, αλλά τους πειθήνιους μαλιστάκηδες του κόμματός του, οι επιφανέστεροι των οποίων τον είχαν πετάξει στα αζήτητα το 1993. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Μποστίζουσα ψευδοσλανγιωτατική εκδοχή του κατάλαβα. Εκφέρεται από αστειάτορες ή / και λουλούδες με λολαδερές ή / και χαριτωμενίστικες διαθέσεις.

1.
Μήπως είναι συμβολισμός για το τέλος μιας σχέσης (αυτό υπαινίσσονται αν κατήλαβα καλά οι στίχοι);

2.
Και πούσαι, την πλατεία τη γουστάρω, κάτι μαλάκες νεκροζώντανους δεν γουστάρω που την κάνανε σαν τα μούτρα τους, κατήλαβες πλί μου. Και τα κορίτσια που λες ψωνίζονται παραπάνω στη Σκουφά μια από τα ίδια είναι, πρέζα...

3.
dyk: - Αγαπητοί φίλοι, για να μην μένετε σε αγωνία, σας ενημερώνουμε ότι το σύστημα βαθμολογίας του slang.gr θα αλλάξει ολοκληρωτικά την 1 Ιουνίου 2010. Εκ της Διευθύνσεως.
καφέ van dyck: - Για όποιον τυχόν δεν κατήλαβε, του Αγίου Πούτσου ανήμερα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Επιφώνημα-επιτατικό μόριο της σλανγκικής, το οποίο χρησιμοποιείται στην ακόλουθη μορφή:
«Χ (συχνάκις ΠΑΟΚ) ρε μουνιά!»
και δηλώνει τη δυναμική και αμέριστη στήριξη που παρέχει ο λέγων ή γράφων στο Χ.

ΠΑΟΚ ρε μουνιά! (προφανές)
Αγάπη ρε μουνιά! (σύνθημα σε τοίχο, δείτε και μήδι).

Και για του λόγου το αληθές... (από ThomasTheBarbarian, 11/11/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Λαϊκή μεσσηνιακή ρήση που τη χρησιμοποιούμε όταν απαντάμε καταφατικά σε (προφανή και ενίοτε ειρωνική) ερώτηση - διαπίστωση του συνομιλητή μας.

Με αυτή τη φράση επιβεβαιώνουμε την ερώτηση - διαπίστωση χωρίς να αφήνουμε περιθώρια για το αντίθετο, και ταυτόχρονα προσπερνάμε το ειρωνικό ύφος της ερώτησης απαντώντας σε ανάλογο τόνο.

  1. ...επιστρέφοντας ο Σταύρος από την εκκλησία το μεγάλο Σάββατο της Αναστάσεως, κουβαλώντας το χαρμόσυνο μήνυμα, περνάει και από το καφενείο του χωριού όπου τα «αλάνια» πίνουν το κρασάκι τους αμέριμνοι.

    - Τι έγινε ρε Σταύρο; Αναστήθηκε;
    - Αλλά, τι έκανε κανέ μου;

  2. - Τι θα γίνει με σένα ρε ξάδερφε; Κάθε 3 μέρες είσαι ταξιδάκι στο εξωτερικό....
    - Τι να κάνω ρε ξάδερφε, ταξιδευω όσο μπορώ...
    - Ταξιδιώτη του μήνα θα σε κάνει η Aegean!
    - Αλλά, τι κάνω κανέ μου...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ένας διαφορετικός τρόπος να περιγράψεις πρόσωπα και καταστάσεις. Έχει 3 βαθμίδες:

1) Ανκούλ (uncool),
2) Σεμικούλ (semicool),
3) Κουλ.

Λόγω εξτρεμιστικών καταστάσεων που βιώνουμε η δεύτερη επιλογή δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ. Οπότε κάποιος/κάτι είναι είτε κουλ, είτε ανκούλ.

- Πάμε για καφέ το απογευματάκι;
- Κουλ (αντί για ναι, θέλοντας να δείξεις το θαυμασμό σου ότι πας για καφέ).

- Παίχτηκε μαλακία χτες.
- Το θυμάμαι, ανκούλ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Κανονικά (βλ. παράδειγμα 1) σημαίνει «εκ των πραγμάτων» και προέρχεται από το λατινικό de facto. Για να μην κουράζω με τις κυριολεξίες που δεν μας αφορούν, ιδού και ιδού πιο πολλά για την έκφραση.

Στην αργκό όμως (βλ. παραδείγματα 2 κέ) χρησιμοποιείται αντί του 100%, οπωσδήποτε, μες το νερό, σίγουρα, για τα καλά, κλπ.

(να σημειωθεί ότι πολλές φορές και η ελληνική έκφραση «εκ των πραγμάτων» παραποιείται με την έννοια του οπωσδήποτε κλπ).

  1. Όταν ανατρέπεται μια δημοκρατική κυβέρνηση με πραξικόπημα, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός της χώρας κι ας μην εκπροσωπεί τη νόμιμη κυβέρνηση.

  2. Ο Μ.χθες μου είπε «Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει» και είχε δίκιο,διαπιστωμένο αυτό, ντε φάκτο.

  3. Είπε δε ότι «εάν υπάρξει δημοψήφισμα, ντε φάκτο θα συμπορευτούμε σε μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς».

  4. ...ουσιαστικά επιλέγει τη μια άποψη και την προβάλλει λογοκρίνοντας ντε φάκτο την άλλη...

  5. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η Ελλάδα είναι εδώ και ένα χρόνο ντε φάκτο μια χρεοκοπημένη χώρα

  6. Η αντιπροσωπεια ειναι υποχρεωμενη να σε καλυψει απο θεμα
    εγγυησης,ακομη κι αν ειναι παραεισαγωγης το μηχανακι σου. Είναι νομικά υποχρεωμένη αλλά δεν το κάνει ούτε το έχει κάνει ποτέ. Μόνο αν τους πας στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθείς μετά απο πολλααααά χρόνια. Ντε φάκτο αυτό που σου λέω δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν!!! Μόνο η ευρωπαική εγγύηση σε καλύπτει δηλαδή ο dealer που πούλησε το μηχανάκι στον παραεισαγωγέα.

(όλα διχτυωτά)

(από Khan, 02/12/11)

βλ. και de fuckto σχέση

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το «εξ απεναντίας τουναντίον οπωσδήποτε» είναι μια φράση που εφηύρα και χρησιμοποιούσα στα εφηβικά μου χρόνια, προς τα φιλαράκια, άρεσε αυτή η ατάκα κι έτσι καθιερώθηκε στη παρέα μας.

Είναι διφορούμενη έννοια και βγάζει γέλιο, ο άλλος ψάχνεται (μπλοκάρει) όταν του απαντάς με αυτήν την φράση σε κάτι ειρωνικό που σου λέει και μετά πάει να το μπαλώσει με κολακεία.

Στέλος ντάλτον σκάει στον σκακιστικό σύλλογο, έρχεται κοντά και παρακολουθεί το ματς, ξαφνικά πετάει τη εξυπνάδα του...
- Καπετάνιο έμαθες σκάκι; ή ακόμα με το τάβλι παλεύεις... α,τι βλέπω εδώ τον έχεις στριμώξει άσχημα τον μαιτρ, τον βλέπω να χάνει από χέρι.
- Ρε Στελάκη... τι λες τώρα, εξ απεναντίας τουναντίον οπωσδήποτε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Παρατηρείται καμιά φορά στην σλανγκόσφαιρα το φαινόμενο χρήσης μιας ερώτησης καθεαυτήν ως καταφατική απάντηση στην ίδια, αφού προηγουμένως έχει αφαιρεθεί το ερωτηματικό, χωρίς όμως να αλλάξει το πρόσωπο.

Αυτό γίνεται χάριν βαρεμάρας ή και σαπίλας συνήθως (πού να σκέφτεσαι τώρα απάντηση να του δώσεις), αλλά και ολίγον για να κάνουμε χαβαλέ.

- Πεινάς;
- Πεινάς.

- Πεινάς; - Πεινάς. (από PUNKELISD, 04/04/11)hasta vrasta! (από MXΣ, 04/04/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ό,τι και τα μπορέλι και Μπορμπόκης, δηλαδή ένας μαγκίζων τρόπος να πεις μπορεί χρησιμοποιώντας το όνομα γνωστού ποδοσφαιριστή, εν προκειμένω του Βίκτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο.

(από Khan, 21/02/11)(από Khan, 27/04/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία