Πρόκειται για συνδυασμό του σαμπρέλα + καμπριολέ. Χρησιμοποιείται κυρίως από γυναίκες (που δε ντρέπονται να κλάσουν μπροστά σε γκόμενο και καταπίνουν 3 σουβλάκια/sec) όταν τους λες κάτι βαρετό, εκνευριστικό ή μουρμουράς και είσαι κλαψοκώλης.

Τουλίτσα θες να μιλήσουμε για κάτι άλλο; Μου 'χεις κάνει το μουνί σαμπριολέ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Στρατιωτικός σύνθετος όρος από τις λέξεις παμπάλαιος και λέ (κατάληξη από το λελέ), που απαντάται κυρίως στα σώματα του Στρατού Ξηράς.

Ο πραγματικός παμπαλέπαμπαλές) είναι η σειρά απολύσεως και οι μέρες του υπολοίπου του είναι αξιοζήλευτες από τους ημιπαλιούς και φυσικά τους νέους. Χωρίς αυτό να αποκλείει συχνά πυκνά του φαινόμενο του σφετερισμού του συγκεκριμένου επιθέτου και της τάσεως στον ΕΣ του αυτοχαρακτηρισμού ως παμπαλέ από κάποιο πουστόνεο, που μόλις έβαλε την πρώτη του σειρά μέσα, ήπιε μια γουλιά δηλαδή και μέθυσε απότομα από το ποτήρι της παλαιοσύνης του λέουρα.

Οι υπηρεσίες που χτυπάει ο παμπαλέ όταν και όποτε είναι το θαλαμοντόγκινγκ, η διαρκής έξοδος κτλ. Φυσικά υπάρχουν και έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις ατυχέστατων παμπαλέ που χτυπούν σκοπέτα και αγγαρείες λίγες ημέρες ή ακόμα και την τελευταία ημέρα πριν την απόλυση. Θέμα δίκα (διοικητή), ατυχών συγκυριών/κακοδιαχείρισης των υπηρεσιών από την επόμενη σειρά απολύσεως, αλλά και «εκδικητική χολή» των τελευταίων ημερών (απωθημένα για πιθανά σοβαρά χωσέ που έφαγε από τον παμπαλέ) από πρώην ημιπαλιό και νυν σειρά απολύσεως προς τον παμπαλέ μιας και ο παμπαλέ βρίσκεται πλέον σε στάδιο πολίτη και δεν έχει χρόνο και διάθεση, ούτε να βάλει στην θέση του τον ασεβή ημιπαλιό, που την είδε πριν την ώρα του και του γάμησε τις τελευταίες υπηρεσίες (εάν και εφόσον ο παμπαλέ ξέμεινε από άδειες απολύσεως κτλ.).

- Ποιός θα μπει εστιατόρια ρε φίλε το μεσημέρι αύριο; Δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες. Βάλε τον Γιάννη αύριο.
- Τον Γιάννη;;; Δεν έχεις ιερό και όσιο ρε φίλε; Ο Γιάννης είναι παμπαλέ 15 κουσού, δεν τον αγγίζει ούτε ο άνεμος στην μονάδα! Νέος θα μπει πάλι!

(από Mpiliardakias, 08/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το γαμοσλανγκοπροθήμα βλαχο- προσδίδει σε σχεδόν οποιαδήποτε λέξη μια ουρδεσάνς χυδαίου και νεοπλουτίστικου. Σιγουράκι. Στα πλαίσια αυτά, βλαχοφιλελέδες αποκαλούνται τα πρηξαρχίδια που παπαγαλίζουν καμαρωτά χυδαίες φιλελέ ή νεοφιλελέ κασέτες, συχνά χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε.

Το εν λόγω μπινελίκι εξαπολύεται, inter alia:

Πάσα από το δουπού και πρώτο μήδι: ΜηΧεΣω.

1.Οι μόνες επιχειρήσεις που όταν κλείνουν συγκινούν τους βλαχοφιλελέδες είναι αυτές του ΚΚΕ Βλ.

2.ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟ TWITTER ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΙΛΕΛΕ; ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ FB; (Φωνακλάς, εδώ.)

3.αμα αρχίσουν οι βλαχοφιλελε τις ντοπιολαλιες γαμα τα Βλ.

4.Crash-test κλασικών φιλελέδων vs. βλαχοφιλελέδων: συγκρίνατε την αισθητική των μετεκλογικών δηλώσεων Στέφανου Μάνου και Θάνου Τζήμερου:

«Ελπίζω οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν να μπορέσουν να συνεργαστούν να φτιαχτεί μια κυβέρνηση για να κυβερνηθεί η χώρα. Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα βοηθήσουμε, γιατί κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος» (Στ. Μάνος)

«...αναγνωρίζω πως είμαι προδότης, προδότης, προδότης (μπορείτε να το συνεχίσετε εσαεί), δοσίλογος, γερμανοτσολιάς, σκουλήκι που έκλεψε την ψήφο σας για δικό του όφελος, αλήτης, χαμερπής, κάθαρμα, μικροτσούτσουνη κομπλεξάρα (...) Εν τω μεταξύ, όλοι εσείς που πέσατε να κατασπαράξετε με λύσσα το πρώτο κόμμα που έγινε από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, επειδή δεν τα έκανε όλα ακριβώς όπως τα είχατε στο μυαλό σας, να χαίρεστε την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού που προέκυψε με την ψήφο σας ή με την αποχή σας.» (Θ. Τζήμερος)

@πορδοσάλτε (από σφυρίζων, 22/11/13) Το πέρασμα του Νίκου Ορφανού από τον ρόλο του Κίτσου στη βουλευτική έδρα με το φιλελέφτ Ποτάμι συνιστά μία κομβική στιγμή για τον ελληνικό βλαχοφιλελευθερισμό. (από Khan, 15/03/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Μειωτικός χαρακτηρισμός της ομάδας του Ολυμπιακού εκ του κουρέλας με ένα ψευδογαλλικό ζενεσεκουά, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής στην δεκαετία του 1970 και ψιλοκράτησε και αργότερα. Σήμερα λέγεται περισσότερο νοσταλγικώς από παλαίμαχους αντι-ολυμπιακούς, ενώ η έκφραση χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα ως μειωτικός χαρακτηρισμός για την αεροπορική εταιρεία της Ολυμπιακής.

 1. Υπεράνω όλων, όμως, η μεγάλη επιτυχία της εποχής «Ασπρα , κόκκινα, κίτρινα , μπλέ» του Δημου Μούτση
  Παρά το ότι ερμηνεύεται από την Βίκυ Μοσχολιού, (ή, ισως, ακριβώς γι αυτό!) θα ακουστεί στο Καραϊσκάκη, όσο η χρονιά προχωρεί προς το φινάλε της «Ασπρα , κόκκινα, κίτρινα , μπλέ , Θρυλε, Θρυλε ομαδάρα, είμαστε πρωταθλητές» Δειλά, δειλά, αντιτείνεται στην ...;Λεωφόρο «Ασπρα , κόκκινα, κίτρινα , μπλέ , ΠΑΟ, ΠΑΟ ομαδάρα, Ολυμπίκ ντε Κουρελέ». (Εδώ).

 2. Ολυμπικ ντε κουρελέ θα σκάσουν από το κακό τους, που στην Ευρώπη η Ελλάδα έχει μόνο μια ομάδα, την ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑΡΑ! (Εδώ).

 3. Ήταν ένα site εμπνευσμένο από τα αξέχαστα λόγια του κυρ-Αντρέα στην πρώτη συνέντευξη τύπου της ΠΕΚ, τότε που φώναζε «ρεουλελέ-ρουλελέ-ολυμπίκ ντε κουρελέ».
  (Αλήθεια λέμε, τα έχουμε ζήσει αυτά στον Παναθηναϊκό, δεν κάνουμε πλάκα) (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Πρόκειται για ιδιαίτερα εὔβολη βολή τση μπάλας:

 • Στο ποδόσφαιρο, το δυνατό σουτ της μπάλας στον αέρα, πριν σκάσει στο χόρτο.
 • Στο τένις, όταν το χτύπημα πραγματοποιείται πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος, συνήθως κοντά στο φιλέ.

  Εκ του γαλατικού volé.

1. Γκολ τερματοφύλακα με βολέ!

2. Δυναμικό σερβίς, στιβαροί φλατ winners και όμορφο βολέ.

Πιο βολέ εν γίνεται (από σφυρίζων, 29/03/13)Canto όπως ο Φέντερερ (από σφυρίζων, 29/03/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ένα από τα εις που φοριέται αρκετά. Μιλάμε για γυναίκα που φέρνει σε μοντέλα. Στην χειρότερη περίπτωση, είναι ανορεξική απ' τα κόκαλα βγαλμένη ή κι η ίδια κόκκαλο. Στην καυλύτερη περίπτωση έχει απλά ένα αβυζαλέο ντεκολτέ, ή έστω ένα αθλητικό στήθος, ενώ το σώμα της είναι πολύ σφριγηλό και γυμνασμένο.

Κυρίως τρεις χρήσεις παρατηρώ: 1. Μια απολύτως θετική μοντελέ και τρελελέ. Μια γυναίκα που μοιάζει με μοντέλο, είναι θεόμουνο, ονείρωξη κι αμαρτωλό, ο τυχερός που την έχει καμαρώνει ως μοντελοπνίχτης. (Εννοείται βέβαια ότι το μοντελέ το χρησιμοποιούμε για γυναίκες που μοιάζουν με μοντέλα χωρίς να είναι).

 1. Μια αμφίθυμη. Η μοντελέ γυναίκα αντιδιαστέλλεται από την γυναίκα με καμπύλες, και εδώ περί ορέξεως τζιτζίκια γιαχνί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αρνητικά για ένα παιδί της Μπιάφρα ή για μία μη μου άπτου. Αλλά σε άλλους αρέσει ειδικά αυτό το δώσε πόνο λουκ. Άλλοι πάλι τις θεωρούν ξενερουά.

 2. Στο μπουρδελοϊδίωμα (σύμφωνα με ομώνυμα θρεντ στο Ίντερνετ) χρησιμοποιείται για μια γυναίκα που υπερβαίνει πολύ το στερεότυπο της χυδαίας τάνας και μοιάζει με μοντέλο κατά κυριολεξία κι όχι κατ' ευφημισμό. Συνδέεται όμως με τον κίνδυνο να έχει αντίστοιχο τουπέ και μη μου άπτου συμπεριφορά με ολέθρια αποτελέσματα. Για υψηλά βαλάντια πάντως προσφέρεται εν είδει model experience, κατά τα gfe, pse κ.τ.ό.

 1. Μοντελέ ή με καμπύλες;
  Για τις γυναίκες είναι ένα θέμα ταμπού. Για τους άνδρες είναι απλά θέμα γούστων και επιλογής. Εσύ, ποιές προτιμάς;
  Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά τους όρους του διλήμματος. Μοντελέ δεν εννοούμε τις ανορεξικές. Εννοούμε τις πολύ αδύνατες γυναίκες που το σώμα τους δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες καμπύλες.
  [...]
  - Χυμώδεις. Συμφωνώ με τη λέξη «μοντελέ» που λογικά θα πρέπει να λέγεται μόνο με κομπολόι από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα ποια είναι η Gisele. Αν το πάρω τοις μετρητοίς και μιλήσουμε για αληθινές αναλογίες μοντέλου, τότε θα έχουμε μια ανθρώπινη κρεμάστρα, με μπούτι σαν το χέρι μου και μέση σαν τη γάμπα μου.
  [...]
  Ξέρεις τι με εκνευρίζει περισσότερο σε αυτό το δίλημμα; Ότι θα δημοσιευτεί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό εκπροσώπων της κάθε κατηγορίας και οι «με καμπύλες» απαντήσεις θα εικονογραφηθούν με juicy καλλονές, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι είτε α) γυναίκες με κακό σώμα που έχουν υποστεί 15 ώρες photoshop είτε β) αδύνατα κορίτσια, που τους προσθέτει κιλά ο φακός. Λόγω δουλειάς έχω δει πολλές και σε διαβεβαιώνω πως τα φαινόμενα απατούν. [...] Μόνο με ένα αδύνατο (και δεν εννοώ ανορεξικό) κορίτσι μπορείς να είσαι safe. Μπορεί το στήθος της να μη γεμίζει δύο παλάμες και τα οπίσθιά της να μη φουντώνουν πόθους στους περαστικούς, αλλά τουλάχιστον τη βλέπεις στην παραλία και το θαυμάζεις το κορμί της. (Εδώ).

 2. Θρεντ από μπουρδελοσάη: Ζητείται Πουτάνα με σώμα Μοντελέ;;; - συνηθως οι πολυ καλλιγραμμες μονο τα βασικα κανουν...
  - εγώ ψάχνω μοντέλο με ψυχή πουτανέ - Να έχει σώμα μοντελέ φάτσα καβλέ μάτια καφέ μαλλί καρέ βυζί κομπλέ μουνί χωσέ πόδι ατελέ κώλο τρελλελέ βρακί τιγρέ πέδιλο μπλέ ύφος μπλαζέ χωρίς τουπέ.

 3. Μπορεί το στερεότυπο του “μοντελέ” γυναικείου σώματος να θεωρείται κυρίαρχο στις επιθυμίες των ανδρών, αλλά ποιών ανδρών; Σίγουρα όχι των αγχωμένων!
  Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από έρευνα που διενήργησαν οι επιστήμονες των βρετανικών πανεπιστημίων του Γουέστμινστερ και του Νιούκαστλ, το πόρισμα της οποίας δείχνει ότι όταν οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με αγχώδεις καταστάσεις, προτιμούν να έχουν δίπλα τους γυναίκες με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (BMI). [...] Aξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα των ιδίων επιστημόνων, προτίμηση στις εύσωμες γυναίκες φέρεται να έχουν και όσοι άνδρες τυχαίνει να είναι όχι αγχωμένοι, αλλά… πεινασμένοι. (Εδώ).

Το διακύβευμα: Μοντελέ ή με καμπύλες; (από Khan, 18/11/12)Με την κακή έννοια. (από Khan, 28/06/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Faux γαλλιά που σημαίνει διανοουμενίστικος.

Κτγμ η γαλλιά οφείλεται αφενός στο ότι το διανοουμενίστικος είναι δύσχρηστο ως υπερβολικά μακρόσυρτο και αφεδύο στο ότι έχουμε συνδέσει την γαλλική κουλτούρα με φαινόμενα υπερκουλτουρίασης, επίτηδες δυσνόητων κειμένων κ.τ.ό. σε αντίθετα με την αγγλοσαξονική τάση να δίνονται όλα ως μασημένη τροφή με εύκολα παραδείγματα που να ευτελίζουν σαδιστικά την όποια βαθύτητα σκέψης κτλ.

Η έκφραση λέγεται τόσο για κείμενα ή καλλιτεχνικά έργα όσο και για στυλ εμφάνισης. Πολλοί αποκτούν το διανοουμενέ υφάκι σε όψιμη ηλικία στην λογική του αυτά μας τα 'πανε πολλοί, μας τα 'πε κι ένας Γάλλος, αν δεν διανοουμενίστηκες μικρός, θα διανοουμενιστείς μεγάλος.

 1. Το βιβλίο της Κρίστεβα μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο, διανοουμενέ, χιλιοψαγμένο, αλλά ο αναγνώστης με λίγη επιμονή και καλή διάθεση δεν χάνει το νήμα.

 2. Έχει αλλάξει στυλάκι και, τώρα, με τα κοκάλινα γυαλιά προσπαθεί να προωθήσει ένα πιο διανοουμενέ λουκ.

Δες και .

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Παλιομοδίτικο επίθετο που χαρακτηρίζει πέος σε ημιστύση, ούτε γκαβλωμένο, ούτε αγκάβλωτο, ντεμί.

- Αμάν πια αυτός ο Τάκης, μια ώρα του την έπαιζα και πάλι γεμελέ ήταν.
- Εμ βέβαια, Τασία μου, ένα μπουκάλι Τσώνη κατέβασε χτες στον Κεκεμπάνο, τι περίμενες;

Φίλιππος Νικολάου - Μεγιέ μελέ (από allivegp, 18/09/10)(από suxumuxu, 18/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο φανταχτερός, ο γυαλιστερός, ο τριζάτος, ο πλουμιστός, ο υπερκυριλέ. Αυτός που με την εμφάνισή του «φυσάει». Το καρακιτσαριό δηλαδή.

Η λέξη δεν σημαίνει κάτι, προφ είναι ηχομημιτική, πιθανόν από το κλασικό περιπαικτικό σφύριγμα που κάνουμε όταν κάτι και καλά πολύ εντυπωσιακό εμφανιστεί μπροστά μας -σε συνδυασμό με τη λέξη κυριλέ. Η ορθογραφία παραλλάσσεται ανάλογα με τη το φαντασιακό του καθενός: φισφιριλέ, φυσφιριλέ, φυσφυριλέ.

Λέγεται για ανθρώπους, αντικείμενα, συμπεριφορές, καταστάσεις, χώρους, για τα πάντα όλα.

 1. Πολύ φυσφυριλέ το έκανες το σπίτι σου ρε συ Ρούλα, ούτε ο Σπύρος Σούλης στο «Άλλαξέ το» να σου τό 'φτιαξε...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το λέμε όταν μια κατάσταση είναι αφόρητη και αποπνικτική, κυρίως σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ή σε θέματα με γονείς, όταν αρχίζουν τις κλασικές σπαστικές ερωτήσεις και η ανάκριση τους δεν λέει να πάρει τελος!

Γενικώς, μια κατάσταση είναι πρηξουλέ όταν κάποιος «σου τα πρήζει» και χαλάει τη ζαχαρένια σου.

- Τι λέει, Μπάμπη, πήγες τελικά Σαββατοκύριακο που έλεγες στους γονείς σου, Πάτρα;
- Ναι, άσε μαλάκα, τι το 'θελα; Με είχαν τρεις και λίγο στην ανάκριση για το πότε τελειώνω επιτέλους μ' αυτή τη σχολή, πότε θα βρω δουλειά, πότε θα παντρευτώ και μα-μου ιστορίες... Σου μιλάω για τρελή πρηξουλέ κατάσταση!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία