#1
σφυρίζων

Στο νέο σλάνγκρ δεν υπάρχει δυνατότητα βαθμολόγησης λήμματων (ή σχολίων). Έχει δε διατυπωθεί ότι το θέμα θα επανεξεταστεί εν ευθέτω. Δράττομαι λοιjπόν να ανοίξω αυτό το νήμα προκειμένου οι συντελεστές του σαητόστ (σ.ο. & σλάνγκοι) να καταθέσουμε εποικοδομητικά τις σκέψεις μας επί του θέματος.

Σόρι αν μου ξέφυγαν κάποιοι.

Τις θέσεις μου τις ξέρετε. Η κατάργηση της αριστείας είναι τση μοδός, και αν κάποιος σκέπτεται έτσι για ιδεολογικούς λόγους, σεβαστόν. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι αυτό προοθεί την μετριότητα. Υπήρξαν θέματα παλιά με την βαθμολογία, τα οποία ελαχιστοποιήθηκαν με την κατάργηση της κατάταξης τον λημματοδοτών. Σποραδικές μπαγαποντοδοσίες παρέμειναν πιχί ο μηδενισμός όλων των Εμπειρίκιων ορισμών μου και του Khan, αλλά boys will be boys. Θεωρώ ότι η αντίδραση "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι" είναι ακραία. Προτείνω λοιπόν την επαναφορά της αξιολόγησης (είτε με την παλία μέθοδο, είτε με μορφή λάϊκ). Το ίδιο και για τα σχόλια.

#2
soulto

Βίκαρ: και στην τελική, ήρθαμε στο σλάνγκ τζι άρ για να στήνουμε συστήματα αξιολόγησης; εδώ η σούλτο κουράζεται και μόνο απ' την κουβέντα για τις ετικέτες...

Σούλτω: Δεν κουράζομαι πατριώτη, τηνTAGοκουβέντα την θεωρώ δευτερεύουσα υπόθεση και λυπάμαι αν δεν το διατύπωσα καλά. Ενδεικτικό δε της προβληματικής που υπάρχει είναι τα 1:20, κλπ. Ξόδεμα. Αντίθετα την κουβέντα για την αξιολόγηση την βρίσκω εξόχως σημαντική. Ως επισκέπτρια, κατά καιρούς του σάη αλλά και ως νέα σλάνγκα, η όποια αξιολόγηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γοητευτώ από τη διαδικασία και να επιθυμήσω τη συμμετοχή. Δεν είδα -στο διάστημα των 2-3 μηνών που είμαι ενεργή - κανένα παρατράγουδο να συμβαίνει στο θέμα βαθμολογία, τυχαίο;

Βίκαρ: Θά 'μαστ' ηλίθιοι να ξαναπέσουμε στην παγίδα να υιοθετήσουμε αυτή τη γεννήτρια καβγάδων και αμέτρητων κουραστικών υβριστικών σχολίων τύπου «άντε και #%^#&%$& παλιομπαγαποντοδότη!...» Κάτι τελευταίο: το συσχετισμό της βαθμολογίας, όπως την ξέραμε, με εκλογικές διαδικασίες τον βρίσκω παντελώς άστοχο. Δέν ψηφίζαμε για να εκλέξουμε κάποιον υπηρέτη του σάιτ, ή διοικητή, ή ότι• ψηφίζαμε απλά για το άν μας άρεζε η εκάστοτε ανάρτηση, για το άν τη βρίσκαμε του γούστου μας.

Σούλτω: Αν δεν θέλουμε καβγάδες ούτε συσχετισμό με εκλογικές διαδικασίες (εκ των ουκ άνευ αν μιλάμε για δημοκρατικές τοιαύτες), τότε νταξ/οκ/πάσο. Η λύση έχει βρεθεί προ πολλού, από πολλούς και εξασφαλίζει ησυχία, τάξη και ασφάλεια, ενώ η δημοκρατία από την γένεσή της είναι γεννήτρια καβγάδων, ξέρουμε όμως κάτι καλύτερο; Αυτό που λες με τον υπηρέτη του σάιτ δεν το κατάλαβα. Οι υπηρέτες δεν εκλέγονται απ' όσο ξέρω, κι ιο εκλογές και η αξιολόγηση είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατικού συστήματος, γιαυτό στις δικτατορίες είναι το 1ο πράμα που καταργείται.

μεταφορά απ' το φόρουμ Εντυπώσεις και προτάσεις

#3
soulto

Να πω άπαξ για τη βαθμολογία ότι ήμουν εξ αρχής αντίθετος με την ύπαρξή της, γι αυτό άλλωστε δεν βαθμολόγησα ποτέ. Σε κάποιο παλιό πμ προς κάποιον εδώ μέσα είχα τότε γράψει ότι αστεράκια και δέκα με τόνο επιζητούσαμε στο δημοτικό, νομίζω πως έχουμε προχωρήσει λίγο από τότε γμτ (χωρίς να θέλω να θίξω οποιονδήποτε είναι υπέρ). Συμφωνώ με Γκαλά, να ξαναπώ μόνο πως κατ' εμέ η καλύτερη ανταμοιβή για έναν καλό ορισμό είναι το πλήθος και η ποιότητα των σχολίων που προκαλεί, δλδ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Deinosavros

Υπάρχουν Deinosavrε υπέροχοι ορισμοί που είναι τόσο εκθαμβωτικά εξαίσιοι που σου πέφτει το σαγόνι για κανένα μισάωρο, σκουπίζεις τα κλάμματα απ΄τα γέλια γι άλλο ένα και μετά, θαμπωμένος απ' τη λαμπρότητα ψάχνεις για ώρες στα σχόλια, στα λικς ή στα σλανκοτέτοια για ηδονικά λημματόλουτρα, ΠΡΙΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ, ή αν κάνεις, αυτό θα είναι του τύπου, σπέκια, ουάου, ή το προσφιλές μου Hell Yeah.
Συνιστά αυτό ενδεικτική αξιολόγηση; Απ' την άλλη μεριά, όπως λέει ο Σφυ

Δεν είναι όμως proxy πχιόττας γιατρέ μου. Αλλιώς ο βερμουδιάρης θα ήτο ένα από τα καυλύτερα λήμματα του σαητόστ.

#4
soulto

Μη μου την Λιλιάδα τάραττε, για όνομα!

#5
vikar

Έγραψα πειραυτού εδώ, απαντώντας στον δονμήτσο.

#6
vanias

έφυγα, ήρθα, τα ίδια και τα ίδια... υποτίθεται ότι το σάιτ έχει πλέον ψηθεί και στην βαθμολόγηση και στην αντιμετώπιση της μπαγαποντιάς. Έφτασε σε σημείο να συνεισφέρει ορισμούς το φαινόμενο. Και τώρα να καταργηθεί; Δεν είναι δείγμα εξέλιξης.. θα ήταν δείγμα εξέλιξης η διαφάνεια, αν όχι ως προς το ποιος αξιολογεί (που θα φτιάσει ανυπέρβλητο μαδομούνι), τουλάχιστο προς την εξασφάλιση ότι δεν ψηφίζει ο συνεισφέρων με διαφορετικούς λογαριασμούς εφτά φορές το λήμμα του. Εγώ θα έλεγα να μείνει η αξιολόγηση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του (και η σ.ο. την επιτροπεία των ανηλίκων). Και μιας και μιλάω για αυξημένη ισχύ των μοντατόρι, τους έχω πει σε άσχετη φάση ότι ακόμα κι αν δεν προκρίνεται το λήμμα για σλανγκιά, μπορεί να αρμενίζει με φτωχή βαθμολογία αντί να λογοκρίνεται το σήκωμά του.

#7
soulto

Ούτε ένα φόρουμ κατά θέμα δεν μπορούμε να έχουμε;

#8
vikar

Και το φόρουμ καινούργιο εργαλείο είναι, θέλει κι' αυτό το χρόνο του!

#9
Khan

Έχω μια αμφιθυμία στο θέμα. Προσωπικά χάρηκα που καταργήθηκε η βαθμολογία γιατί γλίτωσε η σλανγκική κοινότητα και κυρίως οι παλιοί από μια αφορμή αλληλοσπαραγμού.

Έχω όμως μια "ειλικρινή απορία" που λέει κι η έκφραση: Αν υπάρξει μία αμιγώς θετική βαθμολογία, τύπου λάικ στο Φέισμπουκ, ΧΩΡΙΣ αντίστοιχη πρόβλεψη για δεν μου αρέσει ή για χαμηλό βαθμό. Τότε τι αφορμή για σπαραγμό μπορεί να υπάρξει, αφού κανείς δεν θα μπορεί να βαθμολογεί αρνητικά. Και λέω "ειλικρινής απορία" γιατί δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη για το αν η βαθμολογία ωφελεί ή βλάπτει. Στα "υπέρ" της βαθμολογίας θα μπορούσε να είναι λ.χ. η προσέλκυση νέων σλάνγκων που μπορεί να έχουν μια ψυχολογική ανάγκη ανατροφοδότησης με βαθμολογία. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και κατά. Κάποια έχουν ήδη ειπωθεί.

#10
vikar

Τότε θα θάβονται οι μή μπουσταρισμένοι ορισμοί, ξανά με κριτήρια προσωπικού γούστου. Και πάλι δεν θ' αποφύγεις τα χάρντ φίλινγκζ, τύπου «εμένα με γράφουνε στ' αρκίδια τους, βαθμολογούν όλο αυτόν τον πεθαμενατζή τον βίκαρ».

#11
σφυρίζων

Ο Βίκαρ (σε απάντηση του στον Δων Μήτσο) προτείνει ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που προσεγγίζουν το σάη:

  1. οι χαβαλεδιάρηδες,
  2. οι κομπογιαννίτες φιλόλογοι, και
  3. οι καλώς εννοούμενοι εκμεταλλευτές.

Καταλήγει δε στα εξής συμπεράσματα:

  1. Οι βαθμολογία εξυπηρετεί αποκλείστικα το «παιδί μέσα σε χαβαλεδιάρηδες" και είναι παντελώς περιττή για κάθε άλλη κατηγορία σλάνγκων
  2. Οι χρήστες του σαητόστ δεν έχουν την ωριμότητα να βαθμολογούν ως θα όφειλαν.

Ελπίζω να μη διαστρεβλώνω τα λόγια του Βίκαρ.

Κττμγ:

  • Το πρώτο σημείο είναι αυθαίρετη σοφιστεία.Οι τρεις προτεινόμενες κατηγορίες-κατασκευάσματα γιατί να είναι αμοιβαία αποκλειόμενες; Υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις διαπρεπών σλάνγκων (εντελώς ενδεικτικά: acg, Khan, Ironick, Χαλικούτης, Jesus, κ.ά) που και έχουν ανεβάσει εξαιρετικά λήμματα, και έχουν πραγματευτεί ενδιαφέρουσες φιλολογικές αναζητήσεις, και έχουν χαβαλεδιλάσει ενερυθρίαστα με Λιλιάδες κι έτς.

  • Πιστεύω ότι η βαθμολογία βοηθάει πρωτίστως τους «χρήστες-εκμεταλλευτές». Παραπέμπω στο www.ultimate-guitar.com, σάη πολύ παρόμοιο με το σλανγκρρ. Χρήστες του UG αναρτούν ταμπλατούρες και ερμηνίες τραγουδιών για κιθάρα, οι οποίες βαθμολογούνται από άλλους χρήστες. «Εκμεταλλεύομαι» συχνά αυτό το σάη αυτό, ίσως και εσύ (θαρρώ πως μοιραζόμαστε κι αυτό το πάθος). Δεν συμφωνώ πάντα με τις βαθμολογίες που βλέπω, έχει τύχει μια ερμηνεία με 4 αστέρια ίσως μου φανεί ακριβέστερη από άλλη με 5 αστέρια. Ωστόσο θα προτιμήσω μια ερμηνεία με 5 αστέρια από 200 χρήστες και μια άλλη α αστέρι 500 χρήστες. Εκεί, όπως και στο σλανγκρρ, η βαθμολογία βοηθάει τον «εκμεταλλευτή» τόσο στο να προηγηθεί στα 22.116 λήμματα, όσο στο να επιλέξει ανάμεσα σε πολλαπλούς ορισμούς του ίδιου λήμματος.

  • Ωσανναφορά (sic) τέλος το δεύτερο σημείο σου, παραπέμπω στα όσα σωστά έγραψε παραπάνω ο Vanias. Είναι τουλάστιχον αμετροεπές και πατερναλιστικό να ισχυρίζεται οιοσδήποτε ότι «δεν έχουμε την ωριμότητα να βαθμολογούμε».

#12
σφυρίζων

Παροράματα (ή, γιατί θα πρέπει να έχουμε περίοδο χάριτος για να διορθώμουμε τα σχόλια μας)

Εκεί, όπως και στο σλανγκρρ, η βαθμολογία βοηθάει τον «εκμεταλλευτή» τόσο στο να πλοηγηθεί στα 22.116 λήμματα, όσο στο να επιλέξει ανάμεσα σε πολλαπλούς ορισμούς του ίδιου λήμματος.

Moi

#13
vikar

Στο 2. υπάρχει όντως διαστρέβλωση: όχι βέβαια οτι «είναι ανώριμοι να βαθμολογήσουν ώς θα όφειλαν», αλλα ανώριμοι να διαχειριστούν τη βαθμολόγησή τους απο άλλους, ώς θα όφειλαν. Επιπλέον, όταν απλά δηλώνεις γούστο (όωπς με την πρώην βαθμολογία μας), δέν υπάρχει «ως όφειλα»· υπάρχει μόνο «γουστο και καπέλο μου», «περι ορέξεως κολοκυθόπιτα», και λοιπά.

Το πρώτο σου μπούλετ είναι εντελώς άκυρο: ήδη είπα στο πόστ εκεί οτι όλοι μας έχουμε λίγο-πολύ παίξει καί τους τρείς ρόλους. Κάνεις οτι διαφωνούμε, αλλα συμφωνούμε.

Το δεύτερο μπούλετ δέν το πιάνω. Διαφωνώ, αλλα θέλει στοιχειοθέτηση (όπως βέβαια θέλει στοιχειοθέτηση κι' απο σένα, να τα λέμε κι' αυτά).

Το τρίτο μπούλετ είναι άκυρο, γιατι απλά με λές, εσύ, εμένα, πατερναλιστή. Εντάξει, ένα άλφα χιούμορ πάντα το είχες... :-)

Πάμ' παρακάτ'.

#14
σφυρίζων

Πρώτο Bullet - έχεις δίκιο, δεν γράφεις πουθενά ότι οι προτεινόμενες κατηγορίες σου είναι διακριτές. Μαία κόλπα.

Δεύτερο Bullet. Δεν καταλαβαίνω τι καλούμαι να στοιχειοθετήσω. Απλά γράφω ότι από την εμπειρία μου με σάη όπου αναρτώνται πληροφορίες από χρήστες à la Σλανγκρρ (πιχί Ulimate Guitar, Urban Dictionary, γουατέβα) η βαθμολόγηση σε συνδυασμό με τον αριθμό των βαθμολογητών μιας ανάρτησης βοηθάει τον "εκμεταλλευτή - χρήστη" τόσο στο να προσανατολιστεί ανάμεσα σε χιλιάδες αναρτήσεις όσο και στο να επιλέξει ανάμεσα σε εναλλακτικούς ορισμούς (ερμηνίες) του ίδιου λήμματος (τραγουδιού), μερικές από τις οποίες είναι εντελώς τελείως άκυρες. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις?

Τρίτο bullet - Ας παραμερίσουμε τις προσωπικές προσβολές (βλ. και εύστοχο σχόλιο του Χαλικού παραπάνω). Πάμε παρακάτω.

#15
σφυρίζων

...αλλα ανώριμοι να διαχειριστούν τη βαθμολόγησή τους απο άλλους...

Βίκαρ

Και, με καλή πίστη, τι δίνει σε σένα (ή σε οποιονδήποτε) την auctoritas να ισχυρίζεται κάτι τόσο προσβλητικό για τους χρήστες το σάη?

#16
vikar

Δεύτερο μπούλετ: να στοιχειοθετήσουμε την αίσθησή μας, παναπεί να κάνουμε μία υποτυπώδη στατιστική με βάση το πόσο μπορούσαμε να πούμε οτι συνάδει η βαθμολογία με τις λεξικογραφικές/χρηστικές ανάγκες μερίδας των χρηστών του σάιτ.

Η δική μου αίσθηση πιχί είναι οτι ήτανε παραπλανητική, οτι μπαίνει μέσα ο δείνα «εκμεταλλευτής» (ή η τάδε «μελισσούλα» :-Ρ), και πηγαίνοντας ν' αξιολογήσει την αξιπιστία του σάιτ, πατάει τα «τόπ» και βλέπει πρώτο-πρώτο αυτό... (και ν' ακολουθούν πάμπολλα παρόμοια πρίν να πέσει σε κάτι γλωσσικά ντρέτο). Όχι, δέν πιστεύω οτι η βαθμολόγηση εξυπηρετούσε τους αθρώπους που κυρίως ήθελαν βοήθεια απ' το σάιτ για γλωσσικούς λόγους, στο παραμικρό.

Αλλα καταλαβαίνω οτι για να πείσω θά 'πρεπε να το στοιχειοθετήσω πέραν πάσης αμφιβολίας, καθώς δυστυχώς φαίνεται πως έχω διαφορετική αίσθηση της πραγματικότητας απο εσένα πιχί. Και το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και εσύ, και ο καθένας μας. Αλλιώς αναλωνόμαστε σε πόλεμο εντυπώσεων.

Τρίτο μπούλετ: εμ άντε γιά! μεταχαράς...

#17
vikar

Και, με καλή πίστη, τι δίνει σε σένα (ή σε οποιονδήποτε) την auctoritas να ισχυρίζεται κάτι τόσο προσβλητικό για τους χρήστες το σάη?

Η παρατήρηση όλων των περασμένων καβγάδων με αφορμή το καλλιστείο. Και μήν ξεχνάς οτι και εγώ προσβάλλομαι ως μέλος του σλάνγκ τζι άρ για κείνη την κατάντια.

#18
σφυρίζων

Άσε βρε φίλος, ξέρουμε και οι δυο τι μπορεί να κάνεις με την στατιστική. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχουν hard facts, μόνο heuristic evidence. Μόνο τις απόψεις και εμπειρίες μας μπορούμε να καταθέσουμε για θέματα βαθμολογίας, ας το κάνουμε τουλάστιχον με σεβασμό προς αλλήλους.

ΥΓ - η γιαγιά νίντζα κττμγ τα σπάει, το λέει και η βαθμολογία :Ρ

#19
soulto

θά 'πρεπε να το στοιχειοθετήσω πέραν πάσης αμφιβολίας, καθώς δυστυχώς φαίνεται πως έχω διαφορετική αίσθηση της πραγματικότητας απο εσένα πιχί. Και το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και εσύ, και ο καθένας μας. Αλλιώς αναλωνόμαστε σε πόλεμο εντυπώσεων.

βίκαρ

Έτσι είναι βίκαρ, όταν δεν στοιχειοθετείς αυτό που λες, κάνεις απλά Δίκη Προθέσεων, προσβάλοντας άθελα ή όχι - δεν κάνει διαφορά- τους άλλους. Αλήθεια από πού αντλείς αυτήν την δικαιοδοσία και αυθεντία;

#20
vikar

(τα περι αυθεντίας και το ποιός και πότε δικαιούται κάποιος να εκφέρει κρίση, τα βρίσκω καί άστοχα καί παραπλανητικά για το θέμα)

Βράστα, θέλεις να πείς οτι το νίντζα είναι λεξικογραφικά σωστό;... Οτι τα σπάει, δέ λέω, μέσα, και γώ το βρήκα γαμάτο και γελούσα για μήνες. Αλλα είναι παγιωμένη αργκό αυτό το πράμα;!... Είναι τόσο διαδεδομένη που να διεκδικεί τα πρωτεία σε μία αξιολόγηση βασισμένη σε λεξικογραφικά κριτήρια; Σά να λέμε, βοηθάει το γερμανό μεταφραστή να πρέπει να διαβάσει το χαβαλεδιάρικο πρώτο-πρώτο, πρίν να φτάσει σ' αυτό ή σ' αυτό, για τα οποία και θά 'πεσε στο σάιτ;

Απ' την άλλη, άμα ο άλλος ψάχνει να βρεί κάτι να γελάσει, για το χαβαλέ, πράγματι, οι τόπ ορισμοί ήταν το καλύτερο λίνκ. Μόνο αν είχες πολύυυυ πια ιδιαίτερο χιούμορ θα έπρεπε να ψάξεις σελίδες και σελίδες πρί να πέσεις σε κάτι που θα έβρισκες χαριτωμένο. Όταν λέω οτι «η βαθμολογία εξυπηρετούσε το χαβαλέ», αυτό εννοώ.

Κάνω λάθος;