#1
vanias

όχι ουσιαστικός (δεν αφορά στο περιεχόμενο), τυπικός(αφορά στάνταρντς), σαν να λέμε τα ελάχιστα στοιχεία/προϋποθέσεις που πρέπει κατά τη συλλογική άποψη να περιέχει/πληροί ένας ορισμός για να θεωρείται από όλους (ή τους περισσότερους από) μας πλήρης.

Επιμερίζεται μέχρι στιγμής σε προέλευση, ετυμολογία, συνοπτική περιγραφή, αντώνυμο, συνώνυμο, έτερες χρήσεις, πηγή, παραδείγμα και ό,τι άλλο χρήσιμο βάλει ο νους των συμμετεχόντων στο παρόν φόρουμ. Εδώ είμαστε και τα συζητάμε.

Σκοπός της παρούσας κουβέντας -εφεξής π.κ.-είναι να πάψει το μαδομούνι περί τυπικής πληρότητας/τυπικής ανομοιομορφίας των ορισμών.

Στα τεχνικά ζητήματα, ενδεχομένως να προκύψει και ανάγκη τέτοιας σχεδίασης του παραθύρου επεξεργασίας των ορισμών.

Σκοπός π.κ. δεν είναι να πάψει το μαδομούνι περί σλανγκικής αξίας/ιδιότητος των λημμάτων, ερωτήματα τα οποία απαντώνται από τους συμμετέχοντας στα σχόλια χρήστας. Ας γίνουν τα σχόλια αυτά ο μπούσουλας του αναγνώστη κι ας διατηρήσει η μπαρουτοκαπνισμένα έμπειρη σ.ο την δυνατότητα να προσθέτει επί του σώματος του ορισμού την άποψή της περί αξιοσλάνγκου ιδιότητος του λήμματος χωρίς αφαλοκοψίματα και πμ καταστάσεις.

Σκοπός π.κ. ωσαύτως δεν είναι να γίνει το σλανγκγκρ σχολική ποδιά. Η ελευθερία της έκφρασης του συνεισφέροντος παραμένει πρώτη προτεραιότητα του γράφοντος και η παράθεση των άνω ελαχίστων στοιχείων δεν στοχεύει σε τέτοιου είδους περιορισμούς αλλά στη συλλογική προσπάθεια κατά τι ποιοτικής αναβάθμισης των συνεισφορών μας. Δεν παίζει ρόλο η σειρά ή ο τρόπος παράθεσης των στοιχείων αλλά η ύπαρξη/απουσία των.

Για πάμε..

#2
Galadriel

Αυτό εδώ το έχετε δει;

Δεν θα το κάνω επί μέρους κοπιπέιστ γιατί όλο είναι σημαντικό, αλλά νομίζω ότι σε αρκετά σύμπαντα, η πρώτη τελίτσα τα λέει αυτά vanias. Άλλο αν υπάρχει κόσμος που τα γράφει στα παλιά του παπούτσια γιατί τον νοιάζει πιο πολύ να γράφει παρά να διαβάζει. Έχει προβλεφθεί επίσημα. Μάλιστα, οι νέοι χρήστες, παίρνουν και πιμί μόλις γράφονται.

#3
vanias

Επιτρέψατέ μου Gala, να μην θεωρήσω το υπονοούμενο περί ρέσιο διαβάσματος/γραψίματος κατευθυνόμενο προς το πρόσωπό μου. Εγώ ο μαύρος έχω 45 ορισμούς όλους-όλους. Στο προκείμενο, δεν είναι επίθεση κατά προσώπου κανενός. Τουναντίον χρησιμεύει ως κουβέντα πρωτίστως μεταξύ χρηστών, που θεωρώ ότι έχετε και αυτή την ιδιότητα και δευτερευόντως- ευπρόσδεκτοι είστε- ως κουβέντα μοντατοραίων που εμπάσει περιπτώσει μπορεί να έχετε λάβει μέτρα με πμ και ιστορίες αλλά δυστυχώς ως είπατε "ο κόσμος τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια", ίσως από αντικαθεστωτική εμμονή ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Ως χρήστης έχετε να προσθέσετε/αφαιρέσετε κάτι από τον πρόλογο;

#4
Galadriel

Ήμουν απότομη, huh. Δεν απευθυνόμουν σε σένα vanias θεωρώντας ότι δεν ακολουθείς αυτά που προβλέπει το "καλωσόρισμα" στο σάιτ, θα σου έστελνα πιμί αν ήθελα να πω κάτι μόνο σε σένα - όμως η ίδια η ανάρτηση μου έδωσε την εντύπωση ότι ούτε εσύ δεν το έχεις διαβάσει το "καλωσόρισμα". Το "το έχετε δει;" αναφερόταν στο σύνολο εξ ου και ο πληθυντικός.

Ως χρήστρια θεωρώ το "καλωσόρισμα" εξαιρετικά κατατοπιστικό για ένα σάιτ που - κι εγώ - βρήκα καινούρια χούγια και ακόμα, είμαι σίγουρη, δεν τα χω δει όλα.

Ως μοντ λυπάμαι, κουράστηκα να συζητάω τι πρέπει να περιλαμβάνει ένας ορισμός, θαυμάζω κάτι άλλους μοντς που αντέχουν ακόμα. Οι κανόνες έχουν τεθεί ξεκάθαρα, είναι εκεί αναρτημένοι. Η... μπαρουτοκαπνισμένη σ.ο. έχει κάτσει κι έχει συζητήσει, έχει ανταλλάξει απόψεις, έχει φάει χρόνο για να διατυπώσει το "καλωσόρισμα", έχει αποσαφηνίσει τη θέση του σάιτ.

Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει ασφαλώς, έτσι είναι φτιαγμένο αυτό το μέρος, αλλά αν δεν ακολουθεί ότι έχει αναφερθεί ρητά ότι είναι το επιθυμητό α) είναι αγενέστατος έως επιθετικός απέναντι στον χώρο που τον φιλοξενεί β) δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις ότι θα μείνει. ΑΑΤΑ.

Τροποποιήθηκε από τη Σ.Ο. :
ορθογραφικό
#5
vanias

Gala, σας απευθύνθηκα σε σχόλια σχετικά με το παρόν ζήτημα σε συνδυασμό με την διαμόρφωση του παραθύρου επεξεργασίας και υπερασπίστηκα την έλλειψη απάντησής σας ως αναρμοδιότητα επί τεχνικών ζητημάτων. Περαιτέρω, όσο κι αν έχουν διευκρινιστεί τα στανταρντς κι είτε τα έχω διαβάσει ή όχι, γεγονός είναι ότι συμβάλλουν με τη σειρά τους κι αυτά σε καυγαδες κυρίως μεταξύ μοντατόρων-χρηστών. Ίσως να φταίει ότι αποφάσισαν μοναχοί τους οι μοντατόροι κι επιπλέον δε σηκώνουν αντιρρήσεις περί αυτού, όπως ξεκάθαρα διατυπώνετε κι όπως βγάζει μάτι κι η υποσημείωση του καλωσορίσματος " κλειδωμένο θέμα". Σας ξαναλέω ότι η παρούσα κουβέντα είναι κουβέντα κι όχι επίθεση. Εάν επιμένετε να αμύνεσθε ως μοντ η κουβέντα μας θα κάνει κύκλους.

#6
Galadriel

Όχι, είμαι κομπλέ.

#7
vanias

Κραταω λοιπον οτι συντάσεστε με τα όσα αναγράφονται στο καλωσόρισμα

#8
vikar

Ντάξει, προφανώς συντάσσονται οι συντονιστές με το καλωσόρισμα (αυτοί το γράψανε). Αυτό που έχω να τονίσω ξανά είναι οτι το πρώτο μπούλετ δέν έπεσ' απ' τον ουρανό ξαφνικά και ετσιθελικά. Έχει βασιστεί στην πρακτική όλων των περασμένων ετών και σε σχετικές συζητήσεις -κι' όχι μόνο μεταξύ συντονιστών φυσικά. (Απ' την αρχή ακουγόταν «λεξικό», αυτό ειχε και στο νού του εξαρχής ο τίτος, αλλα στην πορεία μάθαμε τί σημαίνει περίπου αυτή η λέξη.)

Κάτι που θα ενδιέφερε εμένα προσωπικά είναι να πέσουν απόψεις για το τί έχει ξεχαστεί σ' αυτήν τη λίστα, που θ' άξιζε να τονιστεί παραπάνω.


Τώρα, για το τεχνικό θέμα που θέτει ο βάνιας εκεί:

υπάρχει πρόβλεψη να διαμορφωθεί το παράθυρο επεξεργασίας των ορισμών έτσι που να θεωρείται ελλιπής η συνεισφορά αν δεν έχουν παρατεθεί μίνιμουμ στοιχεία;

Δέν θα τοποθετηθώ (όχι ακόμα, άν και ήδη τό 'χω κάνει αλλού), απλά να περιγράψω το τρέχον στάτους, όπως το καταλαβαίνω προσωπικά.

Αυτήν τη στιγμή, τα τεχνικά μίνιμουμ που είναι υποχρεωτικά, είναι τα εξής:

  • να επιλεχθεί λήμμα (υπάρχον ή νέο, πάντως να μήν είναι κενό),
  • να γραφτούν τουλάχιστον m χαρακτήρες εντός του ορισμού (δέν ξέρω την τιμή του m, μικρό ειναι πάντως),
  • να χρησιμοποιηθεί η εντολή-υποπεδίο % για το παράδειγμα, εντός του ορισμού,
  • να κοτσαριστεί τουλάχιστον μία ετικέτα.

Η ελπίδα και υπόρρητη συμφωνία βέβαια είναι οτι ο χρήστης θα γράψει όντως για «λήμμα» μία κουβέντα (λέξη, φράση, ότι), την οποία όντως θα «ορίσει» εντός του πεδίου ορισμός, και θα γράψει πράγματι «παράδειγμα» χρήσης του λήμματος για τον ορισμό που έδωσε μετά το %, καθώς και όντως η «ετικέτα» θα περιγράφει και θα προσδιορίζει το ζεύγος λήμμα-ορισμός σύμφωνα με κάποιο σύστημα ετικετών. Είναι γεγονός οτι η ελπίδα αυτή συχνά δέν εκπληρώνεται, ή αλλιώς, οτι η υπόρρητη συμφωνία παραβιάζεται. Τα παραδείγματα τέτοιων «παραβιάσεων» είναι πολλά, και παμπάλαια και σπαρταριστά.

Τώρα, άς επιβεβαιώσει ο τίτος, αλλα πιστεύω οτι είναι τεχνικά εφικτό να αυξήσουμε αυτά τα μίνιμουμ. Καταρχήν, είναι τεχνικά εφικτό, πιστεύω, να προστεθούν επιπλέον εντολές-υποπεδία (αργκοτικά συνώνυμα/αντώνυμα, ξενόγλωσσα συνώνυμα, ετυμολογία, ...). Καταδεύτερον, θα είναι οπωσδήποτε τεχνικά εφικτό κάποια απο αυτά τα υποπεδία να γίνουν υποχρεωτικά, όπως είναι ήδη το παράδειγμα.

Αυτά.

#9
titos

Επιβεβαιώνω :)

#10
vanias

Καλά νέα. Μπορεί Τίτο να γίνει και κομμάτι πιο σοφιστηκέητιντ το ειδοποιητήριο " ο ορισμός σου έχει σφάλματα" .."και συγκεκριμένα αυτά αυτά κι αυτά " (και εν προκειμένω και γενικώς. Και μια που σας βρήκα, ετικέτα τουρκομεριτικα;)

#11
σφυρίζων

Αυτό είναι μια χαρά και με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό. Συμφωνώ πάντως με τον Βάνια ότι συμβολικά έστω δεν θα έπρεπε να είναι κλειδωμένο το θέμα.

Δυο προτάσεις απλώς:

  • Ένα προαιρετικό πεδίο για την ετυμολογία, ορισμός χωρίς ετυμολογία εκκλησία χωρίς Παναγία!
  • Ένα πεδίο για ξενόγλωσσα συνώνυμα, τουλάστιχον στα αγγλικά (καλώς-κακώς η lingua franca) προκειμένου να μπορεί μελλοντικά να γίνει generated ελληνοαγγλικό - αγγλοελληικό λεξικό. Μάλιστα τα πρότεινα να μπει αναδρομικά και στα υπάρχοντα λήμματα τέροιο πεδίο ώστε όσοι το΄χουν να βάλουν μπρος για όλο το σάη!
#12
vanias

Το προαιρετικόν του όλου εγχειρήματος "εισαγωγής πεδίων" δεν το ακουμπήσαμε καν μέχρι το σφυρίζον σχόλιο. Γίνεται τεχνικώς;

#13
vanias

Βικαρ το συμμαζεψες το θέμα.

#14
titos

Όταν ο ορισμός έχει σφάλματα, αναφέρονται ποια είναι αυτά:

Π.χ. εδώ δεν έχω διαλέξει υπάρχον λήμμα, δεν έχω συμπληρώσει ορισμό και δεν έχω επιλέξει τουλάχιστον μία ετικέτα

Όσο για τα επιπλέον πεδία (ή εργαλεία τύπου %), είμαι πολύ σκεπτικός γιατί δεν θα ήθελα να γεμίσουμε 200 τέτοια πραγματάκια (πεδία ή εργαλεία). Υπάρχει το πεδίο του ορισμού στο οποίο χωράνε όλα τα προαναφερθέντα, και είναι στο χέρι του συγγραφέα να δώσει έναν πλήρη ορισμό περιλαμβάνοντας αυτά τα στοιχεία.

Αυτά με μια επιφύλαξη για τα ξενόγλωσσα συνώνυμα, για τα οποία ενδεχομένως να υπάρχει νόημα να είναι ξεχωριστό το πεδίο, από τεχνικής πλευράς, ώστε να είναι δυνατό κάποιου είδους αντίστροφο λεξικό, κάτι ας πούμε σαν την ενότητα Λήμματα αλλά με ξενόγλωσσα μόνο που θα οδηγούν στους (ελληνικούς) ορισμούς. Δεν το έχω σκεφτεί καλά ακόμα βέβαια...

#15
vanias

"Όταν ο ορισμός έχει σφάλματα, αναφέρονται ποια είναι αυτά"

έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές να μου παρουσιαστεί μήνυμα "ο ορισμός σου έχει σφάλματα, διόρθωσέ τα" και όπως έχω καταλάβει αφορούν σε παράθεση λινξ ή σε κακή χρήση αστερίσκων ή κάτι σχετικό αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Είχα στείλει σχετικό μήνυμα σε Gala/ Vikar και δεν καταλήξαμε πουθενά. έβγαλα τα λινξ και πραγματοποιήθηκε μεν η δημοσίευση, γυμνή δε.

"είναι στο χέρι του συγγραφέα να δώσει έναν πλήρη ορισμό περιλαμβάνοντας αυτά τα στοιχεία."

Σαφέστατα, αυτή είναι η μέχρι τούδε πρακτική η οποία οδηγεί στα ως άνω προβλήματα. Πως θα μπορούσατε να πειστείτε ότι τα 10 άντε 15 τέτοια πραγματάκια ζητώνται με την ως άνω λογική εκλείψεως σχετικού μαδομουνίου;

#16
vanias

Και συνέβη πάλι. τρίτη φορά που λαμβάνω γενικό κι αόριστο μήνυμα "Βρέθηκαν σφάλματα, παρακαλώ διόρθωσέ τα και δοκίμασε ξανά". Ξανά όξω τα λίνκς κι όλα καλά..

#17
klitemnistra

συν ενα στον φορουμιτη που μενει απο πανω.

εδοκιμασα να προσθεσω εναν απλο ορισμο με ενα σλανγκικο λινκι και με λεει "Βρέθηκαν σφάλματα! Παρακαλώ διόρθωσέ τα και δοκίμασε ξανά."

#18
vikar

Παιδιά, για να εισακούγονται τέτοια πράματα και να μή γινόμαστε σκορποχώρι, καλύτερα να τ' αναφέρουμε σε καταλληλότερα σημεία: είτε με πιμί στο χρήστη SLANG.gr, είτε με αναφορά κάτω απ' τον επίμαχο ορισμό, αν πρόκειται για τέτοια προβλήματα, είτε και εδώ φυσικά.

#19
titos

Vania και klitemnistra, την επόμενη φορά που θα σας τύχει, κάντε ένα copy/paste εδώ τα λινκς που αν τα αφαιρέσετε τότε δημοσιεύεται ο ορισμός, για να προσπαθήσω να βρω τι φταίει, γιατί έτσι χωρίς τα λινκς, δεν βγάζω άκρη. Ή ολόκληρο τον ορισμό που δεν δημοσιεύεται τεσπά :)

#20
klitemnistra

το λινκι που προσπαθω να βαλω ειναι αυτουνο