Ως αγία οικογένεια θεωρούμε την οικογένεια του μικρού Χριστού. Τουτέστιν τα μέλη της είναι, τα εξής τρία: Παναγία, Ιωσήφ, Χριστός.

Σλανγκιστί, μιλάμε για κάποιο σύνολο ατόμων, του οποίου τα μέλη διέπονται από μια κοινή σχέση. Κάποιες τέτοιες κλασσικές περιπτώσεις κοινής σχέσης, αναφέρονται εν συνεχεία:

- σχέση αίματος, π.χ: οικογένεια.

- σχέση κοινού συμφέροντος, π.χ: δημοσιοκαφρικό κύκλωμα.

- σχέση κοινής αντίληψης σε ένα τομέα, π.χ: ομοφυλοφιλικές ερωτικές τάσεις.

Αυτό το σύνολο δε, παίζει κάποιο ρόλο (θετικό ή αρνητικό), στον μικρόκοσμο (π.χ: οικογένεια, μανατζερέϊκο team εταιρείας), ή στο μακρόκοσμο (π.χ: διεθνής λαμογιοκρατία) αυτού που εκφέρει τον όρο.

Όταν ο θεωρούμενος ρόλος είναι θετικός, τότε η λέξη αγία παραπέμπει σε θαυμασμό, λατρεία και σε συναισθήματα που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε μια αγία οικογένεια, ενώ όταν ο ρόλος είναι αρνητικός, τότε παραπέμπει σε ειρωνεία, απαξίωση, συσσωρευμένη αγανάκτηση, κλπ.

Σημείωση

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο ακραίος όρος αγία εκφέρεται με εμφατική διάθεση.

  1. Η Αγία Οικογένεια έχει ανάγκη το πένθος, τόσο όσο είναι απαραίτητο για να ανεβάσει την τηλεθέαση... Η Αγία Οικογένεια στην πατρίδα μας είναι μόνη της. Της ανήκουν μόνο όσα τετραγωνικά έχει ένα τηλεοπτικό στούντιο.
    Δες
    Ο λόγος για το δημοσιοκαφρικό κύκλωμα.

  2. Η Γενιά των 700 ευρώ αντιμέτωπη με την Άγια οικογένεια των 700 χιλιάδων στρεμμάτων. Δες
    Ο λόγος για το βαλτοπαίδι.

  3. Η Άγια οικογένεια προτύπων και οι κλώνοι της
    Δες

  4. Το 1865, η Julia Margaret Cameron φωτογράφισε τη δική της Αγία Οικογένεια. Την έκλεισε σε έναν νοητό κύκλο.
    Δες
    Ο λόγος για την οικογένειά της.

  5. Οι εντιμότατοι εισαγγελείς, η αγία οικογένεια Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ και η SIEMENS.
    Δες

  6. Κίνημα αντιπαράθεσης με την αγία οικογένεια των ιμπεριαλιστών.
    Δες

  7. Η αγία οικογένεια των κουμπάρων, των Μαντούβαλων, των Τσιτουρίδηδων... Δες

Παράρτημα
Σχετικό ανέκδοτο

Μια αγία οικογένεια σαν όλες τις άλλες. Αγαπημένη, θεοσεβούμενη, ευτυχισμένη. Κανείς δεν ήταν ικανός να διαταράξει την οικογενειακή γαλήνη. Μέχρι που ένα πρωί στο μπρέκφαστ η δεκάχρονη κόρη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είμαι πια παρθένα»!

ΘΑΝΑΣΙΜΗ σιγή απλώθηκε σ' όλο το σπίτι. Κι ύστερα άρχισαν οι φωνές, οι επιπλήξεις, οι μαχαιριές, το ξεκατίνιασμα.
Αφού άλλαξε δέκα χρώματα ο μπαμπάς, άρχισε να ουρλιάζει απευθυνόμενος προς τη μαμά: «Εσύ φταις μωρή! Εσύ την έκανες έτσι. Σε βλέπει που ντύνεσαι σαν πόρνη, που βάφεσαι λες και θα βγεις για πιάτσα στη Συγγρού. Ο,τι είναι η μάνα γίνονται και οι κόρες. Βρίζεις συνέχεια και πετάς σεξουαλικά υπονοούμενα μπροστά στο παιδί. Εσένα μιμείται η μικρή»!

ΣΤΗ συνέχεια ο πατέρας γυρίζει προς την 20χρονη αδελφή της:
«Κι εσύ φταις τσουλάκι! Που πηδιέσαι στον καναπέ μ' εκείνον τον μαλλιά με τα σκουλαρίκια κάθε φορά που λείπουμε απ' το σπίτι. Νομίζεις ότι δεν σε βλέπει η μικρή; Ή ότι δεν καταλαβαίνει; Πουτανάκι είσαι! Ίδια η μάνα σου. Αχόρταγη. Τις προάλλες κάτι έψαχνα, άνοιξα το συρτάρι του γραφείου σου και βρήκα έναν δονητή! Πώς να μεγαλώσει σε τέτοιο μπουρδελόσπιτο ένα παιδί;»

ΜΕΤΑ ήρθε η σειρά της μαμάς να ουρλιάξει διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά της:
«Μια στιγμή! Μια στιγμή... Κοίτα ποιος τολμάει να μιλάει! Εσύ, που ξοδεύεις τον μισό σου μισθό σε ροζ τηλέφωνα; Εσύ, που γυρνάς κάθε Παρασκευή βράδυ με κόκκινα σημάδια από κραγιόν και ρουφήγματα στον λαιμό; Εσύ, που μας στέλνεις τα Σαββατοκύριακα στη γιαγιά και κουβαλάς εδώ μέσα όλα τα τσουλιά; Τις Ρωσίδες, τις Ουκρανές, τ' αλφαδιασμένα δίμετρα - τις πληρωμένες! Τολμάς να μιλάς εσύ; Που προσεύχομαι μη μας κολλήσεις κάνα παράσημο ... Ή έχεις την εντύπωση ότι δεν έχω καταλάβει πως σου παίρνει δεν ξέρω 'γω τι αυτό το ξέκωλο η γραμματέας σου;».

«ΕΧΕΙ το θράσος», τα βγάζει όλα στη φόρα η μαμά, «αυτό το πορνίδιο να τηλεφωνεί στο ίδιο μας το σπίτι, να σε ζητάει μ' αυτή την τρεμάμενη φωνή, λες και την έχουν φορμάρει δέκα μπετατζήδες. Και το σηκώνει το παιδί σου ρε! Το σπλάχνο σου! Με τέτοιο πρότυπο τι πίστευες ότι θα γίνει η μικρή; Πατέρας είσαι εσύ; Που από τότε που βάλαμε NOVA βλέπεις όλη νύχτα τσοντοκάναλα!».

ΜΕΓΑΛΗ ένταση στο σπίτι πρωί πρωί, μετά τη βόμβα που 'ριξε η κόρη η μικρή. Υπάρχουν οικογενειακά μυστικά που δεν επιτρέπεται ποτέ ν' αποκαλύπτονται μπροστά στα παιδιά. Αφού ξεσπάθωσε, μαλακώνει η μαμά. Βάζει τα κλάματα με λυγμούς, αγκαλιάζει την κορούλα της και με συμπονετικό ύφος ψελλίζει:

«Πες στη μανούλα όλη την αλήθεια. Πώς σου συνέβη αυτό αγγελούδι μου; Σε βίασαν ή προσπάθησες να μιμηθείς τον βρωμιάρη τον πατέρα σου και πήγες με κάποιον συμμαθητή σου; Αγάπη μου! Καρδούλα μου! Μη μου πεις πως ήταν κάποιος οικογενειακός φίλος!... Αυτός ο αλήτης ο Θωμάς ήταν. Το φαντάστηκα εγώ... Αυτό το τομάρι, ο σάτυρος, ο συνέταιρος του πατέρα σου! Που 'χει ριχτεί και σε μένα και στην αδελφή σου... Αυτό το τέρας είναι! Θα πληρώσει, θα πληρώσει ακριβά το κάθαρμα, ο παιδεραστής! Πες τα μου μωρό μου. Μη φοβάσαι. Θα σε προστατεύσω εγώ. Πες τα όλα στη μανούλα»;

ΕΚΠΛΗΚΤΗ η μικρή με την αναστάτωση που προκάλεσε στην οικογένειά της:
«Ο-όχι μαμά. Δεν συνέβη τίποτα απ' όλα αυτά. Απλώς η δασκάλα άλλαξε τον ρόλο που μου είχε αναθέσει για το σκετσάκι των Χριστουγέννων κι από παρθένα Μαρία είμαι πλέον βοσκοπούλα».

(από GATZMAN, 12/04/09)Αγία οικογένεια. Το φωτοστέφανο λείπει μόνο! (από GATZMAN, 12/04/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία