Πολυχρηστικός όρος. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ομόριζο και συναφές σφαγή (όρο πιο politically correct, που έχει καθιερωθεί σχετικά ευρέως και στο γραπτό λόγο).

Σφάξιμο είναι:

 1. Η συνουσία, το γαμήσι, ο πήδουλας. Εξ ου και σφάζω = γαμάω. Εν προκειμένω δλδ το σφάξιμο ταυτίζεται με το σφίξιμο, ενώ το σφάζω με εκφράσεις όπως σφίγγω, ξεκατινιάζω, της τον σφυράω, της πατάω ένα, της ξηγάω τ' όνειρο, την κάνω μάγκα, την παίρνω, της τον ακουμπάω, της αλλάζω τα υδραυλικά, της κάνω γενικό σέρβις, της πετάω τα μάτια όξω κλπ κλπ. Κλασικός ο διάλογος: «το 'σφαζες το μωρό; - στο γόνατο».

 2. «Ρίξιμο» σε συναλλαγή. Όταν ο εις εκ των δύο συναλλασσομένων αποκομίζει δυσανάλογα οφέλη σε σχέση με αυτά που προσφέρει, λέμε οτι σφάζει τον άλλο. Ειδικότερα, ο όρος παίζει πολύ σε πιάτσες τοξικομανών. Είναι η άσχημη ξήγα στο νταραβέρι, όταν παίρνεις μικρή ποσότητα ή κακής ποιότητας σταφ σε ακριβή τιμή. Σφαξίματα τέτοιου είδους θα συμβαίνουν καθημερινά, όσο υπάρχουν φρικαρισμένοι χαρμάνηδες, οι νούμερο ένα εθελοντές για σφάξιμο. Στης παραμύθας την ποδιά σφάζονται παλικάρια. Tα σφαξίματα κατ' εξακολούθηση είναι μάλλον επικίνδυνη μπίζνα. Δεν παίζεις έτσι με την αρρώστια του καθενός. Παίζει καμιά μέρα να σε βρουν πεταμένο σε κανά χαντάκι ή καμιά χωματερή.

 3. Εγχείρηση, χειρουργική επέμβαση. Η λαϊκή αντίληψη ήθελε ανέκαθεν τους γιατρούς σκιτζήδες, κομπογιαννίτες, τσαρλατάνους, χασάπηδες. Πριν το 19ο αιώνα κανείς δε τα αμφισβητούσε αυτά, κι ο γιατρός ήταν ο εύκολος στόχος της κάθε είδους σάτιρας (π.χ. Μολιέρος). Τα τελευταία 150 περίπου χρόνια όμως, το ιατρικό επάγγελμα κέρδισε αναπάντεχα αξιοσημείωτο κοινωνικό κύρος, σε φάση που οι γιατροί να θεωρούνται ως ένα είδος «ιερών αγελάδων» των σύγχρονων κοινωνιών. Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι όπως ο Michel Foucault («Η Γέννηση της Κλινικής») μας άνοιξαν τα μάτια και καταλάβαμε οτι τελικά δεν έχουν αλλάξει και τόσο τα πράγματα σε σχέση με την προνεωτερική εποχή και πως οι δόχτορες κοιτάνε πριν απ' όλα την παρτάρα τους και πως θα τα κονομήσουν στη δική μας την καμπούρα..

 1. - Μαλάκα έχεις πάρει πρέφα την αδερφή του Νίκου πως μεγάλωσε; Μπουμπούκι σε λέω... Άνετα την έσφαζα.
  - Μαζέψου ρε σάτυρε, ούτε δώδεκα δεν είναι το κοριτσάκι.
  - Ε και; Άλλες σ' αυτή την ηλικία έχουν κάνει και παιδιά. Ξύπνα αγόρι μου, ζήσε στην πραγματικότητα..

 2. - Μάστορα τώρα που είδες τους χώρους, δε μου λες και πόσο θα πάει το κουστουμάκι για να κάνω και γω τα κουμάντα μου;
  - Για σένα κύριος έχω τιμούλα σπέσιαλ, 750 φράγκα όλα κομπλέ. Και μην το πεις πουθενά αυτό, σύμφωνοι;
  - Τι με λες ρε μάστορα τώρα; Θες εφτάμιση κατοστάρικα για να βάψεις δυο δωμάτια 40 τετραγωνικά; Αυτό είναι σφάξιμο απ' τα λίγα..
  - Εμένα που με βλέπεις είμαι μπογιατζής πολυτελείας.. Τώρα για να καταλάβεις άφησα δουλειά στην Εκάλη για να 'ρθω εδώ.. Βίλα διώροφη 500 μέτρα, και μου λες τώρα συ για το δυάρι..

 3. - Τι έγινε ρε μπόι μ' εκείνο το φίλο σου το νταραβεριτζή, θα μας φέρει τίποτα απο κείνο το σταφ που ήπιαμε τις προάλλες;
  - Φίλε τέτοιες καθαρές κόκες δε σκάνε κάθε μέρα.. Έκατσε μια φορά το καλό, δε σημαίνει οτι θα 'ναι συνέχεια έτσι.
  - Και τώρα;
  - Έχει κάτι, πιο δεύτερο βέβαια... Αν ενδιαφέρεσαι πες μου, 70 το γραμμάριο.
  - Σιγά μη του πάρουμε και τσιμπούκι του μαλάκα... Τέτοιο σφάξιμο εδώ δεν περνάει, έτσι να του πεις.
  - Είσαι νέοπας, γι' αυτό τα λες. Έτσι είναι τα νταραβέρια, χαλάρωσε, θα μπεις στο πνεύμα..

 4. - Μαλάκα Μήτσο τουμπάνιασες... Τέζα είσαι, μπράβο. Δούλεψε το φάρμακο βλέπω..
  - Ναι ρε φίλε, ο τελευταίος κύκλος καλά με πήγε. Αλλά τσιγκουνεύτηκα να μπω αποκατάσταση και με χτύπησε στο βυζί. Γαμώ τη γυναικομαστία μου μέσα..
  - Νταξ ρε φίλε δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Δεν παίζει να πάρεις τώρα κανά Nolvadex και να φύγει;
  - Παπαριές αγόρι μου, τώρα μόνο σφάξιμο με σώζει. Πάω το κόβω το γαμοβυζί και ησυχάζω μια και καλή.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία