Παλιός σλανγκικός τρόπος για να πεις «και τα λοιπά».

Ως γνωστόν, ο κεντροαριστερός χώρος χαρακτηρίζεται για την πολυδιάσπασή του. Αν η Δεξιά μοιάζει με μια Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που μπαίνουν όλοι στο μαντρί (στις μέρες μας εξαιρετικά σχετικό κι αυτό), ο αριστερός χώρος μοιάζει περισσότερο στην πολυδιάσπαση των προτεσταντικών σεκτών και παραφυάδων. [Αν και, βέβαια, το (προς λημματογράφηση) κουκου (-ε ή ό,τι άλλο) είναι κι αυτό μια εκκλησία].

Ιδίως στα 80ς υπήρχε μια πολυδιάσπαση, στην οποία ο Χάρρυ Κλυνν αναφερόταν στον δίσκο «Μαλακά» ως: «Θέλω να ευχαριστήσω το κουκουέ εσωτερικού, το κουκουέ εξωτερικού, το κουκουέ μουλού, το λουμουκουκουέ, του μουκουκουελού, το λουκουκουεμού, το κουκουελουμού, το λουμουκουκουέ, το κουκουεμπουλκουμέ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις άμα λάχει ναούμ».

Οπότε επειδή είναι εκ προοιμίου αδύνατον να αριθμήσει κανείς τα αριστερά σχήματα, κοτσάρει στο τέλος το «και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», για να ξεχωρίσει τις «δυνάμεις της Αριστεράς και της Προόδου» από τις δυνάμεις της Δεξιάς και της Συντήρησης.

Εννοείται ότι η χρήση της φράσεις σατιρίζει μια ευρεία αριστερή ρητορεία κατά την οποία το πολιτικό φάσμα διχοτομείται έτσι απλά. Αλλά χρησιμοποιείται ειρωνικά και από αριστερούς για να καυτηριάσουν δυνάμεις που προφάνουσλυ δεν είναι δημοκρατικές.

Σταδιακά, φτάνει να σημαίνει ό,τι και το «και τα λοιπά». Συνώνυμα: «και άλλα δαιμόνια», από το βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές «Περί Έρωτος και άλλων δαιμονίων» (και τα δαιμόνια είναι δύσκολο να τα απαριθμήσεις, τόσο εκτενή λίστα που διαθέτουν).
«και ταλιμπάν»: Ο υποτίθεται κυπριακός τρόπος να πεις «και τα λοιπά», κινδυνεύοντας να σε μπαγλαρώσουν στο Γκουαντανάμο.

  1. Ο όρος «λαμογιά» έχει πάρει ευρύτερη έννοια για να σημάνει οποιαδήποτε διαπλοκή, μίζα, ζήμα, βαλτοπαίδι, βία και νοθεία, και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Δες εδώ.

  2. Η Χορταρού, ο Γιαουρτάς και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Δες εδώ.

  3. Ακούστε ονόματα στον Παναθηναϊκό: Εμπέντε, Γκαλίνοβιτς, Γκονζάλες, Μόρις, Άντοσόν, Μπόβιο, Μπίσκαν και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.
    Δες εδώ.

  4. Τους υποδέχθηκαν αρκετοί ψηφοφόροι του Κακλαμάνη (ΜΑΤ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις).
    Δες εδώ.

(από Khan, 27/04/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία