Από την δεύτερη γενιά ανθρώπων, γιατί ο Αδάμ ήταν κωλόφαρδος και γιατί η εξήγηση των πρωτόπλαστων μας βολεύει περισσότερο, όλοι μα όλοι οι άντρες που αποφασίζουν να κρεμα-- παντρευτούν έχουν ένα πρόβλημα: την αίσθηση της χαμένης ελευθερίας. Αμέσως μετά πάει το πρόβλημα της πεθεράς. Είναι ό,τι είναι και η μαμά του άντρα μόνο που αυτή δεν ανέχεται τα λερωμένα σώβρακα του, δεν τον θεωρεί το καλύτερο πράμα που συνέβη στον κόσμο και ούτε του μαγειρεύει τέτοιο «παστίτσιο που δεν θα βρει πουθενά αλλού». Οπότε μένουν μόνο οι ιδιότητες του αρχιφύλακα και της συνείδησης που αφειδώς προσφέρεται γιατί ο άντρας μόνος του δεν διαθέτει.

Από τις παραπάνω ιδιότητες προέρχεται και η φράση όσα βλέπει η πεθερά. Η φράση έχει το νόημα της τσαπατσιουλιάς, κάτι που θα το κάνεις μόνο και μόνο για να πεις ότι έγινε χωρίς να υπάρχει ουσία, χωρίς να έχει γίνει η δουλειά σωστά, χωρίς κόπο και, αν είσαι και γκραν γαμάω τύπος χωρίς να το κάνεις ούτε καν εσύ. Απλά κάνεις επιφανειακά «δουλειές του ποδαριού» ώστε ο αστυφύλακας-ελεγκτής της δουλειάς σου, που συνειρμικά παρομοιάζεται με την πεθερά σου, να δει πως όλα βαίνουν καλώς. Αφού συνέλθεις από την έκπληξη της αμεσότητας του ορισμού που αρκετά ξεδιάντροπα σου μιλάει σε β' ενικό και, αν το διαβάζεις στις 3 το μεσημέρι, σου λέει και την ώρα, μπορείς να επισκεφτείς το πλησιέστερο νοσοκομείο, μεγάλο δημόσιο έργο ή να κάνεις μια βόλτα μια βροχερή μέρα σε 2-3 γειτονιές για να δεις τι εννοεί ο ορισμός. Κι αν το κάνεις δεν χρειάζεται να τον διαβάσεις αλλά τώρα είναι αργά.

Αν και κυρίως λέγεται για οικιακές δουλειές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάθε είδους προχειροδουλειά. Συντάσσεται με το ρήμα «κάνω».

- Ρε Τάκη τι έγινε; Πότε πρόλαβες και τελείωσες με την Κούλα;
- Δεν είχα όρεξη, όσα βλέπει η πεθερά έκανα. Έβαλα το λάστιχο, μπήκα δυο-τρεις φορές, έκανα πως ήρθα σε οργασμό και έφυγα.
- Σώπα ρε; Προσποιήθηκες οργασμό;
- Ναι ρε, ούτε που το κατάλαβε. Είπα 3 φορές περισσότερα αχ από ό,τι λέω κανονικά, σούφρωσα τα χείλη, ανέπνεα σαν να είχα τρέξει κανά χιλιόμετρο, της χάιδεψα το πρόσωπο και της είπα ότι σήμερα έδωσε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές.
- Ναι ρε φίλε, ωραία το έπαιξες, πού να το καταλάβει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία