To λήμμα το μεταχειριζόμαστε όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψη ενός προσώπου, αντικειμένου, ιδέας, καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.α. που βλέπουμε να απειλείται με ευτελισμό λόγω της αντιγραφής ή παραλληλισμού με κάτι υποδεέστερο ή προσπάθειας μίμησης από κάποιον ατάλαντο, ιδίως όταν πρόκειται για καλλιτεχνική δημιουργία.

Επίσης, με το λήμμα αυτό εκφράζουμε την ιερή αγανάκτηση που μας κυριεύει όταν βλέπουμε κάτι που για εμάς είναι άγιο και καρασπέκ, να αντιμετωπίζεται από άλλους (αποκαλούνται και γιδαραίοι) χωρίς τον ανάλογο σεβασμό, όπως για παράδειγμα περιγράφεται στο λήμμα «Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα, τώρα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια.».

  1. Μα είναι δυνατόν; Στο CD της η Στέλλα Ζαμπετάκου του Fame Story 18, εκτελεί - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τον ύμνο «Ι put a spell on you» των CCR. Πρέπει να επέμβει ο ΟΗΕ, με τέτοια ιεροσυλία!

  2. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, ένας ιδιοκτήτης μιας Lamborghini Murcielago στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να πάρει άδεια και να τη χρησιμοποιεί ως ταξί. Φυσικά, η Lamborghini κινήθηκε αμέσως εναντίον του με όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει την ιεροσυλία.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία