1. Εξάρτημα-εργαλείο συγκράτησης, γνωστό κυρίως από τους ηλεκτρονικούς.

Στην ουσία είναι ένα μεταλλικό μανταλάκι με οδοντωτά άκρα μπροστά και μονωμένα τα πίσω (μύδι #1). Το ένα από τα δύο πίσω άκρα είναι ενωμένο είτε με καλώδιο, είτε με ένα σταθερό στέλεχος (μύδι #2), όπου (αυτό το τελευταίο) βοηθάει αργυροχρυσοχόους, μοντελιστές, ηλεκτρονικούς και λοιπούς να συγκρατούν προς επεξεργασία διάφορα μικροαντικείμενα, εξαρτήματα και τέτοια.

Αν το ένα από τα δύο πίσω άκρα τώρα είναι ενωμένο με καλώδιο, το άλλο άκρο του θα καταλήγει είτε σε άλλο κροκοδειλάκι (μύδι #1α) (ώστε να γίνονται πρόχειρες ηλεκτρολογικές συνδέσεις, όπως για παράδειγμα όταν μένουμε από μπαταρία και εξυπηρετικός άνθρωπος μας δίνει λίγο ρεύμα από την μπαταρία του[μύδι #1αα]), είτε σε υποδοχές για ηλεκτρονικό πολύμετρο (μύδι #1β) (ώστε να πιάνει το προς μέτρηση σημείο με αποτέλεσμα σταθερότερη μέτρηση).

Η ονομασία προήλθε από το σχήμα που θυμίζει το κεφάλι του γνωστού ερπετού.

2. Τα είδη ένδυσης της εταιρίας Lacoste, λόγω του λογοτύπου της (μύδι #3).

3. Είδος ανυψωτικού μηχανισμού (γρύλου) που κάνει την εμφάνισή του σε όλα τα βουλκανιζατέρ και τα συνεργεία αυτοκινήτων (μύδι #4).

Τα κύρια σημεία του γρύλου είναι ο λεβιές, ο υδραυλικός μηχανισμός και το σημείο ανύψωσης. Έτσι η κίνηση από το λεβιέ μεταφέρεται μέσω του υδραυλικού μηχανισμού στο σημείο ανύψωσης με τρόπο που βασίζεται στην αρχή λειτουργίας της τρόμπας.

Έχει επικρατήσει λόγω της ευχρηστίας του και της αντοχής του. Διαθέτει ροδάκια και μεταφέρεται εύκολα ελκόμενος από το λεβιέ με τον οποίο γίνεται και η ανύψωση ενώ αντέχει την κακομεταχείριση του συνεργείου και τα μεγάλα βάρη αυτοκινήτων και ημιφορτηγών.

Πιθανολογώ ότι η ονομασία δόθηκε από την νοητή ομοιότητα με το γνωστό ερπετό παραλληλίζοντας τις ρόδες με τα πόδια του ζώου και τον λεβιέ με την ουρά του.

4. Πεταλουργικό εργαλείο το οποίο μοιάζει με ιδιόμορφη μεγάλη πένσα και επιτυγχάνει την σύσφιξη του πετάλου, μετά την τοποθέτηση και το κάρφωμά του στην οπλή (δηλαδή έτσι + μύδι #5).

Κι εδώ έχουμε την προέλευση της ονομασίας από την, κατά κάποιο τρόπο, ομοιότητα με το εν λόγω ζώο.

 1. Πανεύκολο! Απλά με ένα κροκοδειλάκι, αυτό με το καλώδιο, ένωσε τις δυο επαφές και δες αν δίνει τάση 5V, αν όχι θα φταίει 'κείνο 'κει το παπαράκι που είναι πίσω από την δίοδο που είναι δεξιά από την φακή.

 2. Όλο δεν έχει δουλειά και δεν έχει δουλειά ο Παναγιωτάκης και όλο με κροκοδειλάκια σκάει στη καφετερία!

 3. - Ρε μάστορα, αφού το ανυψωτικό δεν κουνάει τι το έβαλες πάνω το αμάξι;
  - Α, ναι. Ε, κατέβασ' το απ' το ανυψωτικό, πάρε τα τέσσερα κροκοδειλάκια, σήκωσε και χώσου. Άντε!
  - (Η ασφάλεια πάει περίπατο γμτπνγμ!)

 4. Τέλος, με το κροκοδειλάκι σφίγγουμε το πέταλο στην οπλή, λιμάρουμε, γυαλίζουμε και είμαστε έτοιμοι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Επίσης:

 1. Είδος καρυοθραύστη με δαγκάνες που θυμίζουν κροκόδειλο.

 2. Όπως αναφέρθηκε σε σχόλια, το κροκοδειλάκι είναι το σήμα της εταιρείας ρουχισμού Lacoste, οπότε συνεκδοχικά είναι και το ρούχο Λακόστ ή και αυτός που το φοράει. Σε μια κάπως παρωχημένη εποχή η Λακοστιά ήταν, (όπως γνωρίζουμε όλοι- δεν φιλοδοξώ να κομίσω μαλάκα εις σλανγκρ), το σύμβολο τον καπιταληστών. Οπότε σε κάποια μακρινή εποχή τα φοράγανε όντως άνθρωποι που ήθελαν να επιδείξουν τον πλούτο και την κοινωνική τους θέση, καθώς ήταν και ακριβούτσικα. Στα νάιντηζ θεωρείτο συνώνυμο του φλωροτρέντουλα, όπως παρατηρεί ο JohnBlack. Στην εποχή μας, νομίζω, ότι μερικές κατηγορίες κροκοδειλακίων είναι οι παρακάτω (μη εξαντλητική λίστα): α) Βλάχος που δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι τα κροκοδειλάκια δεν σημαίνουν πια αυτό που σήμαιναν κάποτε. β) Διανοούμενος που θέλει να απενοχοποιήσει την επίδειξη της καλής οικονομικο-κοινωνικής του θέσης (προφ, άργησε να το κάνει). γ) Για να μην περιπέσουμε σε ερμηνίτιδα, κάποιος που όντως του αρέσει η ποιότητα των Λακόστ, που στο κάτω κάτω 'ν'ν' κακά.... Στην ναϊντίλα υπήρχαν και αστεϊσμοί για κροκοδειλάκια-μαϊμούδες, του στυλ κροκοδειλάκι με δυο ουρές, κροκοδειλάκι με κλειστό στόμα κ.ο.κ.

 1. - Ρε Μήτσο τσίμπα λίγο το κροκοδειλάκι να σπάσουμε κανά καρύδι.
  - Δεν σου φτάνει η γυναίκα σου;

 2. Τι θέλει να παραστήσει δηλαδή ο βέλτσουλας με το κροκοδειλάκι;

(από Khan, 15/12/10)Κροκοδειλάκι εν καιρώ κρίσεως. (από Khan, 20/01/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Αναφερόμενος στην επαγγελματική αργκό, είναι ένα κομμάτι καλώδιο περίπου 20 με 30 εκατοστά που έχει κολλημένα με καλάι συνήθως 60 μόλυβδο και 40 κασσίτερο σαν κράμα μαθές, δυο ελατηριωτούς ακροδέκτες που ομοιάζουν με κροκόδειλο και ιδιαίτερως στα σαγόνια του.

Η χρησιμότητά αυτού του εργαλείου στους ηλεκτρονικούς και ηλεκτρολόγους είναι να επιτυγχάνουν μια λυόμενη ηλεκτρολογική σύνδεση χάριν δοκιμών.

Ο όρος αναφέρεται και σε ένα ανυψωτικό υδραυλικό μηχάνημα που λέγεται και γρύλος και χρησιμεύει στην ανύψωση των οχημάτων.

- Παναγιωτάκη, πιάσε ρε αυτό το κροκοδειλάκι.
Ο Παναγής το πιάνει και κοιτά τον μάστορα για περαιτέρω οδηγίες
Και ο μάστορας λέει: - Α εντάξει, δεν είναι αυτό με τα 3000 volt.

(από ο αυτοκτονημενος, 15/12/10)(από ο αυτοκτονημενος, 15/12/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Στο ίδιο νοηματικό πλαίσιο με τον υφιστάμενο ορισμό, κροκοδειλάκια είναι οι απολήξεις καλωδίων με δαγκάνες που τους επιτρέπουν να γαντζώνονται σε πόλους μπαταρίας, σε άλλα καλώδια κλπ.

Κροκοδειλάκια, έτσι σκέτα, είναι ειδικά τα καλώδια με τέτοιες απολήξεις που χρησιμοποιούνται για να πάρουμε ρεύμα από άλλο αυτοκίνητο, αν έχει μείνει το δικό μας από μπαταρία.

Αυτονόητη η προέλευση από τις δαγκάνες του κροκόδειλου.

 1. Από εδώ:

Χρειάστηκε να βγάλω τους πόλους της μπαταρίας για check-up της μπαταρίας και μάλλον επειδή έβαλα πρώτα τον αρνητικό πόλο(-) κ μετά τον θετικό(+),μου ξανακλείδωσε το κοντέρ στα 999999. Αυτό το φαινόμενο είναι ΑΙΣΧΟΣ! Δεν γίνεται με το παραμικρό να κλειδώνει το κοντέρ. Το ίδιο έπαθα τις προάλλες με την μπαταρία που με άφησε κ επίσης απ' ό,τι έμαθα μπορεί να συμβεί με δανεισμό από άλλο όχημα (κροκοδειλάκια) κ τώρα βγάζοντας απλά τους πόλους!

 1. Από εδώ:

Οπότε αν δεν σκάσω τα 70 ευρώ για να κάνω αυτήν την μετατροπούλα, δεν πρόκειται να μπορέσω να φορτίσω την μπαταρία χωρίς να την βγάλω, σωστά; Αφού η μπαταρία χρειάζεται οπωσδήποτε βγάλσιμο στην περίπτωσή μου, τότε απλά αγοράζω τον φορτιστή, βγάζω την μπαταρία, την συνδέω στο φορτιστή με τα κροκοδειλάκια και τελείωσα, έτσι;

 1. Απόσπασμα εμπορικού καταλόγου από εδώ - τα καλώδια δεν αφορούν μπαταρίες αυτοκινήτου:

ΣΕΤ 10 ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΜΕ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ 5 ΧΡΩΜΑΤΑ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Είδος χειρουργικής λαβίδας με μακριά σκέλη, μεγάλο άνοιγμα και μακριά σειρά μεγάλων δοντιών σε κάθε ένα από τα σκέλη του.

(κατά τη διάρκεια χειρουργείου):

- Μόλις κόψω την περιτονία, συγκράτησε την ωοθήκη με το κροκοδειλάκι, αλλά μη τη ζουλάς πάρα πολύ, μη μας πάρουνε τίπτις ζουμιά. γκε-γκε;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία