α) Λέγεται όταν κάποιος ψάχνει αφορμή να φέρει την κουβέντα σε προσφιλές του θέμα και να ξεκινά έναν (συνήθως) μονόλογο που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές έως τώρα, με αποτέλεσμα να γίνεται πρηξαρχίδης (παραδείγματα 1-3).

(Θυμηθείτε τον Σπύρο στους «Απαράδεκτους» που έψαχνε ευκαιρία να μιλήσει για το Πολυτεχνείο και τους αγώνες του).

β) Έπίσης για τους πολιτικούς που λεν τα ίδια και τα ίδια, ή λεν όλοι τα ίδια για να μην παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή, ή έχουν ετοιμάσει το «ποίημα» και ξεφεύγουν από αυτό όποια ερώτηση και αν τους κάνουν (παράδειγμα 4).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει περίπου την ίδια σημασία με την καραμέλα.

  1. - Αυτό που λες μου θυμίζει τότε που είχα πάει στην Γερμανία …
    - Έβαλε πάλι την κασέτα με την Γερμανία …

  2. - … Επειδή κάποιοι αλλοδαποί εγκληματούν δε σημαίνει ότι όλοι τους είναι εγκληματίες
    - Έβαλε πάλι την κασέτα με τον ρατσισμό...

  3. - Δώσε κανένα φράγκο, θέλω να πάρω παπούτσια.
    - Κι άλλα παπούτσια; Τόσα ζευγάρια έχεις. Το ξέρεις ότι ο παππούς σου…
    - Ωωωχ! μην βάλεις πάλι την κασέτα με τον παππού που πήγαινε ξυπόλυτος στο σχολείο… κρατάει ένα τέταρτο και εγώ βιάζομαι.

  4. Βουλευτής της αντιπολίτευσης που εμφανίστηκε στην τιβί με σκοπό να μιλήσει για την εξεταστική, αλλά η εκπομπή άλλαξε θέμα λόγω επικαιρότητας, σε οποιαδήποτε ερώτηση του δημοσιογράφου (οικονομικά / εκλογές / μεταναστευτικό / εξωτερική πολιτική / βάλε-ό,τι-άλλο-θες) απαντά: «μπλα μπλα (μας κοίμισε) … αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι … μπλα μπλα (μας ξανακοίμισε) … δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας, αλλά η παραπομπή πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς στοιχεία».
    Τηλεθεατής:
    - Έβαλε πάλι την κασέτα με τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

(από perkins, 27/09/10)

Βλ. και βάζω την κασέτα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Σε καθαρά μουσικό κόντεξτ, η κασέτα είναι το στανταρισμένο και σταθερά επαναλαμβανόμενο (χωρίς καμία απόκλιση) μουσικό ρεπερτόριο ή πρόγραμμα, είτε μιλάμε για συγκροτήματα, είτε για ντιτζεϊλίκι (κλαμπάτο ή ραδιοφωνικό), είτε ακόμη και για τη λίστα με 100 mp3 που υπάρχει στο λάπτοπ δίπλα από το ταμείο σε διάφορες καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια κλπ.

Η πρακτική της κασέτας δηλώνει αφενός τον εφησυχασμό και την αδιαφορία του εκάστοτε μουσικό/ ντιτζέι/ ιδιοκτήτη που, έχοντας σταντάρει το κοινό ή την πελατεία του, αδιαφορεί για τις μακροχρόνιες συνέπειες της επανάληψης (το πολύ το κυρ' ελέησον το βαριέται κι ο παπάς, πόσο μάλλον οι θαμώνες), που μολαταύτα κάποια στιγμή αρχίζουν να εκδηλώνονται, αφετέρου την παντελή απουσία έμπνευσης ή έστω επιθυμίας για καλλιτεχνική αναζήτηση ή εξέλιξη, η οποία αργά ή γρήγορα είναι μοιραίο να οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα.

Βλ. και κονσέρβα.

Tι περίμενες; Το τιθόρα έχει πιο κασέτα πρόγραμμα κι απ' το Ρηβέντζ (εκεί τουλάχιστο βάζει και μίσφιτς μια στο τόσο). Πού να το ξέρουν οι θαμώνες του; (Εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ως κασέτα στην ποδηλασία χαρακτηρίζεται το σύνολο των γραναζιών ταχυτήτων στον πίσω άξονα.

Η κασέτα του ποδηλάτου μου έχει 9 γρανάζια.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε