Επίσης, είναι και υποκατηγορία του καλημεράκια και του καληνυχτάκια στο Φέισμπουκ και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φόρα στο Ίντερνετ. Ο καλησπεράκιας είναι αυτός που προσπαθεί να πιάσει κουβέντα σε αργές βραδινές και νυχτερινές ώρες, κατ' ελπήδα με σέξι καυλίτσες. Η διαφορά από τον καληνυχτάκια είναι ότι ο τελευταίος έχει κάποια μόνιμα θύματα που από την περιωπή που του προσφέρει η εξοικείωση και η «δέσμευση» τα καληνυχτίζει ανελλιπώς κάθε νύχτα όταν τελειώνει η ιντερνετική μέρα, ενώ ο καλησπεράκιας προσπαθεί να ανοίξει κουβέντα για να προσπορίσει οφέλη.

Εξάλλου, ο καλησπεράκιας μπορεί να καλησπερίζει μια ολόκληρη διαδικτυακή κοινότητα (και σε φόρα) και το τερματίζει όταν βάζει και ρομαντικές εικόνες με την λέξη «καλησπέρα» βλ. μήδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καλησπεράκιας έχει στοιχεία και από τον έτερο ορισμό του John Black, αν πρόκειται για κάποιον που είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να καλωσορίζει νέα μέλη σε ένα φόρουμ ή άλλη διαδικτυακή κοινότητα.

  1. Θέμα: Καλησπερακιας. Καλησπερα και καλη βραδια σε ολο το forom....την αγαπη σας κυρ αστυνομοι γιατι δεν φταιμε που τρεχουμε πολυ οι πισοκουνες λοιπον λοιπον ...Καλησπερα και απο εμενα να με καλωσορισω στο club και εγω..... (Εδώ).

  2. Μπορεις ανετα να γινεις εσυ ενας admin , φυσικα και ενας καλησπερακιας , οπως και να εχει ενας καλως κριτης για το τι γραφει ο καθενας που το γραφει και γιατι , αλλα να μαθεις να δινεις καλες και στοχοστικες απαντησεις , χωρις γευση ειρωνιας αλλα και λιγοψυχιας !!! (Εδώ).

  3. Καλό το να είσαι καλημεράκιας, καλησπεράκιας, καληνυχτάκιας στο ΦουΜπού, αλλά αν δεν έχεις και μια ωραία φωτό προφίλ με μπλε μάτια και γυμνασμένο σώμα, γκομενάκι δεν πρόκειται να χτυπήσεις.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο κράχτης που είναι στημένος έξω από κυριλέ καφετέρια και προσπαθεί να ψαρέψει πελάτες.

Πρώτη κουβέντα που λέει, είναι το «καλησπέρα σας, μπορώ να εξυπηρετήσω / βοηθήσω σε κάτι;», εννοώντας ότι προτίθεται να σου βρει τραπέζι να κάτσεις, γλιτώνοντάς σε έτσι από το να ψάχνεις μόνος σου μέσα στο αλαλούμ / πανικό / πατείς με πατώ σε, που και καλά επικρατεί στο μαγαζί.

Παίζει όμως ο καλησπεράκιας να ξεκινήσει την επαφή με τον υποψήφιο πελάτη, λέγοντας κάτι πιο ξεκαρφωτικό, όπως ένα σκέτο-νέτο «Καλησπέρα σας!» ή ακόμα καλύτερα «καλησπέρα, τι κάνετε;» (!) Βασικά, ο καλησπεράκιας φέρεται αναλόγως του προφίλ που το μαγαζί θέλει να περάσει. Στα μαγαζιά που την έχουν δει πολύ high-class κι έτσι, η προσέγγιση είναι εννοείται πολύ κουλ και αφ' υψηλού, σε στιλ «δεν σ' έχουμε ανάγκη, το μαγαζί είναι τίγκα ούτως ή άλλως, χάρη σου κάνουμε και που σου μιλάμε». Τότε οι καλησπεράκηδες είναι συνήθως θηλυκού γένους, κάτι καυλίτσες σκέτη αμαρτία...

Σε πιο μπας κλας καταστάσεις, ο καλησπεράκιας μπορεί να γίνει πιο επιθετικός και φορτικός στην προσέγγισή του, σπυρί στον κώλο ένα πράμα, π.χ. έλα κολλητέ, θα σε φτιάξω, το καλύτερο τραπέζι θα 'χεις, όλα τα μωρά στα πόδια σου... Ή προσπαθεί να σου πιάσει κουβέντα για άσχετα θέματα, π.χ. ωραίο το πουκαμισάκι φίλος, πού το χτύπησες; Αυτοί οι καλησπεράκηδες είναι κατά κανόνα πιτσιρικάδες που δουλεύουν για τρεις κι εξήντα, σε αντίθεση με τις κυριλογκόμενες που αναφέραμε ανωτέρω. Πιο πολύ δουλεύουν για το χαβαλέ τους.

Ο πολίτικαλjυ κορρέκτ όρος για τους καλησπεράκηδες / κράχτες, είναι υποδοχή, π.χ. ο Σλανγκόπουλος τα βράδια δουλεύει υποδοχή σ' ένα μαγαζί στο Θησείο. Ο όρος υποδοχή είναι όμως ευρύτερος, διότι καλύπτει και άτομα που εργάζονται εντός του μαγαζιού (εν προκειμένω κλαμπ ή μπουζουκομάγαζο) και κατευθύνουν όσους έχουν κάνει κράτηση προς τα ρεζερβουάρ τραπέζια τους.. Ενώ ο καλησπεράκιας είναι πάντοτε στο πεζοδρόμιο, όντας συνεπώς σε κατώτερη ιεραρχικά θέση από την ορίτζιναλ υποδοχή...

Το είδος του καλησπεράκια ουδέποτε απαντάται μεμονωμένο. Οι καλησπεράκηδες κάνουν την εμφάνισή τους στις λεγόμενες πασαρέλες ή περατζάδες, δλδ μέρη με πολλές εν σειρά καφετέριες που διαδέχονται η μία την άλλη (Γκάζι, Μικρολίμανο, Θησείο κ.α.). Λόγω του ανταγωνισμού, καθεμία έχει και τον δικό της...

Ο καλησπεράκιας αποτελεί άλλο ένα παραπροϊόν της κατά Baudrillard Kαταναλωτικής Κοινωνίας. Oι υπηρεσίες που προσφέρει, η εν γένει παρουσία του, έχουν μόνο σημειακή αξία. Η χρηστική του αξία είναι μηδαμινή, διότι δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι καφετέριες θα μπορούσαν να υπάρξουν άνετα και χωρίς αυτούς. Το ίδιο και η συμβολική αξία, εφόσον δεν ενσωματώνει κάποιο συμβολικό νόημα. Ο καλησπεράκιας είναι ένα απλό σημείο, υπάρχει μόνο για να φαίνεται.

  1. - Μαλάκα το βράδυ είμαστε για Θησείο, μας περιμένουν εκεί στον πεζόδρομο το μωρό που χτύπησα τις προάλλες μαζί με μια φίλη της..
    - Ώχου, πάλι εκεί... Θα μας ζαλίσουν τ' αρχίδια οι καλησπεράκηδες όπως θα περνάμε...

  2. - Πω ρε φίλε, τους λυπάμαι αυτούς τους καλησπεράκηδες... Όλοι μέρα στημένοι στο πεζοδρόμιο για 3-4 φράγκα την ώρα. Ξεφτίλα...
    - Μην το λες. Κι εγώ έχω δουλέψει καλησπεράκιας για ένα διάστημα μετά το σχολείο. Ξέρεις τι μουνιά είχα γαμήσει;

βρε καλώς τα πιδιά... (από BuBis, 03/09/09)Καλησπέρα! (από BuBis, 07/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία