«Έπαθα μόρφωση»: η μαγεία της έκφρασης έγκειται στην εξισορρόπηση της αντίθεσης μιας κακής και μιας καλής έννοιας, καθαρό γιν και γιανγκ.

Μόρφωση: Πέρα από την απλή μάθηση, αφορά στην γνώση (αλλά και τις διεργασίες που οδηγούν σε αυτή), που δια-μορφώνει τον άνθρωπο ως οντότητα, περιλαμβανομένης της ψυχοσύνθεσης, του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Το θέλουμε.

Παθαίνω: ρήμα που συνήθως συντάσσεται με συμφορές, λιγότερο ή περισσότερο ξαφνικές, απροσδόκητες ή τυχαίες (βλ. έπαθα ατύχημα, βλάβη, έγκαυμα, ηλίαση, κάζο, κακό, εμπλοκή, νίλα, κράμπα, υστερία κ.λπ.). Δεν το θέλουμε.

Σο, ορισμός «Έπαθα μόρφωση» ως εξής: Απρόσμενη λήψη πληροφοριών ή γνώσεων, που με ανάγκασαν στην ανάπτυξη αξιόλογης εγκεφαλικής δραστηριότητας (θετικό), αλλά, ήταν περισσότερες από ό,τι ήθελα, ή ήταν άχρηστες, ή δεν ήταν κατάλληλη η ώρα να τις δεχτώ, ή μου πέσανε μαζεμένες (ζόρικο). Εισέπραξα συνεπώς μια κούραση που δεν ήταν ευπρόσδεκτη (ζόρικο), αλλά, σε αντιστάθμισμα, μια ακτίνα πνευματικού φωτός, άγγιξε τους νευρώνες μου ερεθίζοντάς τους ευεργετικά (θετικό).

Αντίστοιχες εκφράσεις – διάφορες περιπτώσεις, μη εξαντλητική λίστα:

  • «Συμφορά που με βρήκε, το ‘μαθα και τούτο, που να μην το μάθαινα.» (Πήξιμο: Παράδειγμα 1),
  • «Μάααστα, το ‘μαθα και τούτο, όχι ότι το ψαχνα, αλλά ε, μια και έτυχε, καλώς τό 'μαθα.» (Ουδετερότητα: Παράδειγμα 2),
  • «Βρε τί μαθαίνει κανείς όταν κάνει παρέα με σοφούςςς» (Ενδιαφέρον - ευχάριστη έκπληξη: Παράδειγμα 3).

    *Ασίστ: ironick από ΔΠ*

Παράδειγμα 1 (από blog): επαθα μορφωση.... λοιπον, η εγκεφαλικη μου δραστηριοτητα των τελευταιων ημερων μπορει ανετα να συγκριθει με αυτην του αινσταιν οταν εψαχνε τη θεωρια της ασχετοσυνης. διαβαζω, [...] ανελαβα τη συνταξη του μπατζετ για την εργασια μου [...]. επισης, ξεκινησα να γραφω στη «φρικηπαιδεια» [...] περαν τουτου, ανελαβα παρουσιασις στα αγγλικα για την επομενη βδομαδα με θεμα την οικονομικη κριση και ψαχνω πληροφοριες και πηγες [...]

Παράδειγμα 2 (από blog): Γενικά, δεν με φοβίζουν τα τρομακτικά όνειρα. Ένα μόνο δεν θέλω να δω ποτέ: Να είμαι λούστρος στη Νέα Υόρκη! Αυτό μου συνέβηκε από τότε που «έπαθα μόρφωση» διαβάζοντας τα παρακάτω για το κραχ του 1929 [...]

Παράδειγμα 3 - (από εδώ): Το γείτσες λοιπόν εγώ νόμιζα ότι ήταν γίτσες εκ του Παναγίτσες. Όπως όταν βήχουμε ακούμε το «Χριστός!». Έπαθα μόρφωση πάλι.

Ισορροπία. Δράκοι. (από Galadriel, 16/09/09)

Σχετικό: παραμόρφωση

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία