Προσωνύμιο της βάσκας Dolores Ibarruri, ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο (pasionaria στα Ισπανικά, λογοπαίγνιο με το pasion - πάθος, παθιασμένη), και αργότερα Γ.Γ. του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Γνωστή από το γνωστό σε όλους σύνθημα της ¡No Pasarán! (δεν θα περάσουν).

Το πασιονάρια χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους, σχολιαστές, πολιτικούς και άλλους με δύο τρόπους όταν αναφέρεται σε:

α. μεταφορικά για γυναίκες, που στον εργασιακό, πολιτικό, ακαδημαϊκό, αλλά και προσωπικό χώρο διακρίνονται για το αγωνιστικό τους πάθος και έχουν αφιερωθεί στον αγώνα για τα πιστεύω τους.

β. ειρωνικά για γυναίκες (αλλά και για άνδρες...) είτε από αντιπάλους τους ιδεολογικά για την δράση τους, είτε για όσους ντεμέκ και καλά σκίζουν τα ιμάτιά τους για την, π.χ., εργατική τάξη, αλλά βασικά είναι Μαρξ εντ Σπένσερ.

  1. Η Μελίνα ήξερε ότι θα γινόταν ηθοποιός από πολύ μικρή, ήταν γραμμένο στο DNA της. Το ότι θα γινόταν η ελληνίδα Πασιονάρια, μπορεί να μην το είχε αντιληφθεί τότε, αλλά ήταν κι αυτό γραμμένο στο DNA της.

  2. Έλα μωρέ την λουλού, μου το παίζει και πασιονάρια! Το πρωί το παίζει εργατοπατέρας και αγωνιστής, αλλά δεν τον έχω δει ποτέ να δουλεύει, ενώ εμείς βαράμε μπιέλα. Άσε να μην μιλήσω και για την μπέμπα που κυκλοφοράει...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία