Η ναφθαλίνη, ή ναφθαλίνιο είναι αυτή η στερεά λευκή και κρυσταλλική ουσία με τη δυνατή μυρωδιά που προέρχεται από την πίσσα του ορυκτού άνθρακα και χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία των μάλλινων ενδυμάτων από τον μπαγάσα το σκόρο που τη βρίσκει να κολατσίζει στην καθισιά του μάλλινες ίνες.

Τα ενδύματα που λέγαμε δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για καιρό, γι' αυτό τα παραμερίζουμε αποσύροντάς τα από την κυκλοφορία, καταχωνιάζοντάς τα στη ντουλάπα παρέα με ναφθαλίνη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τι θα μπορούσε να μυρίζει ναφθαλίνη; Κάτι που κατά την οπτική κάποιων θα μπορούσε να είχε χρηστική αξία κάποτε.

Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για:

  • Ετοιμόρροπα κτίσματα, παλιομοδίτικα αντικείμενα, μηχανήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας (που αποδεικνύονται πλήρως ακατάλληλα για τη σημερινή εποχή. Μόνο ένας παλιατζής κι ένας συλλέκτης θα μπορούσε ενδεχομένως να ενδιαφερθεί γι αυτά) και λοιπές αρχαιολογίες (βλ. παρ. 1).
  • Κοινωνικά σύνολα (π.χ: εταιρείες, κόμματα, κλπ) που λειτουργούν με αναχρονιστικές πρακτικές. Ε κι όσο για την αποτελεσματικότητα... Ε... καλά δε θέλει και ρώτημα. Τίγκα στην αναποτελεσματικότητα είναι (βλ. παρ. 2).
  • Αναχρονιστικό τρόπο ζωής. Για συντηριτικάντζες και μούχλες ο λόγος. Έτσι, μιλάμε για ραμολί μόνιμα κολλημένα στην εποχή του Πάγκαλου. Άλλωστε, όπως λέει κι η παροιμία, το γέρικο γαϊδούρι περπατησιά δεν αλλάζει. Επίσης μιλάμε και για νέους που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο πνεύμα της εποχής σε εμφάνιση, σκεπτικό, συνήθειες, κλπ (βλ. παρ. 3).
  • Αναχρονιστικά θέματα και αναχρονιστικές και πεπαλαιωμένες ιδέες, απόψεις, πολιτικές, κλπ (βλ. παρ. 4).
  1. - 'Οχι άλλο κάρβουνο! Καλά ρε εσύ, επιτρέπεται στην εποχή που ζούμε να χρησιμοποιείς pc με 386 και με λειτουργικό Windows for Workgroups;
    - Ξέρεις τι μηχάνημα ήταν στην εποχή του;
    - Ήταν. Τώρα όμως μυρίζει ναφθαλίνη.

  2. Ξεκίνησε ο καινούργιος «Rock FM» αλλά μυρίζει ναφθαλίνη. Απολύσεις, λιγότερες εκπομπές (μόλις τρεις!) και playlist στο φουλ. Ενα νέο πρόσωπο, ο Γιώργος Μελισσινός (από τον «Εν Λευκώ»), συν δύο παλιοί παραγωγοί (Χρηστίδης και Λεουνάκης). Και στο βάθος Τσαουσόπουλος, ως ο έχων την υψηλή εποπτεία. Ο ιστορικός σταθμός διολισθαίνει σταθερά προς το αδιάφορο και το ανύπαρκτο.
    Δες

  3. -Καλά ο Πέτρος μες στην κοσμάρα του του. Κούρεμα, ντύσιμο, ιδέες από προπολεμική εποχή. - Κατάλαβα. Μυρίζει ναφθαλίνη το άτομο.

  4. Μια άλλη συζήτηση που μυρίζει ναφθαλίνη: Ο Μελιγαλάς το κονσερβοκούτι και η αναθεώρηση της ιστορίας.
    Δες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία