Ως κομμάτι του διεθνούς δικτύου indymedia (independent media centers) το athens indymedia δημιουργήθηκε με στόχο το συντονισμό των κινημάτων, την αντιπληροφόρηση κλπ στο πολιτικό φάσμα από τις παρυφές της κοινοβουλευτικής αριστεράς έως και τους αναρχικούς και λοιπούς αθεοαναρχοκουμμουνιστοσυμμορίτες. Πέρα από τον χρηστικό και λειτουργικό του προσανατολισμό, όμως, το indymedia κάθε τόπου καθρεφτίζει το κίνημα αυτού του τόπου.

Έτσι και στο indymedia της Αθήνας (υπάρχει και της Πάτρας, υπήρχε και της Θεσσαλονίκης), που έχει πανελλήνιο βεληνεκές, το περιρρέον κλίμα είναι αισιόδοξο, πληθωρικό, αλλά και υπερβολικά χαλαρό, αμετροεπές, αψίκορο, προπετές, προσωπαγές και γεμάτο εύθικτους ματσό τύπους: με άλλα λόγια καφενειακό. Ειδικά στα πρώτα χρόνια, στο indymedia θα μπορούσε κανείς να θέσει το ερώτημα αν υπάρχει Άη-Βασίλης και να λάβει χιλιάδες σχόλια και τοποθετήσεις, χωρίς επέμβαση από τη Συντακτική Ομάδα.

Σταδιακά και με διάφορες μοντουλίστικες επεμβάσεις επιχειρήθηκε να μετριαστεί αυτό, να πάψει να είναι το indymedia μια ακόμα πιάτσα, και να μετατραπεί σε μέσο για το κίνημα. Όσοι νοστάλγησαν τη μετατροπή του indymedia σε «ψυχρό» και σοβαροφανές έγιναν εν πολλοίς τρολεατζήδες ή πήγαν σπίτια τους (δε βρίσκω το τρολοσάιτ που ήθελα αλλά κι αυτό κάνει). Η άποψή μου είναι ότι η διάθεση για παπαρολογία σε μεγάλο βαθμό απλά απέκτησε περίβλημα πληροφόρησης, εξ ου και η πληθώρα «πληροφοριών» του στυλ «τροχονόμοι ΤΩΡΑ στην Κατεχάκη!».

Το athens indymedia, ή πιο απλά ιντιμίντια, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστιότυπους στην Ελλάδα γενικά (η ερμηνεία αυτού θα ήθελε άλλο ένα σεντονάκι τουλάστιχον).

Για το λόγο αυτό η έκφραση «βγάζω στο indymedia», την οποία έχω ακούσει κι από κόσμο που πολύ μικρή σχέση έχει με την αριστερά ή την αναρχία (ένεκα η δημοφιλία του μέσου) θέλει να δηλώσει καθ' υπερβολήν ότι κάποιος κάνει θέμα και φοβερό καταγγελτικό και δημεγερτικό σαματά για κάτι ασήμαντο, ή ότι είναι διαρκώς στην τσίτα να εντοπίσει αδικίες και αυθαιρεσίες των όσων ο ίδιος εκλαμβάνει ως εξουσία εις βάρος του.

  1. — Τι τζούγκροι είναι ρε μαλάκα αυτοί οι μούτσοι της ΑΝΕΚ... Πόσο καφρούλιακες ρε φίλε, πόσο αγενείς μπορεί να είναι...
    — Γάμα τα... ένα γ-καφέ σου φτιάχνουνε και το βγάζουν στο indymedia...

  2. — Τι της είπα ρε μαλάκα και στράβωσε έτσι ρε πστ μου!
    — Η γκόμενα φίλε της λες ότι δε γουστάρεις ελεύθερο κάμπινγκ πια και σε βγάζει στο indymedia...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία