Άτομο αισχρό, ανήθικο, εγωιστικό, ύπουλο, κακοπροαίρετο. Στη χειρότερή του, ένας μοχθηρός άνθρωπος, χωρίς όσιο και ιερό, που να πνίγεσαι δεν θα σου πετάξει σωσίβιο αν δεν τον συμφέρει, ή και θα σου κάνει πουστιά για δικό του όφελος ή και για την πλάκα του, και που θα φοβόσουν να του γυρίσεις την πλάτη σε καβγά. Ένα πραγματικά κακό δείγμα ανθρώπου, σύμφωνα με τις περισσότερες γνωστές ηθικές.

Κωλάνθρωπος μ' άλλα λόγια είναι ο τσόγλανος, το κωλοπαίδι που πια μεγάλωσε.

Συνώνυμα: λέρα, παλιάνθρωπος.

Η λέξη χρησιμοποιείται βέβαια πολύ συχνά σε υβρεολόγια, ωστόσο διατηρεί την παραπάνω ειδική σημασία του ανήθικου και κακόβουλου εγωιστή και όχι τόσο την πιο γενική και ουδέτερη μειωτική σημασία, αυτή δηλαδή που θα περίμενε κανείς να έχει κρίνοντας από τη γενικότερη λειτουργία του κωλο- · η τελευταία πάντως διατηρείται στον ασυναίρετο τύπο κωλοάνθρωπος.

  1. — [...] ολες τις αγωνίες μας για ενα καλύτερο μέλλον μαζί με τα αιώνια περίμενε [...] ήταν τελικά...για να κληρονομήσουν την κοινωνία..οι αρκουδόμαγκες, λοιπόν σε εχω χεσμένο κι εσένα και την ομάδα σου και οτι αντιπροσωπεύεις, ομάδες και κουραφέξαλα είναι προφάσεις να δείχνεις τη μαγκιά σου στους άλλους. [...] Κι εμένα με λένε Παναγιώτη Χατζηπαπαροπαρασκευόπουλο.. μένω Σαχλαμάρας και Χασούρας γωνία στο 3ο όροφο...πάνω απο τη Χασαποταβέρνα τα Όρνεα... α ρε κακομοίρη.
    — Αντε ρε καραγκιοζη που θα μας απειλησεις κιολας επειδη δεν μπορεις να καταλαβεις ορισμενα πραγματα. μαλακισμένο όπου και όποτε θες. λυπάμαι που ένας κωλάνθρωπος καταφέρνει να με κάνει να φερθώ σαν 17χρονο αλλά so be it. οπότε ξαναλέω, κουράδι, όπου και όποτε θες, σε PM και φυσικά σαν άντρας όχι με παρέα.
    (από φόρουμ)

  2. ag****sou re kwlobatse tou kerata, [...] kwlanthrwpos eisai, kai gw kserw na ypokrinomai re ba***de. eisai gia lypisi re kwlobatse... (από σχόλια στο γκρικ τιουμπ πάνω σε συνέντευξη παλικαριού της αστυνομίας)

  3. — Κάτι τέτοιοι με κάνουν να αναθεωρώ για τη θανατική ποινή... Αν μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό στο παιδί του τότε γιατί να υπάρχει...
    — Well δεν ήταν σίγουρα τόσο πολύ κωλάνθρωπος, είχε πιεί έτσι; μη το ξεχνάμε. Και σε καμία περίπτωση δεν τον δικαιολογώ. (από φόρουμ)

  4. — Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφήνουν να κυκλοφορεί ελεύθερο αυτό το βίντεο.
    — Πρέπει να κυκλοφορεί, μπας και ευαισθητοποιηθεί κανένας και μαθευτεί ποιός κωλάνθρωπος, αν μπορεί να ανομαστεί έτσι, έμαθε το παιδάκι να καπνίζει. Να τιμωρούνται τέτοιοι μαλάκες!
    (από φόρουμ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο λάτρης των ωραίων γλουτών, σε μια πιο μέτα προσέγγιση του λήμματος. Ο αισχρός, ανήθικος, εγωιστικός και ύπουλος τόνος της πιο διαδεδομένης σημασίας παραμένει, όμως τώρα καλύπτεται από ένα πέπλο λαγνείας. Με αυτή τη σημασία χρησιμοποιείται ως λογοπαίγνιο.

Συνώνυμα: κωλάκιας

- Ρε, ρε! Την τσέκαρες αυτή με το χρυσό κολάν;
- Εγώ ρε; Αφού ξέρεις ότι είμαι μεγάλος κωλάνθρωπος...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία