Αν έχει περάσει από τα χέρια σου δεν το ξεχνάς ποτέ. Αν το χαλάσεις, το νοσταλγείς. Σου θυμίζει την εποχή που ήταν «το πολύτιμο σου» αποκούμπι. Όσοι τα χάλασαν πριν τον 2ο Π.Π. το σκυλομετάνιωσαν, ακόμη το φυσάν και δεν κρυώνει.

Και λάμπει και είναι χρυσό. Ανήκει στην περίφημη οικογένεια των φλουροειδών. Πρόκειται για την περίφημη Γαλλική λίρα (6,45γρ, 90.0% χρυσό), κοπής από 1899-1914, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η απεικόνιση του συμπαθούς ορνιθοειδούς στην μία της όψη.

Λόγω της αξίας του αντικειμένου, το κοκοράκι ξέφυγε γρήγορα από την αργκό και υιοθετήθηκε από όλους. Ήταν εξάλλου και ένας τρόπος διαχωρισμού της Γαλλικής λίρας από την Αγγλική, που είχε μεγαλύτερη αξία.

Κάθε σπιτικό που «σεβόταν τον εαυτό του», κυρίως μικρασιάτικης καταγωγής, είχε και ένα κοκοράκι για καιρό ανάγκης. Αναγκαίο συστατικό της προίκας της κόρης. Μπορούσε να γίνει και δώρο από νονό σε βαπτιστικό ή από παππού σε εγγονό.

Φυλάσσεται σε πουγκί, χωμένο μέσα σε μπαούλο στην πίσω δεξιά γωνία κάτω από τις βαριές κουβέρτες και κάνει απίστευτο ήχο όταν ... δεν νοιώθει μοναξιά.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κορυφαίος Λογοθετίδης στο «Ένα βότσαλο στη λίμνη», είναι «κίτρινο-κίτρινο!»

«Αυγουστίνε, να δεις πόσα κοκοράκια (λίρες) μαζέψαμε εμείς, ενώ εσύ με το Ευαγγέλιο μάζεψες μόνο δύο». «Ναι,» τους απαντώ, «μάζεψα μόνο δύο. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, εγώ τα μάζεψα με ελευθερία, ενώ εσείς τα μαζέψατε με τη βία».

Από την σελίδα του Αυγ. Καντιώτη.

Κίτρινο κίτρινο!!! (από Stravon, 09/06/10)Ε! ρε και να \'χαμε... (από Stravon, 09/06/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ὡς κοκοράκι χαρακτηρίζεται ὁ πάσχων ἐκ προώρου ἐκσπερματίσεως. Γίνεται συσχέτισις μὲ τὴν πολὺ σύντομη διάρκεια τῆς συνουσίας τῶν κοττερῶν (μὲ τὰ ἀνθρώπινα μέτρα).

Νὰ μή συγχέεται μὲ τὸν χαρακτηρισμὸ «κόκορας», ποὺ παίρνει σημασίες ὅπως προπέτης, ἐπιβήτωρ πολλῶν θηλέων καὶ τὰ παρόμοια.

- Μαλάκα Γιούλη, ὡραῖο μουνὶ ὁ Λάκης. Νὰ τὸ πάρουμε;
- Τσσσ! Τὄχω πάρει. Κοκοράκι εἶναι. Δὲν λέει...

(Bλ. λῆμμα μουνί, τοῦ John Black).

Κοκοράκι (από aias.ath, 04/12/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Σλανγκ παλαιάς κοπής, από τότε που ο κόσμος μαζευόταν στο καφενείο του χωριού. Και σε αυτό το καφενείο, υπήρχε πάντα και ένας με περισσή έπαρση, ο οποίος, και λόγω της έπαρσης, αρπαζόταν και εύκολα. Δηλαδή ένας αναμκιόρης και ψευτοτσαμπουκάς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όλοι τον έπαιρναν στο ψιλό, ακόμα και αν τον συμπαθούσαν.

Ο όρος προέρχεται από την συμπεριφορά των κοκόρων στα κοτέτσια. Επειδή ο κόκορας δεν είναι χρήσιμος σε τίποτα εκτός από την αναπαραγωγή (δες και προκοφτικά), κάθε κοτέτσι αποτελείται από έναν μόνο κόκορα. Οι υπόλοιποι αρσενικοί σφάζονται με την ενηλικίωση και συνοδεύονται από κόκκινη σάλτσα, δηλαδή γίνονται κρασάτοι. Ο μοναδικός λοιπόν κόκορας, ενός κοτετσιού :
α) είναι περήφανος διότι έχει πολλές γκόμενες
β) ευέξαπτος διότι προστατεύει το χαρέμι του, και μάλιστα πάντα είναι επιθετικός στους επισκέπτες
αλλά χωρίς να γνωρίζει ότι:
α) είναι καθαρά θέμα τύχης ότι δεν έγινε αυτός κρασάτος, αλλά ο αδελφός του
β) ότι όλες οι γκόμενες είναι δικές του, επειδή οι ανταγωνιστές φαγώθηκαν, και όχι επειδή είναι ο Σάκης Ρουβάς των κοκόρων
γ)το μέλλον του σίγουρα έχει μια κατσαρόλα, με το που ενηλικιωθεί το πρώτο αρσενικό παιδί του.

Στα δικά μας τώρα, κοκοράκι αποκαλείται ο ψωροπερήφανος, ο ξερόλας, που πάντα πρώτος πετάγεται και αντιτίθεται σε κάτι, ή ξέρει τη λύση για κάτι. Συνήθως νομίζει ότι με αυτήν την κίνηση έχει και την πλειοψηφία μαζί του, κάτι που συμβαίνει σπάνια, διότι όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Και συνήθως το κοκοράκι, ως ευέξαπτο, αγνοεί πολλά πράγματα, κάτι που θολώνει και την κριτική ικανότητά του.

- Τι έγινε στην κομματική συγκέντρωση;
- Πού να στα λέω! Ήρθε ο γραμματέας της τοπικής από την πρωτεύουσα να δει τι γίνεται και που πάμε, και τον καταχέριασε ο Μιχάλης.
- Δηλαδή;
- Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον έβγαλε άχρηστο, και έλεγε ότι εκείνος ξέρει πιο καλά τι γίνεται στο κόμμα, και πού πρέπει να πάμε. Άσε, δεν τον άφηνε να μιλήσει...
- Το κοκοράκι πάλι έλαμψε!!!
- Άλλο να σου λέω, κι άλλο να βλέπεις. Αισθανόταν σαν ηγέτης!
- Μέχρι να βάλει πάλι υποψήφιος και να τον μαυρίσουν πάλι!!!
- Ε! Αυτό θα γίνει. Δεν θυμάσαι όταν είχε βγει πρόεδρος στην ομάδα. Τα είχε κάνει σαν τη μούρη του. Είχε μαλώσει μέχρι και με εμάς, γιατί αυτός είχε μόνο δίκιο!!! Τον ξαναεμπιστεύεται κανείς;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία