Συναντάται και στην παραλλαγή: «πάρ' τη σκούφια σου και βάρα με». Αρκετά διαδεδομένο, το γούγλισμα δίνει περίπου 1500 αποτελέσματα.

Συνώνυμο του γνωστού παροιμιακού «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» ή του κλασικού «για δες ποιος μιλάει». Μια άκρως βουλωτική και ταπωτική απάντηση σε κάποιον που:

  1. Μας ψέγει για κάποια συμπεριφορά/πράξη μας, τη στιγμή που αυτός κάνει τα ίδια και χειρότερα. Π.χ. ένας κλανιάρης σου λέει να μην κλάνεις. Ή ένα ξεκωλίδι θηλυκό που έχει γαμηθεί μέχρι και με τα πόμολα απ' τις πόρτες, τη λέει σε μια φίλη της επειδής η δόλια αποτόλμησε το πρώτο της one night stand.

  2. Μας το παίζει έξυπνος και ειδήμων και εμπειρικός σε κάποιο ζήτημα, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως στην πραγματικότητα τα έχει κάνει σκατά. Π.χ. ένας ένας που δεν μπορεί να στεριώσει σε σχέση πάνω από μιάμιση βδομάδα σου δίνει συμβουλές πώς να κάνεις τη γκόμενά σου να κολλήσει και να μη σου φύγει.

Διαφορές με το «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Το παροιμιακό «είπε ο γάιδαρος...» το πετάμε συνήθως σε κάποιον που κράζει επιμέρους εξωτερικά χαρακτηριστικά - δικά μας ή τρίτου - ενώ ο ίδιος είναι τρισχειρότερος. Π.χ. στις χοντρές που αρέσκονται να επισημαίνουν με χαιρεκακία την (ελαχιστότατη) κυτταρίτιδα στα μοντέλα. Και γενικότερα σε όλους εκείνους τους κομπλέξες που ψάχνουν με το μικροσκόπιο να βρουν ντε και σώνει τα όποια αδύνατα σημεία των γαμιάδων της ζωής, των πλούσιων, των ωραίων, των ισχυρών.

Το βγάλ' τη σκούφια σου και βάρα με χρησιμοποιείται κατά κανόνα ως άμυνα όταν κάποιος μας ψέγει για συμπεριφορά/πράξη μας. Όχι όταν πάει να μας περιγελάσει/κοροϊδέψει για σωματική δυσμορφία ή άλλη φυσιολογική ανωμαλία.

  1. Όταν ο Επίτιμος είχε πει κάποτε - ως κακέκτυπο του Αριστοτέλους - «πολιτική δεν νοείται χωρίς ηθική», η μόνη απάντηση που ήρμοζε, αρμόζει και θα αρμόζει είναι, στεντορεία τη φωνή: βγάλ' τη σκούφια σου και βάρα με, καραγκιόζη. (βλ. και εδώ).
  1. Αν κάποιος χασίκλας ή και ζάκι, σου πει να μην καπνίζεις (εννοώντας τα ψεύτικα, βιομηχανικά τσιγάρα), του αντιτείνεις απλά: βγάλ' τη σκούφια σου και βάρα με, που έχεις πεθάνει και δεν το ξέρεις.
  1. - Ελένη, δε σε αναγνωρίζω! Όταν σε γνώρισα, είχες τη σχεσούλα σου και ήσουν μια χαρά και καθόσουν στ' αυγά σου. Και τώρα κοντεύεις να πηδηχτείς με τη μισή σχολή, μέσα σ' ένα μήνα έχεις πάρει 6 άντρες..
    - Βγαλ' τη σκούφια σου και βάρα με! Μωρή μαλάκω, μιλάς και συ που έχεις χάσει το μέτρημα; Εγώ τουλάχιστον θυμάμαι πόσους έχω πάρει.

  2. - Μωρή καριόλα, πέρασες Λατινικά ΙΙ με σκονάκι; Κι εγώ δηλαδή γιατί διάβασα κι έδωσα κι ένα σκασμό λεφτά στους μαλάκες τους ιδιαιτεράδες; - Εγώ, αγάπη μου, μια φορά την έκανα την πουτανιά, στο πιο δύσκολο μάθημα. Εσύ μια φορά στη ζωή σου δεν αντέγραψες και το 'χεις κάνει μεσανατολικό. Κοινώς, βγάλ' τη σκούφια σου και βάρα με, άντε μη χέσω τώρα...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία