Τυποποιημένη έκφραση από το ιδιόλεκτο της αριστεράς που καταγγέλλει όσους φαινομενικά προοδευτικούς, επαναστατικούς, ανατρεπτικούς ανθρώπους στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τις δυνάμεις της αντίδρασης, του κατεστημένου. Οι απόψεις και ενέργειες «ρίχνουν νερό στο μύλο της αντίδρασης», οι φορείς τους είναι «νεροκουβαλητές στο μύλο της αντίδρασης».

Χρησιμοποιούταν κατά βάση από την κομματική ορθοδοξία για την καταδίκη:

  • Κάθε κριτικής στο Κόμμα ή στον «υπαρκτό σοσιαλισμό». 'Όποιος χτυπά τα στρατά της προόδου, εξυπηρετεί τον αντίπαλο, την αντίδραση.
  • Προωθημένες θέσεις ή δυναμικές ενέργειες, που ξεφεύγουν από τη γραμμή. Οι θέσεις και ενέργειες φοβίζουν τις μάζες και τις σπρώχνουν στην αντίδραση. Οι φορείς τους είναι «προβοκάτορες» ή (το αμίμητο) «αντικειμενικά πράκτορες».

Η έκφραση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται είτε στα σοβαρά είτε με σαρκαστική/αυτοσαρκαστική διάθεση.

- Είστε φάλτσοι κανταδόροι στο πεντάγραμμο της σοσιαλδημοκρατίας, ουρά της μπουρζουαζίας, δεκανίκια του καπιταλισμού, νεροκουβαλητές στο μύλο της αντίδρασης.

- Μια στρατηγική πόλωσης με εμπνευστή την κυβέρνηση και συνεργούς τους «γνωστούς – αγνώστους» και τους ζηλωτές των τυφλών συγκρούσεων με το «κράτος», που κυριολεκτικά «ρίχνουν νερό στο μύλο της αντίδρασης».
(Αληθινό παράδειγμα. Ασυνείδητα γελοία η χρήση του «κυριολεκτικά»)

Αντώνυμο: Σπερμοκουβαλητής στον κόκκινο μύλο. (από Khan, 27/01/10)φραγκοκουβαλητής στον Πράσινο Μύλο (από HODJAS, 30/01/10)

Δες και ξύλινη γλώσσα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία