Το λήμμα αποτελεί επαγγελματική αργκό (κατά τον Χότζειο διαδρομιστή) και αναφέρεται στη δράση λεχριτών που παρεμβάλλονται στο δίπολο ιατρός (συνταγή) - φαρμακοποιός (φάρμακο).

Καθώς - σύμφωνα με πρόσφατη οικονομική βραστανάλυση - η εικονική οικονομία του Ελ κράτους, που εκφράζεται μέσα από τις εξωπραγματικές λιανικές τιμές των φαρμάκων (Εξελόν 300 ευρώ, Φορστέο 540, Έφκρεας 130, Συμπικόρτ 67, Γκάβλους 67, Πλαβίξ 63, τό ΄να, τ' άλλο, τί να λέμε τώρα), θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πραγματική οικονομία που αντικατοπτρίζεται στην υψηλή ανεργία, τις εξευτελιστικές συντάξεις και τη χαμηλή αγοραστική ικανότητα εργαζομένων και συνταξιούχων, θα δούμε να ανθεί όλο και περισσότερο το επάγγελμα του ανιχνευτή/διαμεσολαβητή/κυνηγού/(αγγλ. scouter = ανιχνευτής) φουσκωμένων ιατρικών συνταγών.

Ο εν λόγω επιτηδευματίας την πέφτει τάχα μου δήθεν αδιάφορα ή ντεμέκ για δική του δουλειά σε ιατρεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και γενικά οπουδήποτε παράγονται συνταγές και προσφέρεται να εκτελέσει αφιλοκερδώς αυτός τη συνταγή στο φαρμακείο και κατόπιν να παραδώσει ο ίδιος door-to-door τα φάρμακα στις ανήμπορες κυρα-περμαθούλες ή γιαγιούλες γενικότερα.

Το τυράκι της υπόθεσης, είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για τις φουσκωμένες, αξίας εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ, ιατρικές συνταγές. Δεδομένου ότι κάθε φάρμακο αφήνει στον φαρμακοποιό καθαρό κέρδος 23.5% της Λ.Τ., είναι πρόδηλο πως κανείς φαρμακοποιός δεν θα άφηνε μια συνταγή να χαθεί από αυτόν και να πάει σε ανταγωνιστή του. Όπως επίσης, και ότι θα έκανε τα πάντα για να διατηρεί μια win-win σχέση με τον σκάουτερ μας, που θα τον επιδαψιλεύει με πλουσιοπάροχες συνταγές.

Ανάλογα με τη δικτύωση που είναι σε θέση να αναπτύξει στον τοπικό πληθυσμό ή μέσα στο χώρο των μονάδων υγείας, ένας scouter συνταγών μπορεί να προσποριστεί χαλαρά/άκοπα/σβηστά αρκετές δεκάδες ως εκατοντάδες ευρώ ημερησίως. Το έδαφος για την ανάπτυξη του επιτηδεύματος είναι πρόσφορο, αφού οι υπηρεσίες που προσφέρει:

  • διευκολύνουν - χωρίς να επιβαρύνουν - τον ασφαλισμένο
  • ενδιαφέρουν πλήθος φαρμακοποιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (και όχι μόνο), και που είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν την εύνοια και την προτίμηση του

    Επίσης, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ενιαίος επαγγελματικός κώδικας υποχρεώσεων ή δεοντολογίας για τους επιτηδευματίες του είδους, κάτι που αφήνει ελεύθερο (και ανεξέλεγκτο) το πεδίο δράσης.

Τελικά, η αγορά δίνει μόνη της διεξόδους στα προβλήματά της, αρκεί κανείς να έχει πνεύμα ανοιχτό.

- Άσε, σε λέω, με τόσο πληθωρισμό που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κλάδος, τουφεκάμε τον πελάτη με το μακαρόνι. Παίζει να είδα σήμερα ασθενείς μετρημένους στα δάχτυλα των δυο χεριών, χωρίς τους αντίχειρες. Πιο πολλοί ήταν οι σκάουτερ συνταγών που την είχαν στήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας.
- Α, καλά, αυτοί είναι σταθερή αξία. Σε λίγο θα τους δούμε να παίζουν και κατς μεταξύ τους για το ποιός θα καβατζωθεί τις συνταγές.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία