Λέξη που χρησιμοποιείται στην βόρεια Ελλάδα και θέλει να δείξει τον βαθύ εθισμό που έχουν μερικοί άνθρωποι από την κατανάλωση γύρου στα άπειρα σουβλατζίδικα της βορείου Ελλάδος, αλλά και την δυσκολία που υπάρχει ακόμα και αν καταβάλεις προσπάθειες να σταματήσεις την κατανάλωσή του.

- Πραγματικά δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω σάντουιτς. Έχει παντού γύρω σουβλατζίδικα και μυρίζει συνέχεια. - Τι να κόψεις παιδί μου... κόβεται αυτό το πράγμα... γυρωίνη είναι...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Πρόκειται για αναφορά σε κατανάλωση σάντουιτς ή πίτας με γύρο, έχει προέλθει η σύνθετη ουσιαστικά αυτή ονομασία, από μεν το γεγονός ότι πολύ συχνά λέει κάποιος «πάω να χτυπήσω ένα γύρο», που θα μπορούσε να μοιάζει στο «πάω να χτυπήσω μια ένεση ηρωίνης», από την άλλη δε οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι ένας γύρος σε πίτα ή ψωμάκι μπορεί να σε κρατήσει σαν φαγητό όλη μέρα, ή τουλάχιστον για αρκετό διάστημα καθώς είναι δυνατό, βαρύ σαν φαγητό και κάποιοι καταναλωτές ίσως την «ακούνε» κιόλας τρώγοντάς τον, αν λάβουμε υπόψην και την μερικές φορές πιθανά ύποπτη ποιότητα ή προέλευση του κρέατος του γύρου.

- Ωχ ρε, πείνασα... πάω μέχρι κάτω να χτυπήσω μια γυροΐνη.

(από Τσακ εις την μέσην, 19/11/10)

Βλέπε και κρασίς.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία