Υπαρκτό, πλην όμως αναπόδεικτο, ον ιστοσελίδων. Κυκλοφορεί σε όλο το ίντερνετ με διάφορες μορφές και nickname. Ευδοκιμεί σε σελίδες όπου απουσιάζει αυστηρός έλεγχος ταυτοποίησης χρηστών. Συχνά εξελίσσεται σε πολλαπλή οντότητα, παίρνοντας ασταμάτητα νέες μορφές με νέα nick και η πολλαπλότητά του μπορεί να φτάσει σε άπειρο αριθμό. Συνήθως το πρώτο nick ανταποκρίνεται σε πραγματικό πρόσωπο και από το επόμενο και έπειτα γίνεται κρυπτοπόντικας.

Μπορεί να υπάρχει σε όλο το φάσμα χαρακτήρων, από πολύ καλός μέχρι πολύ κακός η άκρως επικίνδυνος. Ενίοτε φτιάχνεται για να πει ο χρήστης κάτι που γνωρίζει πως υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε στη διαγραφή του από την σελίδα όπου κινείται. Κλασική περίπτωση είναι η διαγραφή του να υποκινήσει το σύνδρομο της λερναίας ύδρας (κόβοντας ένα κεφάλι βγαίνουν δύο)!

Συχνότατα αντιπαθητικός στα όρια της διαγραφής, για μερικούς όμως, αγαπητός. Πάντα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως όμως αυτός ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται. Ταραξίας, πολυλογάς, μπήχτης, είρων, φασαρίας, κουραστικός, ενοχλητικός, επιμένων, σπασαρχίδης, εξυπνάκιας, παράφρων, αόριστος, δηκτικός, αντιεξουσιαστής, αναρχικός, ριζοσπάστης (όχι με τις πολιτικές έννοιες) και πολλά άλλα που ένας «κανονικός» χρήστης αποφεύγει να είναι, για δικούς του και διάφορους λόγους, που για να αναλυθούν θα έπρεπε να γράψω βιβλίο πολυσέλιδο.

Ο κρυπτοπόντικας παρακολουθεί την σελίδα χωρίς να επεμβαίνει όταν όλα «πάνε ρολόι», κατά την δική του σκοπιά πάντα, και επιτίθεται όταν θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Μπορεί να βρίσκεται εν υπνώσει για μεγάλο διάστημα και να ενεργοποιηθεί όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Συνηθέστερα είναι βραχύβιος και χάνεται σύντομα στη λήθη..., χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει και μια μόνιμη μορφή η οποία εδραιώνεται αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους λοιπούς χρήστες.

Σε σπάνιες (;) περιπτώσεις, υποτροπιάζοντας σοβαρά, μπορεί ο κρυπτοπόντικας να εγκαταλείψει την κανονική του ταυτότητα και να υπάρχει μόνο σαν κρυπτοπόντικας !!!

(Μπιροκεφτές):
- Αυτός ο Σπασαρχίδης μας τα 'κανε μπάλον...
(Τυροσουζάνα):
-Σίγουρα είναι κρυπτοπόντικας, αλλά θα τον πάρω γραμμή ποιός...

-Ρε Σπασαρχίδη, δε βαρέθηκες να κάνεις λογκόν-λογκόφ; Καταλάβαμε πως είσαι κρυπτοπόντικας!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία