Περνάω σε άλλη σφαίρα: Ανεβαίνω επίπεδο, παίρνω λέβελ. Ξεφεύγω από τα συνήθη και τετριμμένα, περνάω σε άλλο παράλληλο σύμπαν όπου οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν και τα σοβαρά αυτού του κόσμου δεν έχουν σημασία. Βγαίνω εκτός πραγματικότητας προς τα μπροστά και πάνω, βγαίνω εκτός συναγωνισμού, απομακρύνομαι από τη δυνατότητα κριτικής εκ μέρους των παρατηρητών: φεύγω, είμαι αλλού κι από κει σας χαιρετώ κοροϊδευτικά σε φάση, γιατί φάγατε τη σκόνη μου. Ρισπέκτ.

Πιθανολογείται η προέλευση του όρου από τις πεποιθήσεις της βουδιστικής κοσμοθεωρίας.

Σχετικό: ανεβαίνω τσάκρα

Πέρασαν σε άλλη σφαίρα:

Η Γουίτνεϊ:
Στη συνέχεια όμως ήλθε η επιτυχία του «Σωματοφύλακα». Με αυτή την ταινία και κυρίως με αυτό το άλμπουμ η Γουίτνεϊ Χιούστον πέρασε σε άλλη σφαίρα.

Ο Αιγύπτιος:
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λ.χ. έχτιζαν παλάτια για τους νεκρούς τους, κι αποθήκευαν εκεί τροφή και κρασί για τον δικό τους, που είχε περάσει σε μια άλλη σφαίρα ύπαρξης, όπου έχει ανάγκη από κατοικία και τροφή.

Ο αγωνιστής:
οι τρεις αγωνιστές υπερέβησαν κάθε τι το ανθρώπινο. [...] επέδειξαν υπέρμετρο θάρρος και αντρεία, έννοιες που εκείνη τη στιγμή ξέφυγαν από την ανθρώπινη σημασία τους και πέρασαν σε άλλη σφαίρα. Η καταδίκη τους σε θάνατο, όχι μόνο δεν ήταν γι' αυτούς κάτι το τρομακτικό, αλλά αντίθετα, ήταν μια ευκαιρία για να απελευθερωθεί η ψυχή τους, η οποία ήταν σκλαβωμένη μέσα στο σώμα τους.

Ο ακτιβιστής:
Φόβο δεν νιώσατε, ειδικά όταν εξουδετερώθηκαν τα ηλεκτρονικά όργανα των πλοίων;
«Αυτό συνέβη στα ανοιχτά, σχεδόν αμέσως μόλις βγήκαμε από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, αποπλέοντας από τη Λάρνακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φοβάσαι σε κάποια άλλη στιγμή. Οταν είσαι μέσα, περνάς σε άλλη σφαίρα...».

Ο Νταλί μονίμως σε άλλη σφαίρα. (από Galadriel, 22/06/10)το κρεμμύδι του ήλιου (από alamo, 22/06/10)

Επίσης: λεβελιάζω.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία