Γνωστό και απλώς ως σειρά, είναι το ακρωνύμιο για την Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, κάθε χρόνο παρουσιάζονται ανά τρίμηνο τέσσερις σειρές: του Φεβρουαρίου (Α' ΕΣΣΟ), του Μαΐου (Β'), του Αυγούστου (Γ') και του Νοεμβρίου (Δ').

Η ΕΣΣΟ είναι από τα στοιχεία που αναφέρει ενίοτε ένας στρατιώτης όταν αναφέρεται (κυρίως στα κέντρα εκπαίδευσης που χωρίς ειδικότητα δεν έχει και πολλά να πει!) (βλ. παράδειγμα 1). Ανεπίσημα οι σειρές έχουν και αύξοντα αριθμό (π.χ. η Β' ΕΣΣΟ του 2009 ήταν η 307, βλ. παράδειγμα 3). Τώρα βρισκόμαστε στην 312 και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!

Σημείωση: για να μπει κάποιος που έχει πάρει αναβολή σε μία ΕΣΣΟ, πρέπει να έχει λήξει η αναβολή του ή να τη διακόψει ο ίδιος ένα τρίμηνο πριν (π.χ. στην περίπτωση των αναβολών από ΑΕΙ που λήγουν 31 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεσαι τον Μάη, αφού δεν προλαβαίνεις την ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια πολύ δημοφιλής απορία και όπως όλα στον στρατό, τη μαθαίνεις κατόπιν εορτής!

  1. (Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα)
    - Εσύ, αναφέρσου!
    - Στρατιώτης Πυροβολικού Κάνιγκας Ιωάννης, 2009 Β' ΕΣΣΟ, δεύτερη μοίρα, δεύτερη πυροβολαρχία!

  2. (από εδώ)
    «Στο Στρατό καλείται να καταταγεί με την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, αφού μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, προέκυψε ότι το απολυτήριό του ήταν πλαστό. Ο ηθοποιός κηρύχθηκε ανυπότακτος εσωτερικού και η σχετική μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου.»

  3. (από ένα ωραίο θέμα για το πότε άρχισαν να αριθμούνται οι σειρές, με την τυπικά ευφάνταστη απάντηση του ΓΕΣ!)

«Ρώτησα στο ΓΕΣ, αλλά δυστυχώς δεν έλαβα την απάντηση που θα ήθελα:

Σε απάντηση του από 29 Ιαν 2010 ηλεκτρονικού σας μηνύματος σας γνωρίζουμε ότι οι Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατευσίμων Οπλιτών προσδιορίζονται χρονικά με μόνη μεταβλητή το έτος και το μήνα (π. Χ 2009 Α' ΕΣΣΟ είναι η ΕΣΣΟ που καλείται το Φεβ το έτος 2009). Οι ΕΣΣΟ αριθμούνται σε 4 στο έτος και η κλήση τους υλοποιείται τους μήνες Φεβ η Α', Μαϊ η Β' Αυγ η Γ' Νοε η Δ'. Οποιαδήποτε άλλη αρίθμηση των ΕΣΣΟ δεν είναι επίσημη.»

Λούφα και παραλλαγή: Στρατιώτης Παπαδόπουλος Ιωάννης, τυφεκιοφόρος πεζικού 80ή ΕΣΣΟ! (από Cunning Linguist, 17/08/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία