1. Η μπάλα που είναι άσχημα φουσκωμένη ή απλά για επισκευή και πέταμα, και είναι πολύ ελαφριά χωρίς καθόλου βάρος και ωσεκτουτού απολύτως ανεξέλεγκτη. Έτσι ήταν πολλές μπάλες από αυτές που παίζαμε στα παιδικά μας χρόνια (πλαστικές και όχι δερμάτινες). Ααααααάχ (επιφώνημα νοσταλγίας).

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (ή και άλλα αθλήματα) λέγεται σκωπτικά για μια απολύτως ερασιτεχνική μπάλα. Η αερόμπαλα και η βουβουζέλα ήταν τα δύο σήματα κατατεθέντα του Μουντιάλ 2010. Γενικά, η διαφορά της μπάλας από την αερόμπαλα είναι ό,τι και της πίπας από την αερόπιπα.

  1. Στο μπάσκετ, μεταφορά του air-ball, δηλαδή ένα σουτ που βγαίνει έξω χωρίς να ακουμπήσει τίποτα ούτε σίδερο ούτε ταμπλό.

  1. Φαίνεται πως η επίσημη μπάλα του παγκοσμίου κυπέλλου μοιάζει περισσότερο με «αερόμπαλα» παρά με επαγγελματική μπάλα ποδοσφαίρου! Θα αρχίσω με το όνομα της περιβόητης μπάλας το οποίο είναι «Jabulani». Στην γλώσσα των ζουλού ή των μασάι (ή κάποιας άλλης αφρικάνικης φυλής, δεν είμαι σίγουρος) σημαίνει «ας γιορτάσουμε» και αυτό, βέβαια, είναι ελεύθερη μετάφραση! Ωστόσο κανένας από τους παίχτες που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο δεν φαίνεται να γιορτάζει, τουλάχιστον όχι επειδή θα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη μπάλα. Ο επιθετικός της Βραζιλίας Luis Fabiano έκανε πλήρη περιγραφή: «Είναι πολύ παράξενη. Ξαφνικά αλλάζει τροχιά. Μοιάζει να μην θέλει να την κλωτσήσεις, σαν κάποιος να την κατευθύνει. Πας να την κλωτσήσεις και αλλάζει δρόμο. Νομίζω πως είναι υπερφυσική, είναι πολύ άσχημο αυτό. Ελπίζω να προσαρμοστώ αλλά θα μου είναι πολύ δύσκολο.» Ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας, Julio Cesar, την χαρακτήρισε απαίσια και την σύγκρινε με τις πλαστικές μπάλες που παίρνουμε από το σουπερμάρκετ (κοινώς αερόμπαλα). Το ίδιο φαίνεται να είπε και ο Giampaolo Pazzini της Ιταλίας, ο οποίος πρόσθεσε και την λέξη «καταστροφή»! Και συνέχισε «κινείται τόσο γρήγορα και δεν μπορείς να την κοντρολάρεις. Πηδάς να πάρεις κεφαλιά, ξαφνικά κινείται και την χάνεις».
    (Βλ. εδώ)

  2. Καταπληκτική άμυνα του Διαμαντίδη, αναγκάζει σε αερόμπαλα τον σούτινγκ-γκαρντ της Ακτής Ελεφαντοστού.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία