Στο ΔΠ υπήρχε το λήμμα από τον χάνκυ με επεξηγηματικό σχόλιο: «ποιο; αυτό! 1-0».

Σύμφωνα με τον ορισμό γαμάω θα πει μεταξύ άλλων καταστρέφω. «Μη μου γαμάς» θα πει «μη μου καταστρέφεις»: το σκηνικό όπως το ‘χω στήσει μετά από κόπο, το όνειρο, το όραμα, την ψυχολογία, τη συζήτηση, την φαντασιακή μου αυτοθέσμιση. Μπορείς να γαμήσεις σε κάποιον ό,τι μπορεί να καταστραφεί, πρακτικά (π.χ. το σπίτι - ως οικοδομή γκρεμίζεται) ή θεωρητικά (π.χ. το σπίτι - ως πιστή σύζυγος ξενογαμιέται κ.λπ.). Μπορείς να γαμήσεις την αγωνία απέναντι στο άγνωστο (...τέλος μιας ταινίας), οπότε αποκαλείσαι και σπόιλερ.

Μη μου το γαμάς: Έκκληση για έλεος προς αυτόν που έχει τη δύναμη να καταστρέψει ό,τι. Μην του το γαμάς, γιατί είναι αμαρτία από το θεό. Σα να λέμε ρίχνεις τον άλλο στο φιλότιμο (δεν αποκλείεται βέβαια η φράση να περικλείει υποβόσκουσα απειλή για συνέπειες, τ. «μη μου το γαμάς μη σε γαμήσω...»).

Μη μου το γαμάς: Λέγεται επίσης αφού ο άλλος έχει ήδη γαμήσει ό,τι (συνώνυμο: «Ε, μου το γάμησες τώρα.»). Εκφράζει δυσάρεστη έκπληξη, απογοήτευση και αποδοκιμασία, ελάχιστη ελπίδα όσον αφορά στο σώσιμο της κατάστασης έως και παραίτηση.

Το χειρότερο πάντως είναι να σου γαμάει κάποιος την ελπίδα που αφορά σε οτιδήποτε, όταν δηλαδή εσύ πιστεύεις στο νόμο του πούστη κι ο άλλος σε ψήνει ότι τελικά ισχύει ο νόμος του πούστη του Μέρφυ.

Μη εξαντλητική λίστα παραδειγμάτων:

Μη μου το γαμάς το θρεντ στο φόρουμ:
από Iznogoud » Είσαι μουνί, άνοιξε νήμα νέο, ρε, μη μου το γαμάς, πάμε αλλού να πλακωθούμε, εδώ είναι το δικό μου επετειακό.

Μη μου το γαμάς το θέμα: Κοίτα, αλήθεια θέλω να κάνουμε μια γαμημένη κωλο συζήτηση, μην μου γαμάς το θέμα και εσύ...

Μη μου τη γαμάς τη συζήτηση:
Απ: Σάλος στην Τουρκία από δηλώσεις Ερντογάν για εκδίωξη μειονοτήτων -ρε κόλλημα με τους τσάμηδες και τους τσάμηκους.... όλη η ελληνική ιστορία συνοψίζεται στο πογκρόμ εναντίον των τσάμηδων...... και γαμώ τις πηγές που διαβάζεις ιστορία. να μας τις λινκάρεις πλιζ...... -μη μου τη γαμάς τη συζήτηση ρε.... ασε με και έχω καταλήξει ότι έχουμε μέγα ιστορικό θέμα ως έθνος με τους τσάμηδες.....

Μη μου το γαμάς το όνειρο:
-...και είμαι εκεί σκυμμένος πάνω στο ποτήρι μου... και νιώθω ένα χέρι στον ώμο και γυρίζω... και ποια βλέπω; Την Αντζελίνα να με κοιτάει... βυθίζομαι στα υγρά μάτια της και την ακούω να λέει με βραχνή φωνή «έχω ώρα που σ' έχω προσέξει, θα με κεράσεις ένα ποτό;»...
-Σε τι γλώσσα στο 'πε ρε μαλάκα, αφού δε μιλάς Εγγλέζικα, μιλάει αυτή Ελληνικά;
(παύση... έναρξη απάντησης με ένρινη φωνή που ανεβαίνει σταδιακά σε απελπισμένους υπερήχους)
-Μα τι μαλάκας είσαι ρε Μιχάλη, φαντασίωση είναι, μου γαμάς το όνειρο, μη μου το γαμάς το όνειρο, τι μου το γαμάς το όνειρο, άι γαμήσου ΝΤΕ!

Σπύρος Χαλβατζής, "Μη γαμάς τη συζήτηση" (από patsis, 30/08/10)(από allivegp, 31/08/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία