Πρόκειται για το άτομο εκείνο το οποίο από τη στιγμή που κάνει μπάνιο (ή αλλιώς λουστεί) πρέπει να περιμένει από 2 έως 3 ώρες μέχρι να βγει από το σπίτι.

Τα άτομα αυτά προφασίζονται λόγους υγείας για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους αυτή, η οποία ταλαιπωρεί την παρέα τους, καθώς τους αναγκάζει να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη έξοδο.
Συχνά οι λούστες γίνονται, δικαιολογημένα, αντικείμενο χλευασμού και αποδοκιμασίας με χαρακτηριστική τη χρήση των λέξεων φλώρος, λούλης, κρυουλιάρης.

-Έλα Σάκη, κάν 'το 9 τελικά.
- Τι λες ρε Αποστόλη, 7.30 δεν είχαμε πει;
- Εε ο Γιάννης έκανε μπάνιο στις 6 και όπως ξέρεις δεν μπορεί...
- Τον λούστη, δεν την παλεύει καθόλου πες του!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Συνώνυμο του πούστης.

Η λέξη δεν αποτελεί γλοιώδη καθωσπρεπισμό όπως το φούστης ή το μαμάω (τους οποίους και καταδικάζει πάραυτα ο γράφων), αλλά πρόκειται για υπερπαλιά και σλανγκικώς δόκιμη ορολογία.

Η ηχητική της ομοιότητα με το πούστης συνδυάζεται άριστα με την κυριολεκτική της σημασία (αυτός που λούζει, δηλ. ο κομμωτής, ή ακόμα χειρότερα, το τσουτσέκι του κομμωτή) και λόγω της υπερβολικά μεγάλης συγκέντρωσης ντιντήδων στους κόλπους τής κατά τα άλλα ευγενούς κάστας των κομμωτών, την καθιστά μια ιδιαίτερα εύστοχη επιλογή.

Καφενείο στα Πατήσα που συχνάζαμε προ εικοσαετίας. Μπαίνει ο Πλάτωνας, λαχειοπώλης και τρελός του καφενείου. Όλος ο καφενές αρχίζει να μουρμουρίζει πνιχτά:
- Λούστης! Λούστης! Λούστης!
Ο Πλάτωνας τα παίρνει κρανίο και ορμάει σε όποιον βρει μπροστά του. Όλο το καφενείο αρχίζει τότε να φωνάζει:
- Αριδάς! Αριδάς!
Ο Πλάτωνας σταματάει ακαριαία σαν να είχε κουμπάκι και ταυτόχρονα σκάει τρελό χαμόγελο μέχρι τ' αυτιά.
Η φάση επαναλαμβάνεται καθημερινά για χρόνια!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία