Ή πιο απλά: δεν τον ξέρει ούτε ο θυρωρός του. Υποκοριστικό του: δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του.

Ας θυμηθούμε τις παλιές πολυκατοικίες, ή τις καλές πολυκατοικίες, ή πολυκατοικίες στο εξωτερικό, που υπάρχει ένας θυρωρός, που ξέρει όλους τους ενοίκους για να συνεργαστεί μαζί τους, να τους δίνει τα γράμματα, να φροντίζει για θέματα κοινής ωφέλειας κ.τ.ό. Ε, κάποιον που είναι παντελώς άσημος και άγνωστος, δεν τον ξέρει ούτε αυτός ο θυρωρός. Να πούμε εν παρόδω ότι η φράση δεν είναι και τόσο υπερβολική και απίθανη, βλ. το πρώτο παράδειγμα.

Η φράση είναι γνωστή και από την μνημειώδη ατάκα του Κατσιφάρα: «Αν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας».

Πάσα: Ioannis Niger.

  1. ««ΑΝ δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα μας γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας», είχε πει κάποτε ο μέγιστος Κατσιφάρας. Και ήταν αλήθεια. Δεν υπήρχε περίπτωση να σε γνωρίζει ο θυρωρός αν δεν σε έδειχνε η τηλεόραση. Ιδιωτικοί σταθμοί δεν εξέπεμπαν παρά μόνο τα κρατικά κανάλια, τα οποία ελέγχονταν ασφυκτικά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για να σε γνωρίσει ο θυρωρός ή έπρεπε να μένεις στην πολυκατοικία του ή να σε πετύχει κάπου τυχαία και να του κάνεις κερί να σε βγάλει στην επιφάνεια ο αρχηγός. ΒΕΒΑΙΩΣ στην προ ιδιωτικής ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και Ιντερνετ εποχή, οι καθημερινές εφημερίδες είχαν πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Τετραπλάσια κυκλοφορία από τη σημερινή. Αλλά ο συγκεκριμένος θυρωρός ποτέ δεν διάβαζε εφημερίδα. Ηταν αγράμματος. Αστοιχείωτος. Προσπαθούσε να διακρίνει ποια εφημερίδα κρατούσαν οι ένοικοι για να τους καρφώσει στην Ασφάλεια. Οποιος τη δίπλωνε ανάποδα για να μην φαίνεται ο τίτλος της ήταν ύποπτος. Οταν δεν είχε πια νόημα το... έργο του, ο θυρωρός μας πήρε σύνταξη. Τώρα βλέπει μεσημεριανές εκπομπές και ξέρει τα πάντα για τη Μενεγάκη. (εδώ).

  2. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη μπανανόφλουδα που πάτησε ο-δεν-τον-ξέρει-ούτε-ο-θυρωρός-της-πολυκατοικίας-του Βουλευτής Δαϊλάκης στο αποκαλυπτικό δελτίου του έγκυρου extra3; (εκεί).

  3. Ο κατάλογος με τους επιχορηγηθέντες είναι τεράστιος και την συντριπτική πλειονότητα δεν την ξέρει ούτε ο θυρωρός της!Οι κρυφές ή ανεξήγητες επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟ και τα λαχεία συνεχίζονται δεκαετίες ολόκληρες. Ή εσείς είστε πολύ νέοι και δεν τα ξέρετε, ή πολύ ΠΑΣΟΚ! (παραπέρα).

..θυρωρέ-ρε..θυρωρέ-ρε.. (από Jonas, 01/11/10)Θυρωρόοοοοοςςςς! (από HODJAS, 01/11/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία